«Ιστορίες απ’ τις ζωές των φίλων μου» στο Point Centre

Φωτογραφία: The end, 2009, Performance, Markgräfliches Opernhaus Bayreuth (Germany), Courtesy the Artist and Rodeo 

Η έκθεση με τίτλο "Stories from the lives of my friends" συγκεντρώνει και παρουσιάζει προηγούμενη αλλά και νέα δουλειά του γνωστού καλλιτέχνη Χριστόδουλου Παναγιώτου.




Article featured image
Article featured image

To 1889, ο σπουδαίος Ρώσος δραματουργός Άντον Τσέχωφ έγραψε σε μία επιστολή του προς τον κοντινό του φίλο Aleksey Suvorin: «Μάντεψε τι, δουλεύω πάνω σε ένα μυθιστόρημα!!! Και μάλιστα με δαιδαλώδη πλοκή! Το ονόμασα Stories from the Lives of My Friends». Ο Τσέχωφ ποτέ δεν ολοκλήρωσε αυτό το μυθιστόρημα.



Ο Παναγιώτου δανείζεται τον υπαινικτικό τίτλο του απραγματοποίητου αυτού συγγραφικού εγχειρήματος χωρίς να επιδιώκει μια αναδρομική εικασία πάνω σ' αυτή τη χαμένη λογοτεχνική παρόρμηση, αλλά προτείνοντάς τον σαν μια ριζοσπαστική ερμηνεία της δραματουργίας του Τσέχωφ και της έννοιας του«υπο-κειμένου» (subtext) που σχετίζεται με το έργο του. Σύμφωνα με το Στανισλάβσκι «ο Τσέχωφ εξέφραζε συχνά τις σκέψεις του όχι μέσα από τις συνομιλίες αλλά μέσα από τις παύσεις, το χώρο ανάμεσα στις γραμμές ή τις μονολεκτικές απαντήσεις […] οι χαρακτήρες συχνά αισθάνονται και σκέφτονται πράγματα που δεν εκφράζονται μέσα από τα λόγια του ρόλου τους». Αυτή η έννοια του «υπο-κειμένου» παραμένει ένας σημαντικός συνδετικός δεσμός ανάμεσα στο μοντέρνο και το σύγχρονο θέατρο, ιδιαίτερα μετά την αναγωγή του σε μέθοδο στις ΗΠΑ και την παγκόσμια διάδοση της μεθόδου αυτής.



Χαρακτηριστικά και έννοιες σαν το «υπο-κείμενο», η «αποστασιοποίηση» και η «διάψευση των αντιλήψεων ή ελπίδων» που αποτελούν κληροδοτήματα του θεατρικού τομέα εντοπίζονται στον πυρήνα της καλλιτεχνικής πρακτικής του Παναγιώτου. Για την έκθεσή του στο Point έχει επιλεγεί από τον ίδιο μία σειρά έργων που επεκτείνονται πέρα από αυτό που δηλώνουν σε πρώτο επίπεδο, όπως και οι χαρακτήρες του μεγάλου Ρώσου θεατρικού συγγραφέα. Συσχετισμοί και ενδόμυχοι διάλογοι υπονοούνται αντί να δηλώνονται και μια πολυεπίπεδη διαλεκτική ενορχηστρώνεται, οδηγώντας - με τρόπο σχεδόν προκλητικό - στην ανάδυση νέων συζητήσεων. Τα υλικά που επιλέγει ο Παναγιώτου θέτουν υπό αμφισβήτηση την ιδέα της μίας κυρίαρχης δογματικής αλήθειας και προκαλούν τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε και ερμηνεύουμε τις συλλογικές και ατομικές μας αφηγήσεις.

 

Point Centre for Contemporary Art

Εγκαίνια: Σάββατο, 7 Μαρτίου 12:00 [θα ακολουθήσει brunch στον κήπο]

*Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 8 Μαΐου.  

 

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ