Λαϊκό θέατρο με «Λ» κεφαλαίο στην ΕΘΑΛ

Article featured image
Article featured image

Ο Μηνάς Τίγκιλης σκηνοθετεί για την Εταιρεία Θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού (ΕΘΑΛ) το έργο «Το Ψέμα Έχει Μακριά Ποδάρια» του Εντουάρντο Ντε Φιλίππο.... σκεφτόμενος ότι μια σκαμπρόζικη, γεμάτη ξέφρενους ρυθμούς ιταλιάνικη, ναπολιτάνικη κωμωδία… είναι ιδανική για να παρουσιαστεί στην πόλη της Λεμεσού αμέσως μετά το καρναβάλι της!

Και να λοιπόν το αποτέλεσμα: η παγκύπρια πρεμιέρα της κωμωδίας του Εντουάρντο Ντε Φιλίππο στον Τεχνοχώρο της ΕΘΑΛ την Κυριακή 1η Μαρτίου στις 20.30 και μετά στη Λευκωσία (την Τρίτη 24 Μαρτίου στη Νέα Σκηνή του ΘΟΚ και ακολούθως την Τετάρτη 25 Μαρτίου στην Πάφο), 50 χρόνια μετά τη πρώτη παρουσίασή του στην Κύπρο, συγκεκριμένα στο θέατρο Ριάλτο από τον ΟΘΑΚ σε σκηνοθεσία του Θάνου Σακέτα.

Πρόκειται για μια απολαυστική κωμωδία με χαρακτήρες γνώριμους, που ακροβατούν ανάμεσα στην αλήθεια και το ψέμα, και ανάλογα με τις ανάγκες τους, άλλοτε του κονταίνουν και άλλοτε του μακραίνουν τα ποδάρια, έτσι ώστε το ψέμα να φαντάζει αλήθεια και η αλήθεια ψέμα…

Στη διάσημη Νάπολη, αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με τον αμερικανικό στρατό να κατοικοεδρεύει εκεί και να… κυνηγά τις θερμόαιμες ιταλιάνες, ζει ο συμπαθητικός Λίμπερο Ινκορονάτο, εκτιμητής παλιών νομισμάτων με την ανύπαντρη αδελφή του, την Κοστάντζα. Στη ίδια -λαϊκή- πολυκατοικία, ζουν μια κοκότα πολυτελείας, η Γκρατσιέλλα (που πολύ θα ήθελε να αποκατασταθεί στα μάτια της κοινωνίας, ως σύζυγος του Λίμπερο), ένας εύπορος αλλά τσιγκούνης εισοδηματίας, ο Ρομπέρτο Περέτι, μελλοντικός σύζυγος της αδελφής του πρωταγωνιστή μας καθώς και ένα απίθανο ζευγάρι των υπερδραστήριων ερωτικά γειτόνων (εντός και εκτός σπιτιού), ο Μπενεντέτο και η Όλγα… Το μωσαϊκό των πρωταγωνιστών στα ξεκαρδιστικά επεισόδια που διαδραματίζονται στα διαμερίσματα και τους ορόφους της πολυκατοικίας, συμπληρώνουν, μια αθυρόστομη, χυμώδης θυρωρίνα, η μητέρα της Όλγας, συγγενείς του Μπενεντέτο, ο ταξιθέτης στους κινημ/φους που διατηρεί ο τελευταίος σε άλλη πόλη, η ερωμένη του και …μωρά, παράνομα και νόμιμα! Η συνέχεια επί σκηνής.

Μετάφραση/διασκευή: Νίκος Αναστασόπουλος

Σκηνοθεσία: Μηνάς Τίγκιλης

Σκηνικά/ κοστούμια: Στέφανος Αθηαινίτης

Mουσική επιμέλεια: Μάριος Παπαδόπουλος

Κίνηση/χορογραφίες: Άριστος Παπαχριστοφή

Σχεδιασμός φωτισμών: Παναγιώτης Μανούσης

Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρίνα Βρόντη

Πρωταγωνιστούν μια πλειάδα έμπειρων και νεότερων ηθοποιών: Κώστας Βήχας, Μαρίνα Βρόντη, Παναγιώτα Παπαγεωργίου, Γιάννος Αντωνίου, Σκεύη Παπαμιλτιάδους, Βασίλης Χαραλάμπους, Μικαέλλα Θεοδουλίδου, Χάρης Ευριπίδου και Μαρία Βιολάρη. Συμμετέχουν: Χριστίνα Βραχίμη, Αντρέας Δανιήλ, Μηνάς Τζωρακάκης, Χριστίνα Κούταλη.

Η παράσταση τελεί υπό την Αιγίδα της Πρεσβείας της Ιταλίας στη Κύπρο.

Παραστάσεις κάθε Σάββατο στις 20.30 & Κυριακή στις 18.30. Πληρ. 25877827.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ