Πώς χειριζόμαστε τα παιδιά όταν οι γονείς είναι κλινήρεις στην Εντατική;

Τι γίνεται όταν η μάνα, ο πατέρας ή τελοσπάντων ο κηδεμόνας ενός παιδιού νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας; Συνήθως, αποφασίζουμε ότι το «σωστό» είναι τα παιδιά να μείνουν πίσω και μακριά απ’ όλο αυτό το πράγμα, θέλοντας να τα «προστατεύσουμε».

 


Article featured image
Article featured image

Έλα όμως που η προσπάθεια διασφάλισης της προστασίας τους (με ή χωρίς εισαγωγικά) μπορεί να επιφέρει συνέπειες όπως απομόνωση και αποξένωση του παιδιού/έφηβου από τον κηδεμόνα του, στοιχεία που πιθανόν να προκαλέσουν ανεπιθύμητα συναισθηματικά και μαθησιακά προβλήματα καθώς και δυσκολίες προσαρμογής. Αυτό το έχουμε σκεφτεί, το έχουμε «μετρήσει»;

Είναι αλήθεια πάντως πως λόγω και της περιορισμένης πρόσβασης στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), τα παιδιά και οι έφηβοι δεν είναι σε θέση, τις περισσότερες φορές, να επισκεφθούν τον κλινικό χώρο στον οποίο νοσηλεύεται ο κηδεμόνας τους.

 

Μάθε πως τα παιδιά δεν είναι μόνα τους

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Φόρουμ Εντατικής Θεραπείας υλοποιεί, στο πλαίσιο του Έργου ΑΡΙΑΔΝΗ, καινοτόμο Πρόγραμμα Τηλε-Ψυχολογικής Υποστήριξης που απευθύνεται στα ανήλικα μέλη των οικογενειών των βαριά πασχόντων ασθενών που νοσηλεύονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα βελτιώνει την προσβασιμότητα των παιδιών και των εφήβων σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες Ψυχολογικής Υποστήριξης με στόχο την αντιμετώπιση των ψυχολογικών επιπτώσεων εξαιτίας της νοσηλείας του ασθενούς.

Ο ιστοχώρος του Έργου ΑΡΙΑΔΝΗ στοχεύει στην ενημέρωση και περιλαμβάνει πληροφορίες που αφορούν στις εξής ομάδες: α) Παιδί, β) Έφηβος, γ) Κηδεμόνας, επεξηγώντας αναλυτικά σε κάθε ομάδα ποιες είναι οι παρεχόμενες υπηρεσίες Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης, παραθέτοντας παράλληλα και γενικές πληροφορίες γύρω από το Έργο ΑΡΙΑΔΝΗ, τη ΜΕΘ, συχνές ερωτήσεις συνοδευόμενες από τις απαντήσεις τους κ.ά.

 

 

Πληροφορίες για τις συνεδρίες:

• Παρέχονται δωρεάν, διεξάγονται από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή (από τις 10.00 μέχρι τις 19.00) και διαρκούν από 30 μέχρι 60 λεπτά.

• Διεξάγονται σ’ ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο εντός των κτιριακών εγκαταστάσεων του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, ενώ σύντομα θα μπορούν να πραγματοποιούνται και εξ αποστάσεως με τη χρήση εφαρμογών διαδικτύου (app) και λογισμικών τηλεδιάσκεψης υψηλής ποιότητας ήχου και εικόνας.

• Είναι προσβάσιμες μέσω του site ariadne.intensivecareforum.org.cy

• Δύναται να συνεχιστούν ακόμη και όταν ο ασθενής λάβει εξιτήριο από τη ΜΕΘ

 

Και ποιος πληρώνει;

Το Έργο ΑΡΙΑΔΝΗ χρηματοδοτείται από χορηγία του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (EEA Grants) και υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος «Χρηματοδότησης Κυπριακών Μη Κυβερνητικών Οργανισμών 2009-2014» («Funds for Non-Governmental Organisations for Cyprus 2009-2014»).

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλώ επισκεφθείτε τον ιστοχώρο του Έργου ΑΡΙΑΔΝΗ ή καλέστε στο 22-603863 (γραφείο Ψυχολόγων Φόρουμ Εντατικής Θεραπείας).


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ