Πριμ παραγωγικότητας και κατάργηση επιδομάτων στο Δημόσιο [σύμφωνα με το email Βαρουφάκη]

Αιχμή του δόρατος στις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις εξακολουθεί να αποτελεί ο τομέας του Δημοσίου, με τα προωθούμενα μέτρα να κινούνται σε γενικές γραμμές στο ίδιο μήκος κύματος με εκείνα της προηγούμενης κυβέρνησης.

 


Article featured image
Article featured image

Στη λίστα δεν γίνεται καμία αναφορά σε πολιτικές σχετικά με περαιτέρω απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, αλλά αποφεύγεται και οποιαδήποτε νύξη για το θέμα της επαναπρόσληψης όσων αποχώρησαν λόγω μνημονιακών μέτρων (π.χ. καθαρίστριες, σχολικοί φύλακες). Ενδεικτικό είναι πως βασική κατεύθυνση εξακολουθεί να αποτελεί η αναμόρφωση της μισθολογικής πολιτικής για τους δημοσίους υπαλλήλους μέσω του περιορισμού των ανισοτήτων μεταξύ διαφορετικών φορέων.

Όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση, και η σημερινή προτάσσει την ανάγκη να αναπροσαρμοστούν οι αμοιβές και να προβλεφθεί κάποιο πριμ για τους αποδοτικούς υπαλλήλους, χωρίς ωστόσο να υπάρχει διαφοροποίηση στο συνολικό μισθολογικό κόστος που έχει οριστεί για φέτος στο Δημόσιο. Μοναδική διαφοροποίηση αποτελεί πως δεν θα πειραχθεί ο κατώτατος μισθός, ενώ η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχε ρίξει στο τραπέζι των συζητήσεων το ενδεχόμενο να προβλεφθεί ένας μικρότερος εισαγωγικός μισθός για το διάστημα της διετούς δοκιμαστικής περιόδου.

Μεταξύ των προτάσεων που κατατέθηκαν περιλαμβάνεται επίσης η κατάργηση διάφορων επιδομάτων, όπως υπερωρίες, διάφορες άδειες ή αποζημιώσεις εκτός έδρας.

Παράλληλα, θέματα όπως αξιολόγηση υπαλλήλων, ενίσχυση της κινητικότητας, αξιοκρατικό σύστημα επιλογής προϊσταμένων και βελτίωση των μηχανισμών πρόσληψης στο Δημόσιο παραμένουν στο κάδρο.


[πηγή]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ