Έρχονται οι μεταμοσχεύσεις κεφαλιών;

‘Ενας Ιταλός χειρούργος, o Sergio Canavero, ο οποίος τον περασμένο Σεπτέμβρη ήταν ομιλητής στο TEDxLimassol, υποστηρίζει πως σε δύο χρόνια από σήμερα θα είναι σε θέση να μεταμοσχεύει ανθρώπινα κεφάλια.


Article featured image
Article featured image

Ο Sergio Canavero, από το Advanced Neuromodulation Group του Τορίνο δήλωσε ότι επιθυμία του είναι η επέμβαση αυτή να βοηθήσει στην επέκταση της ζωής των ανθρώπων που έχουν υποστεί εκφυλισμό των μυών και των νεύρων ή εκείνων που έχουν καρκίνο σε προχωρημένο στάδιο.

Ο Ιταλός χειρουργός δημοσίευσε μάλιστα ένα έγγραφο σχετικά με την τεχνική που θα χρησιμοποιήσει. Σύμφωνα με αυτό , το κεφάλι του δότη και το κεφάλι του παραλήπτη θα πρέπει να ψύχονται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ώστε να παρατείνεται ο χρόνος που τα κύτταρα μπορούν να επιβιώσουν χωρίς οξυγόνο. 

 Στη συνέχεια, όπως αναφέρει το Skynews.com,  θα τεμαχίζεται ο ιστός γύρω από το λαιμό και θα συνδέονται μέσω μικροσκοπικών σωλήνων τα αιμοφόρα αγγεία. Ακολούθως ο νωτιαίος μυελός θα «μεταμοσχεύεται» από το κεφάλι του δότη στο κεφάλι του παραλήπτη ενώ τα άκρα του θα συντήκονται μεταξύ τους με τη χρήση μιας χημικής ουσίας που ονομάζεται πολυαιθυλενογλυκόλη.  

Μετά από αυτό, το πρόσωπο  τίθεται σε  κώμα για περίπου τέσσερις εβδομάδες για να εμποδιστεί η μετακίνηση και να υποβοηθείται η επούλωση.  

Ο Καναβάρο υποστηρίζει ότι όταν ο ασθενής ξυπνήσει θα μπορεί να στρέφει και να αισθάνεται το πρόσωπο του, θα μιλάει με την φωνή που είχε πριν την επέμβαση ενώ θα είναι σε θέση να περπατήσει μέσα σε ένα χρόνο. 

Σημειώνεται πως η πρώτη επιτυχής μεταμόσχευση κεφαλής έγινε από μια μαϊμού σε μιαν άλλη το 1970  στο Πανεπιστήμιο Case Western Reserve στο Κλίβελαντ των  ΗΠΑ. Η μαϊμού έζησε για εννέα ημέρες, αλλά το ανοσοποιητικό σύστημα της απέρριψε το κεφάλι. 

Aπό την ομιλία του στο TEDxLimassol


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ