Ένας νέος Κύπριος επιστήμονας, πρωτοπόρος στη δημιουργία νεφρών από βλαστοκύτταρα

Η χρόνια νεφρική νόσος επηρεάζει το 5-7% του παγκόσμιου πληθυσμού. Η νεφρική νόσος τελικού σταδίου μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την αιμοκάθαρση, ή εναλλακτικά, με τη μεταμόσχευση νεφρού από δότη. Και οι δύο μέθοδοι δεν είναι χωρίς προβλήματα.

 


Article featured image
Article featured image

Η μεν αιμοκάθαρση είναι ατελής και έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής του ασθενούς, ενώ για την  μεταμόσχευση υπάρχει σοβαρή έλλειψη μοσχευμάτων.

Αυτά ακριβώς τα προβλήματα, έχουν πρόσφατα δημιουργήσει ένα έντονο ενδιαφέρον για ανάπτυξη καινούργιων μεθόδων που αποσκοπούν στην «εκ νέου» κατασκευή νεφρικών ιστών, είτε από τα κύτταρα του ίδιου του ασθενούς, είτε από άλλες πηγές.

Για την κατασκευή νέων νεφρών στο εργαστήριο από μεμονωμένα κύτταρα θα μιλήσει ο νέος Κύπριος επιστήμονας Δρ. Χριστόδουλος Ξυναρής σε διάλεξη που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 2 Μαρτίου στο Πολιτιστικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου, στη Φανερωμένη, Παλιά Λευκωσία, ώρα 19.30.

Η είσοδος είναι ελεύθερη και όλοι είναι ευπρόσδεκτοι.


Στη διάλεξη του ο Δρ. Ξυναρής θα περιγράψει από που ξεκινήσαμε, που βρισκόμαστε και πόσο δρόμο έχουμε ακόμα για να καταφέρουμε να δημιουργούμε νεφρά  στο εργαστήριο για τις ανάγκες του κάθε ασθενούς ξεχωριστά.


Επιπλέον θα εκθέσει τις σημαντικότερες πειραματικές προσεγγίσεις και προόδους και θα συζητήσει πιθανές μελλοντικές εφαρμογές. Στο τέλος της διάλεξης θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Τη διάλεξη, που απευθύνεται στο ευρύ κοινό, έχει θέσει υπό την αιγίδα του ο έντιμος Υπουργός Υγείας, Δρ. Φίλιππος Πατσαλής. Πρωτοβουλία για την οργάνωση έχει ο Ροταριανός Όμιλος Λευκωσίας-Ασπέλια, μέσα στα πλαίσια της κοινωνικής του προσφοράς. Πραγματοποιείται  με τη στήριξη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και τη συνεργασία του Παγκύπριου Συνδέσμου Φίλων Νεφροπαθών καθώς και της Παγκύπριας Ένωσης Νεφροπαθών.

 



Ο Δρ Ξυναρής εργάζεται ως Aνώτερος Ερευνητής στο Ινστιτούτο Φαρμακολογικών Ερευνών Mario Negri στο Μπέργκαμο της Ιταλίας, στο Εργαστήριο Κυτταρικής Βιολογίας και Αναγεννητικής Ιατρικής. Το 2012 ο Δρ. Ξυναρής με τους συνεργάτες του δημιούργησαν τον πρώτο λειτουργικό νεφρικό ιστό από εμβρυικά κύτταρα ποντικού.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ