Ο εμφύλιος στη Συρία με αριθμούς

Καθώς στην Κύπρο και με τα δίκια μας, αγανακτούμε με τα σκάνδαλα πολιτικών και τραπεζιτών και αγωνιούμε για την οικονομική μας κατάσταση, λίγα χιλιόμετρα ανατολικά, στη διπλανή μας Συρία, οι αριθμοί ενός αλλιώτικου και πολύ πιο επώδυνου δράματος σοκάρουν.


Article featured image
Article featured image

Από το 2011 που ξέσπασε ο εμφύλιος, 200 χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν, τρία εκατομμύρια σε ένα συνολικό πληθυσμό είκοσι εκατομμυρίων εγκατέλειψαν τη χώρα και πάνω από 12,2 εκατ. που βρίσκονται ακόμη εκεί έχουν ανάγκη επείγουσας βοήθειας.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, ενός οργανισμού με έδρα το Λονδίνο, που διαθέτει ένα μεγάλο δίκτυο στρατιωτικών και ιατρικών  πηγών, σε ολόκληρη τη χώρα, δεκατρείς χιλιάδες από τους νεκρούς έχασαν τη ζωή τους  από τα βασανιστήρια στις φυλακές του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Σε αυτόν τον αριθμό θα πρέπει να προστεθούν και είκοσι χιλιάδες αγνοούμενοι στις φυλακές του καθεστώτος ενώ όπως αναφέρει η Le Monde, εκτιμάται ότι από την αρχή της εξέγερσης που στη συνέχεια μετατράπηκε σε εμφύλια σύγκρουση 200.000 κρατούμενοι πέρασαν από τις φυλακές της Συρίας, μεταξύ αυτών και πολλοί πολιτικοί της αντίπαλοι και υπερασπιστές  των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ