Συμβαίνει κάτι με τον Πούτιν;

Όλοι έχουν -ή θα έπρεπε να έχουν- δικαίωμα στην εκούσια απομόνωση. Εξαίρεση αποτελούν οι αδιαμφισβήτητοι ηγέτες. Η πιο πρόσφατη περίπτωση, του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, αποτελεί το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα.

 


Article featured image
Article featured image

Μερικές μέρες απουσίας από τα φώτα της δημοσιότητας και κάποιες ακυρώσεις προγραμματισμένων επισκέψεων ήταν υπεραρκετά για δώσουν τροφή σε μία ατέρμονη παραφιλολογία σχετικά με την κατάσταση της υγείας του κραταιού άνδρα της Ρωσίας.

Σε μία προσπάθεια να καταλαγιάσουν οι φήμες ότι ο Πούτιν είναι άρρωστος ή ακόμη χειρότερα απέχει εξαιτίας κάποιας εσωτερικής διαμάχης στο Κρεμλίνο, η ρωσική κρατική τηλεόραση έσπευσε την Παρασκευή να κλείσει τα στόματα προβάλλοντας ένα βίντεο του προέδρου.

Στην κατοικία του, λοιπόν, έξω από τη Μόσχα, εκεί όπου ο Πούτιν πραγματοποιεί πολλές από τις επίσημες συναντήσεις του, εμφανίστηκε και την Παρασκευή.

Απέναντί του αυτή τη φορά στεκόταν ο επικεφαλής του Ανώτατου Δικαστηρίου Βιάτσεσλαβ Λεμπέντεφ, με τον οποίο κουβέντιασαν -ή τέλος πάντων φαίνεται ότι κουβέντιασαν- σχέδια για μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα.

 



Όλα φαίνονταν φυσιολογικά. Ντυμένος με γκρι κουστούμι και μπλε γραβάτα, άλλοτε κουνώντας το κεφάλι και άλλοτε χαμογελώντας, ο ρώσος πρόεδρος έδειχνε να παρακολουθεί με προσοχή τον συνομιλητή του. Αρκεί βέβαια το βίντεο να είναι πρόσφατο και όχι «κονσέρβα», όπως για παράδειγμα η υποτιθέμενη συνάντηση της Τετάρτης με τον περιφερειακό κυβερνήτη της Δημοκρατία της Καρελίας, με τον οποίο όπως αποδείχθηκε στην πορεία ο Πούτιν είχε συναντηθεί στις 4 Μαρτίου.

Μέχρι στιγμής, η μόνη επιβεβαιωμένη εμφάνιση του Πούτιν ήταν μία ημέρα μετά, στις 5 Μαρτίου, οπότε συναντήθηκε με τον ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, στη Μόσχα. Εκτός από την «εξαφάνιση» πάντως, δεν υπάρχει καμία ισχυρή απόδειξη αρρώστιας του πρόεδρου ή κρίσης στο Κρεμλίνο, ενώ οι φήμες έχουν αφήσει σχεδόν παντελώς αδιάφορες τις αγορές.

Σε κάθε περίπτωση, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ υπογράμμισε την Πέμπτη ότι ο 62χρονος πρόεδρος χαίρει άκρας υγείας και εργάζεται σκληρά, ως συνήθως. Και προς επίρρωσίν των λεγομένων του, την Παρασκευή το πρωί, από το προεδρικό γραφείο ανακοινώθηκε ότι ο Πούτιν θα συναντηθεί εντός τριών ημερών με τον πρόεδρο του Κιργιστάν.


[πηγή]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ