Ελεύθερη από αυτοκίνητα η λεωφόρος Μακαρίου η οποία θα πεζοδρομοποιηθεί

Κατά καιρούς ακούμε για διάφορα σενάρια αναφορικά με το μέλλον του μέχρι πριν λίγα χρόνια πιο εμπορικού δρόμου της πρωτεύουσας.

 


Article featured image
Article featured image

Και να τελικά που σε ένα σεμινάριο για την οδική ασφάλεια, το οποίο διοργάνωσαν από κοινού το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών (ΕΤCS), μάθαμε ότι η όψη της Λεωφόρου Μακαρίου αλλάζει αρκετά.

Συγκεκριμένα, με βάση ένα πρόγραμμα που προωθείται να γίνει εντός του 2015, τα μόνα τροχοφόρα που θα επιτρέπεται να κυκλοφορούν στη λεωφόρο θα είναι τα λεωφορεία και τα ποδήλατα, με το όριο ταχύτητας, μάλιστα, να μειώνεται από 50 χλμ/ώρα που είναι τώρα, στα 30, με παράλληλη τοποθέτηση καμερών.

Στην ουσία, θα κινούνται πεζοί και καθόλου οχήματα στη Μακαρίου, ενώ τα ιδιωτικά πεζοδρόμια θα ενωθούν με τα δημόσια.

 

Θα πεζοδρομοποιηθεί η Μακαρίου

Η πεζοδρομοποίηση που προγραμματίζεται να γίνει αφορά στο κομμάτι της λεωφόρου από το ύψος της διασταύρωσής της με τη λεωφόρο Διγενή Ακρίτα (παρά το Debenhams), μέχρι την ένωσή της με την οδό Ευαγόρου.

Η υπόλοιπη λεωφόρος Μακαρίου, από τα φώτα παρά το Aluminium Tower μέχρι το Debenhams, θα μονοδρομηθεί με παράλληλη μονοδρόμηση της λεωφόρου Καλλιπόλεως.Το μέρος της Μακαρίου που θα γίνει πεζόδρομος θα διαθέτει δύο λωρίδες για λεωφορεία αλλά και τη γραμμή του τραμ, όταν και όποτε λειτουργήσει.

Αναμένεται, πάντως, ότι τα έργα για αναβάθμιση του εμπορικού τριγώνου, που περιλαμβάνει τη λεωφόρο Μακαρίου και τις οδούς Στασικράτους και Ευαγόρου (οι οποίες οδοί δεν θα γίνουν πεζόδρομοι, παρά μόνο θα κατέβει και εδώ το όριο ταχύτητας στα 30χλμ/ώρα), θα αρχίσουν αρχές του 2016 και θα ολοκληρωθούν σε τρεις φάσεις.

Η μείωση του ορίου ταχύτητας στα 30χλμ συζητείται και για εκτός της εμπορικής ζώνης, ώστε να περιλαμβάνει τους Αγίους Ομολογητές, ενώ κάτι ανάλογο μελετάται και για τη Λεμεσό.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ