Από πού βγαίνει η λέξη «bullying»;

Η λέξη «bullying» μπαίνει στη ζωή μας ολοένα και πιο συχνά.

 


Article featured image
Article featured image

Στα ελληνικά χρησιμοποιούμε λέξη με τούρκικη προέλευση για να εξηγήσουμε την έννοια του «bullying».



Η λέξη αυτή είναι το «νταηλίκι». Το νταηλίκι είναι μια μορφή κακοποίησης, πιο συγκεκριμένα εκφοβισμού ή εξαναγκασμού. Αυτή συνεπάγεται περιοδικά επαναλαμβανόμενες πράξεις που σκοπό έχουν την επιβολή ενός ατόμου ή μιας ομάδας πάνω σε ένα άλλο άτομο ή ομάδα, επομένως μια «ανισορροπία δυνάμεων».

Η εν λόγω ανισορροπία μπορεί να είναι κοινωνική ή/και σωματική. Το θύμα του εκφοβισμού αναφέρεται και ως στόχος.

Το «bullying» αποτελείται από τρία βασικά είδη κακοποίησης – συναισθηματική, λεκτική και σωματική. Συνήθως, πρόκειται για ανεπαίσθητες μεθόδους εξαναγκασμού όπως η ψυχολογική χειραγώγηση.

Η ιστορία της έννοιας

Η λέξη «bullying» έχει την ρίζα της στην ολλανδική λέξη «boel» που εμφανίστηκε το 1530 και έχει την έννοια του αγαπημένου προσώπου. Είναι μία λέξη της ολλανδικής καθομιλουμένης της εποχής.

Παρόμοια ρίζα υπάρχει και στα γερμανικά με τη λέξη «buοlε». Η σημασία της λέξης άρχισε να αλλάζει σιγά σιγά όταν λέγοντας boel εννοούσες τον «λεβέντη» και αυτόν που «καυχιόταν» για τη δράση σε βάρος των αδυνάτων». Όχι με την έννοια που έχουμε σήμερα στο «bullying», αλλά περισσότερο ως η μαγκιά του εραστή που συναντά τις πόρνες... τους αδύνατους δηλαδή.



Για πρώτη φορά η λέξη «bullying», χρησιμοποιήθηκε όπως την γνωρίζουμε σήμερα, το 1710.


[πηγη]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ