Επάγγελμα τρουφοκυνηγός [Urban Faces]

«Στην πραγματικότητα είναι πολύ δυσκολότερο από τον περίπατο που κάναμε σήμερα, δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση», μου επανέλαβε αρκετές φορές εκείνη τη μέρα ο Σάββας.

 


Article featured image
Article featured image

Ανηφορίσαμε μια Κυριακή πρωί προς τα βουνά του Τροόδους για να γνωρίσουμε από κοντά και να βιντεογραφήσουμε τους προφανώς πρώτους επαγγελματίες τρουφοκυνηγούς της Κύπρου.

Βρεθήκαμε σε ένα δάσος με ασημόλευκες.

Τα τελευταία έξι χρόνια, ο Σάββας και ο Αλέξανδρος Μαύρος, δύο αδέρφια από την Πάφο, κυνηγούν τρούφες. Σε καθημερινή βάση και πάντα μαζί με την Κάντι και τον Ομπάμα, τα ειδικά εκπαιδευμένα τους τρουφόσκυλα.

«Από τα εκατό περίπου είδη τρούφας που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο μόνο τα πέντε είναι εμπορεύσιμα και στην Κύπρο τα έχουμε», μας αποκαλύπτει ο Σάββας.

Ο πατέρας τους Πόλυς δούλεψε για πολλά χρόνια ως σεφ στο Λονδίνο και γνωρίζει αρκετές γκουρμεδοσυνταγές με τον πανάκριβο αυτό μύκητα, που εντοπίζεται κοντά σε ρίζες δέντρων, σε μεσογειακές, κυρίως, χώρες.

 



Το μέγεθος μιας τρούφας, συμπληρώνει ο Σάββας, μπορεί να είναι «από φουντούκι μέχρι πορτοκάλι» ενώ το είδος της «εξαρτάται τόσο από το υψόμετρο όσο και από τη βλάστηση».

Πέρα από το αξεπέραστό της άρωμα που απογειώνει το πιάτο μας, η τρούφα είναι ποικιλοτρόπως ευεργετική. Ρίχνει, για παράδειγμα, τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα και βοηθά αποτελεσματικά στους μυϊκούς πόνους.

Η σημαντικότερη, ωστόσο, ιδιότητά της, που μάλλον αυτή είναι που την κάνει τόσο δημοφιλή είναι το ότι είναι φοβερά αφροδισιακή.

Για να μάθεις περισσότερα για τα «Truffle Hunting Tours» που κατά καιρούς διοργανώνουν τα παιδιά και για επικοινωνία μαζί τους πάτησε ΕΔΩ.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ