Κάτι αλλάζει στην Κούβα μέχρι τον Απρίλιο [ή τουλάχιστον, αυτό ελπίζει ο Ομπάμα]

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ανοίξουν πρεσβεία στην Κούβα πριν τη διεξαγωγή της συνόδου κορυφής που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο στον Παναμά. Ή τουλάχιστον αυτό ελπίζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

 


Article featured image
Article featured image

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο Ομπάμα προειδοποίησε, εκτός των άλλων, ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος έως ότου ομαλοποιηθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

«Ελπίζω ότι είμαστε σε θέση να ανοίξουμε την πρεσβεία και ορισμένες αρχικές βάσεις θα έχουν τεθεί πριν από τη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 10 και 11 Απριλίου στην Πόλη του Παναμά» δήλωσε ο Ομπάμα.

«Λάβετε υπόψη ότι ποτέ δεν ήταν προσδοκία μας η επίτευξη ομαλών σχέσεων άμεσα. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμα».

Η Ουάσινγκτον και η Αβάνα ανακοίνωσαν από κοινού στις 17 Δεκεμβρίου πως σχεδιάζουν να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, μετά από 18 μήνες μυστικών συνομιλιών.

«Το γεγονός ότι από τη στιγμή που κάναμε την ανακοίνωση, η κουβανική κυβέρνηση έχει αρχίσει να συζητά τρόπους για την αναδιοργάνωση της οικονομίας της ώστε αυτό να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, ήδη ωθεί μια σειρά από αλλαγές που υπόσχονται να ανοίξουν το δρόμο για περισσότερες ευκαιρίες για τους επιχειρηματίες καθώς και μεγαλύτερη διαφάνεια σε ότι αφορά την οικονομία», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Και αυτό ήταν πάντα προϋπόθεση της πολιτικής. Ότι μετά από 50 χρόνια αποτυχίας, θα πρέπει να δοκιμάσουμε κάτι νέο που θα ενθαρρύνει τελικά την κουβανική κυβέρνηση να συμμετάσχει σε μια σύγχρονη οικονομία και να δημιουργήσει περισσότερο χώρο για την ελευθερία του κουβανικού λαού» καταλήγει ο Ομπάμα.


[πηγή]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ