To γλυπτό στην Τrafalgar Square που αναστατώνει το Λονδίνο

Ένα αποστεωμένο άλογο, το Gift Horse του Αμερικανό-Γερμανού Hans Haacke, είναι το νέο έργο σύγχρονης τέχνης που τοποθετήθηκε στην Trafalgar Square του Λονδίνου στο πλαίσιο του επιτυχημένου προγράμματος δημόσιας τέχνης.


Article featured image
Article featured image

Το έργο προκάλεσε αυτομάτως πλήθος αντιδράσεων.

Ο σκελετός του αλόγου, φέρει ένα φιόγκο με LED που αναγράφει τις τιμές των μετοχών στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Πρόκειται για ένα δυνατό πολιτικό σχόλιο για τη λεηλασία των αγορών σε συνδυασμό με την πολιτική λιτότητας.

Το αντικαπιταλιστικό έργο τέχνης παρουσίασε ο εκκεντρικός δήμαρχος του Λονδίνου μόλις δύο μήνες πριν τις εκλογές στέλνοντας και δήλωσε: «Κάποιοι θα πουν ότι είναι σύμβολο της εκτενούς επιβολής λιτότητας και της προσέγγισης του George Osborne. Eγώ λέω πως δεν είναι ...»

Το έργο επελέγη στο πλαίσιο του προγράμματος «the fourth pinth» του δήμου του Λονδίνου. Γίνεται ανάθεση σε σύγχρονους εικαστικούς από όλο τον κόσμο για τη δημιουργία ενός έργου τέχνης που εκτίθεται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στην Trafalgar Square και που πάντα αποτελεί και ένα πολιτικό σχόλιο.

Ο ίδιο ο  Haacke  είπε πως το έργο στηρίζεται στα χαρακτικά του καλλιτέχνη του 18ου αιώνα George Stubbs και πως αποτελεί ένα σχόλιο για τα πλεονεκτήματα του περίφημου «αόρατου χεριού» της αγοράς που περιγράφει ο Ανταμ Σμίθ. Ο Σμιθ πίστευε ότι όταν οι άνθρωποι επιδιώκουν την εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων, μπορούν να βοηθήσουν την κοινωνία περισσότερο απ' ότι όταν προσπαθούν να την βοηθήσουν απευθείας.


[πηγη]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ