ΜΗ 370: τα δημοφιλέστερα σενάρια, 1 χρόνο μετά

Ένας ολόκληρος χρόνος συμπληρώνεται από τη μέρα που το μοιραίο, Μαλαισιανό μπόινγκ, χάθηκε από τα ραντάρ και τίποτα ακόμη δεν έχει βρεθεί. Πλέον μπορούμε να μιλήσουμε για το μεγαλύτερο μάλλον μυστήριο στην ιστορία της πολιτικής αεροπορίας.

Στις 8 Μαρτίου του 2014, η πτήση MH370 των Μαλαισιανών Αερογραμμών, με 239 επιβάτες, απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ με προορισμό το Πεκίνο. Μία ώρα μετά και αφού ο συγκυβερνήτης ενημέρωσε τον πύργο ελέγχου ότι όλα βαίνουν καλώς και καληνύχτισε τους συναδέλφους στο έδαφος, το μπόινγκ χάθηκε (για πάντα) από τα ραντάρ κάπου ανάμεσα στη Μαλαισία και το Βιετνάμ. 

Για τον εντοπισμό του οργανώθηκε η μεγαλύτερη επιχείρηση που έχει στηθεί ποτέ. Δεκάδες πλοία και ερευνητικά αεροπλάνα χτένιζαν πάνω - κάτω τον αχανή Ινδικό Ωκεανό. Στα τέλη του ίδιου μήνα, κι ενώ τα μηνύματα που στέλνονταν από τους δορυφόρους ήταν αντικρουόμενα και τα διάφορα αντικείμενα που εντοπίζονταν κατά καιρούς αποδεικνύονταν οτιδήποτε άλλο από συντρίμμια, ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Νατζίμπ Ραζάκ επιβεβαίωσε το χειρότερο σενάριο: το μπόινγκ χάθηκε σε ένα από τα πιο απομονωμένα μέρη του Ινδικού Ωκεανού και δεν υπάρχουν επιζώντες. Ή μήπως όχι;

Οι θεωρίες που διατυπώθηκαν ποικίλουν. Από ακραία σενάρια συνομωσίας με αποκορύφωμα την αρπαγή του αεροπλάνου από εξωγήινους έως τις πιο νηφάλιες επιστημονικές απόψεις ότι το μπόινγκ παραμένει βυθισμένο κάπου στον Ινδικό Ωκεανό.

Αυτά είναι τα σενάρια που έχουν παίξει περισσότερο:


Article featured image
Article featured image

Καταρρίφθηκε κατά λάθος

Πάνω στη θεωρία αυτή βασίστηκε το πρώτο βιβλίο για τη χαμένη πτήση. Όπως αναλυτικά περιγράφει ο Βρετανός Νάιτζελ Κάουθορν στο βιβλίο του «Πτήση MH370 - Το μυστήριο» (Flight MH370 The Mystery), το αεροπλάνο καταρρίφθηκε κατά λάθος κατά τη διάρκεια κοινών στρατιωτικών ασκήσεων ΗΠΑ και Ταϊλάνδης στη Νότια Σινική Θάλασσα. Τέτοιου είδους ατυχήματα έχουν συμβεί άλλωστε και στο παρελθόν. Η πτήση 007 της Korean Air καταρρίφθηκε από τη Σοβιετική Ένωση το 1983 και το αμερικανικό ναυτικό κατέρριψε ένα ιρανικό αεροπλάνο το 1988. Οι εμπειρογνώμονες αντιμετωπίζουν με πολύ μεγάλη επιφυλακτικότητα το ενδεχόμενο ΗΠΑ και Ταϊλάνδη να συγκάλυψαν το δυστύχημα, ενώ εκείνοι που επιμένουν σε αυτό το σενάριο επιμένουν ότι ούτως ή άλλως είναι πολύ δύσκολο να αποδειχθεί.

Καταρρίφθηκε κοντά στο νησί Ντιέγκο Γκαρσία

Είναι η θεωρία την οποία διατύπωσε με σθένος ο πρώην επικεφαλής των γαλλικών αερογραμμών Proteus, ο Μακ Ντιγκέν. Σύμφωνα με τον Ντιγκέν, το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από τις ΗΠΑ υπό τον φόβο μίας νέας 11ης Σεπτεμβρίου στις βάσεις του αμερικανικού Ναυτικού στο Ντιέγκο Γκαρσία, το απομονωμένο νησί του Ινδικού. Ο Ντιγκέν βασίστηκε πολύ στις μαρτυρίες κατοίκων στις Μαλδίβες, οι οποίοι υποστήριζαν τότε ότι είδαν ένα αεροπλάνο να πετά προς το νησί.

Βρίσκεται στη Ρωσία

Ο Τζεφ Γουάιζ είναι από εκείνους που υποστηρίζουν ότι το αεροπλάνο πέταξε βόρεια κατά μήκος των εθνικών συνόρων προκειμένου να αποφύγει τα ραντάρ για να καταλήξει στο Καζακστάν. Το σενάριο του «ρωσικού σχεδίου» στηρίζεται αφενός στην ύπαρξη τριών Ρώσων στη μοιραία πτήση και αφετέρου στην πεποίθηση ότι κάποιος στο πιλοτήριο παραποίησε βασικά δεδομένα για να δημιουργήσει την εντύπωση ότι το boeing πετούσε νότια. Στην περίπτωση αυτή ωστόσο κανείς δεν μπορεί να δώσει μία ικανοποιητική απάντηση στο ερώτημα για ποιον λόγο να κλέψει η Ρωσία ένα μαλαισιανό αεροσκάφος.

Βρίσκεται στο Πακιστάν για τρομοκρατικούς σκοπούς

Μέσα σε όλα τα σενάρια ξεχώρισε και αυτό, το οποίο προώθησε αρκετά ο όμιλος του Ρούπερτ Μέρντοκ. Η θεωρία ανήκει σε συνταξιούχο Αμερικανό στρατηγό, ο οποίος υποστήριζε ότι το αεροπλάνο οδηγήθηκε στην περιοχή που ελέγχουν οι Ταλιμπάν στο Πακιστάν για να μεταφέρει όπλα μαζικής καταστροφής με στόχο μία επίθεση στο Ισραήλ. Ο ίδιος ο μεγιστάνας του Τύπου είχε γράψει στο Twitter: «Ίσως να μη συνετρίβη, αλλά να εκλάπη, να το έκρυψαν καλά, ίσως στο Πακιστάν, όπως ο Μπιν Λάντεν».

Στις πτήσεις MH370 και MH17 ήταν το ίδιο αεροπλάνο

Το σενάριο φούντωσε αφότου δόθηκαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τα συντρίμμια της πτήσης MH17, που συνετρίβη τον περασμένο Ιούλιο στην εμπόλεμη ανατολική Ουκρανία. Οι υποστηρικτές αυτής της άποψης «είδαν» στα συντρίμμια μία «νεότερη έκδοση» του Boeing 777, με μικρές αλλαγές. Ανεξήγητο παραμένει ασφαλώς πού βρισκόταν κρυμμένο επί έξι μήνες το αεροπλάνο, καθώς επίσης και τι απέγιναν οι σοροί των 239 επιβαινόντων,

Απήχθη από εξωγήινους

Χωρίς σχόλια


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ