«Η κυπριακή είναι μια κουζίνα που ουσιαστικά λείπει στον Κύπριο»

Πως θα σου φαινόταν αν πήγαινες σε ένα επίσημο δείπνο και, αντί για τα γνωστά γκουρμέ φαγητά, έβρισκες μόνο κυπριακά εδέσματα;

 


Article featured image
Article featured image

Αλήθεια, ξέρεις πόσα προϊόντα παράγονται ή παρασκευάζονται στον τόπο μας;

Το χαλούμι, η αναρή, το κεφαλοτύρι, η λούντζα, το χοιρομέρι, το κολοκάσι, το χαρουπόμελο, το γνήσιο ελαιόλαδο, ο παλουζές, ο σουσούκος και το έψιμα, είναι μόνο λίγα από αυτά.

Ο κάθε λαός έχει τα δικά του παραδοσιακά φαγητά, τις δικές του εκλεκτές γεύσεις και τα δικά του μυστικά στο ψήσιμο τους.

Καταλληλότερο άτομο για να μας μιλήσει για τη δική μας κουζίνα και για το πώς μπορούμε να την αξιοποιήσουμε, δεν θα ήταν άλλο από τον πρώην Πρόεδρο Αρχιμαγείρων Κύπρου, Γιαννάκη Αγαπίου.

 


Υπάρχουν κάποια κυπριακά προϊόντα που δεν μπορούν να συγκριθούν με προϊόντα καμιάς άλλης χώρας, είναι μοναδικά.


Ως λάτρης της κυπριακής κουζίνας, είστε ικανοποιημένος από το ποσοστό των κυπριακών επιχειρήσεων που στηρίζουν και ποντάρουν στα κυπριακά προϊόντα;

Τα τελευταία χρόνια αναμφίβολα έχει γίνει μια στροφή προς τα κυπριακά προϊόντα. Αρκετές επιχειρήσεις, έχουν επενδύσει τόσο στην παραγωγή, όσο και στην προβολή και προώθηση των κυπριακών προϊόντων. Αυτό όμως, είναι σίγουρα μόνο η αρχή, έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε. Εγώ πιστεύω πως τα κυπριακά προϊόντα είναι υποβαθμισμένα και πως χρειάζεται μια συλλογική προσπάθεια για να ανέβουν στο επίπεδο που τους αξίζει.

Τι έχει να κερδίσει μια επιχείρηση αν εντάξει μέσα στην κουζίνα της τα κυπριακά εδέσματα;

Για να είμαστε ρεαλιστές, δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα, αφού τα καλής ποιότητας κυπριακά προϊόντα έχουν ένα κόστος. Αν εντάξει, όμως, κάποιος τα κυπριακά προϊόντα μέσα στην επιχείρηση του, πιστεύω πως έχει να κερδίσει, αφού ο Κύπριος, ειδικά σήμερα, είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένος με αυτά και τα προτιμά. Με το να αγοράζουμε, ή να προωθούμε τα κυπριακά προϊόντα, αυτόματα βοηθούμε κόσμο να επιβιώσει και ανοίγονται νέες θέσεις εργασίας. Ως εκ τούτου, επιβάλλεται σήμερα να επενδύουμε στα κυπριακά προϊόντα.

Ποιος πιστεύετε πως είναι ο λόγος που κάποιες επιχειρήσεις δεν προτιμούν ή αρνούνται να χρησιμοποιήσουν κυπριακά προϊόντα;

Ο μόνος λόγος που μπορώ να σκεφτώ είναι το κόστος, τίποτα άλλο. Υπάρχουν κάποια κυπριακά προϊόντα που δεν μπορούν να συγκριθούν με προϊόντα καμιάς άλλης χώρας, είναι μοναδικά.


Δεν υπάρχει άτομο το οποίο θα μπορούσε σήμερα να σνομπάρει τα κυπριακά προϊόντα.


Σιγοψημένη χοιρινή πανσέτα, καραμελωμένη με έψιμα, πουρές από κολοκάσι και τρυφερά κοκκινογούλια με ελαιόλαδο

 

Εκτός από το κόστος πιστεύετε πως μερικοί τα σνομπάρουν κιόλας;

Όχι, νομίζω πως αυτό το κεφάλαιο έχει κλείσει. Τα κυπριακά προϊόντα δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα προϊόντα άλλων χωρών. Αντιθέτως, βλέπω και μια ανοδική πορεία στις πωλήσεις των γαλακτοκομικών μας προϊόντων, των κρασιών, των αλλαντικών, ακόμα και των φρούτων και λαχανικών. Δεν υπάρχει άτομο το οποίο θα μπορούσε σήμερα να σνομπάρει τα κυπριακά προϊόντα.


Δεν χρειάζονται ούτε αυγά, ούτε λουκάνικα και ούτε αυτά που θα μπορούσε ο τουρίστας να βρει οπουδήποτε αλλού στον κόσμο.


Θα μπορούσε ένα ξενοδοχείο στην Κύπρο, αντί για το γνωστό english breakfast, να έφτιαχνε πρόγευμα μόνο με κυπριακά εδέσματα;

Νιώθω ήσυχος με την συνείδηση μου, γιατί εδώ και πάνω από 10 χρόνια είχα εντάξει κυπριακό πρωινό στον χώρο που εργαζόμουν. Δεν νομίζω όμως πως σήμερα, τα μεγάλα και παραθαλάσσια  τουριστικά ξενοδοχεία θα μπορούσαν να προσφέρουν μόνο κυπριακό πρωινό. Επιβάλλεται, όμως, κατά την άποψη μου, όλα τα ξενοδοχεία να έχουν μέσα στο μενού τους κάποια κυπριακά προϊόντα, ούτως ώστε να τα προωθούν και να βοηθούν τον τουρίστα να τα γνωρίσει καλύτερα. Από την άλλη, τα μικρά - οικογενειακά ξενοδοχεία, τα οποία ίσως είναι και μέλη του αγροτουρισμού, επιβάλλεται να σερβίρουν μόνο κυπριακό πρωινό. Ένα καλής ποιότητας χαλούμι, λίγη αναρή, μια καλή μαρμελάδα σπιτίσια, ένας καφές, λίγο μέλι και ένα παξιμάδι, είναι νομίζω ένα τέλειο κυπριακό πρωινό. Δεν χρειάζονται ούτε αυγά, ούτε λουκάνικα και ούτε αυτά που θα μπορούσε ο τουρίστας να βρει οπουδήποτε αλλού στον κόσμο.

Θα το εκτιμούσαν οι ξένοι αν έβρισκαν μόνο κυπριακό πρόγευμα;

Έχουν γίνει πολλές μελέτες για το θέμα και όλες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως οι ξένοι ψάχνουν για κυπριακό πρωινό. Τα τελευταία δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας, λένε πως τόσο οι Ρώσοι, όσο και οι Άγγλοι, είναι λάτρεις των κυπριακών προϊόντων.


Σήμερα, το πιο διαδεδομένο ορεκτικό που υπάρχει στην Αυστραλία είναι το χαλούμι στη σχάρα μαζί με πορτομπέλο μανιτάρι.




Σούπα λουβάνα, λάδι αρωματισμένο με φρέσκο κόλιαντρο και τσίλι, τραγανές φρυγανιές με κεφαλοτύρι

 

Ποιο ή ποια από τα παραδοσιακά μας προϊόντα είναι αδικημένα, εννοώντας πως δεν τους δόθηκε όση αξία και σημασία θα έπρεπε;

Δεν θα μπορούσαν να ξεχωρίσω ένα ή δύο. Τα πλείστα, αν όχι όλα, είτε είναι υποβαθμισμένα, ή δεν είναι εκεί που θα έπρεπε να είναι. Υπάρχουν κάποια προϊόντα που ακόμα ο κόσμος δεν τα ξέρει. Όπως το «χαλίκι», το οποίο είναι ένα πολύ παραδοσιακό παλιό τυρί και το «έψιμα», το οποίο είναι μέλι από σταφύλι και θα μπορούσαμε κάλλιστα να το χρησιμοποιούσαμε μέσα σε ντρέσινγκ για σαλάτες και σε διάφορες σάλτσες. Γίνεται τώρα μια προσπάθεια γνωστοποίησης κάποιων κυπριακών προϊόντων, από έμπειρους συναδέλφους οι οποίοι τα εντάσσουν μέσα στα μενού τους. Σήμερα, το πιο διαδεδομένο ορεκτικό που υπάρχει στην Αυστραλία είναι το χαλούμι στη σχάρα μαζί με πορτομπέλο μανιτάρι. Αυτό μας αποδεικνύει πως κάποιες ξένες χώρες εκτιμούν τα προϊόντα μας, περισσότερο από εμάς τους ίδιους.

Ποιο θεωρείτε ως το κορυφαίο κυπριακό προϊόν και το ποιο ως το κορυφαίο κυπριακό έδεσμα;

Είναι πολλά. Ίσως το πιο γνωστό και διαδεδομένο κυπριακό έδεσμα να είναι το χαλούμι και όσο αφορά τα ποτά, η κουμανταρία. Χαίρομαι, γιατί πολλά οινοποιεία σήμερα επένδυσαν στην κουμανταρία, με αποτέλεσμα να βλέπουμε εξαιρετικής ποιότητας κουμανταρίες σε εξίσου εξαιρετικές συσκευασίες και τιμές. Ωστόσο, έχουμε αρκετό δρόμο ακόμα να διανύσουμε, καθώς πρέπει να γίνει σοβαρή προσπάθεια και από την κυβέρνηση. Για παράδειγμα, ένα άλλο κυπριακό προϊόν το οποίο δεν είναι στη θέση που του αρμόζει, τόσο σε θέμα κατανάλωσης, όσο και σε θέμα εξαγωγής είναι η ζιβανία. Αυτό συμβαίνει, επειδή η λιανική τιμής της, είναι 17.50 ευρώ το λίτρο, δηλαδή πολύ πιο ακριβή από το ουίσκι. Προϊόντα σαν τη ζιβανία, θα έπρεπε να τυγχάνουν μιας διαφορετικής μεταχείρισης. Αν η ζιβανία μπορούσε να εξαχθεί με μια καλύτερη τιμή, θα έφερνε στην Κύπρο τεράστια έσοδα.

Κατά την διάρκεια της προεδρίας σας στον Σύνδεσμο Αρχιμαγείρων είχατε παρακινήσει τους συναδέλφους σας να επενδύσουν στα κυπριακά προϊόντα;

Όχι μόνο κατά την διάρκεια της προεδρίας μου, ήταν ένας συνεχής αγώνας και μια συνεχής παρακίνηση από τους εκάστοτε προέδρους και τα εκάστοτε συμβούλια. Θέλαμε να κάνουμε τον κόσμο να αγαπήσει και να εκτιμήσει τα κυπριακά προϊόντα. Πέραν από τα διάφορα σεμινάρια και διαγωνισμούς που είχαμε οργανώσει στην Κύπρο, είχαμε κάνει και πολύ σοβαρή δουλειά στο εξωτερικό. Εγώ προσωπικά έκανα διάφορες παρουσιάσεις με θέμα την κυπριακή κουζίνα στην Νότιο Αφρική, στη Νορβηγία, στη Χιλή, στη Τσεχία, στη Νέα Ζηλανδία και νιώθω πως θα μπορούσαν να γίνουν ακόμα περισσότερα. Το θέμα είναι πως για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε, θα πρέπει να υπάρχει δέσμευση και οικονομική αρωγή εκ μέρους της κυβέρνησης. Όλα όσα κάναμε μέχρι στιγμής ήταν με δικά μας έξοδα.


Η κυπριακή είναι και μια κουζίνα που ουσιαστικά λείπει στον Κύπριο, αφού σήμερα δύσκολα μπορείς να βρεις καλό κυπριακό φαγητό.


Ώριμο χαλούμι σε φύλλο κρούστας  με μέλι και τρυφερά φύλλα σαλάτας

 

Οι νεότεροι μάγειρες γνωρίζουν καλά την κυπριακή κουζίνα; Την εκτιμούν περισσότεροι σε σχέση με τους πιο παλιούς;

Οι νεότεροι, έχουν μεγαλώσει σε ένα διαφορετικό περιβάλλον. Δεν μεγάλωσαν με το φαγητό του χωριού ή της γιαγιάς όπως εμείς. Έτσι, δεν γνωρίζουν και τόσο καλά την κυπριακή κουζίνα, ωστόσο βλέπω πως «ψάχνονται» και θέλουν να τη γνωρίσουν. Πάντως, η κυπριακή κουζίνα έχει μέλλον.

Ποια κατά την άποψη σας είναι η αγαπημένη κουζίνα των Κυπριών;

Νομίζω η κυπριακή, αλλά με τις παρεμβολές της. Ο Κύπριος έχει επιρροές από διάφορες κουζίνες, αλλά την δική μας την αγαπά περισσότερο. Η κυπριακή είναι και μια κουζίνα που ουσιαστικά λείπει στον Κύπριο, αφού σήμερα δύσκολα μπορείς να βρεις καλό κυπριακό φαγητό.

Αν σας ζητούσαμε να μας φτιάξετε ένα set menu, για ένα επίσημο δείπνο, αποκλειστικά με κυπριακά προϊόντα, τι θα περιλάμβανε αυτό;

Αρχικά, θα λάμβανα υπόψη τις ηλικίες, τον αριθμό ατόμων, το κόστος που θα ήθελε κάποιος να ξοδέψει και αν υπάρχουν κάποια τρόφιμα που πρέπει να αποφύγω, για λόγους θρησκείας ή αλλεργιών. Αν δεν υπήρχαν αυτά, θα έφτιαχνα για ορεκτικό ένα καρπάτσιο με χταπόδι και χούμους. Μια σαλάτα με ρόκα, καραμελωμένα πινόλια και λίγο αρωματισμένο ελαιόλαδο. Για ενδιάμεσο πιάτο, θα έφτιαχνα είτε μια σαλάτα με τεμπούρα χαλουμιού ή μια σούπα λουβάνα αρωματισμένη με λάδι, φρέσκο κόλιανδρο και τσίλι. Για κυρίως πιάτο, θα έκανα μια σιγοψημένη χοιρινή πανσέτα, μαζί με μέλι σταφυλιού και θα το συνδύαζα με πουρέ κολοκάσι και σέλινο. Τέλος, για επιδόρπιο θα έφτιαχνα καρυδόπιτα με παγωτό κιτρόμηλο ή περγαμόντο και σάλτσα με μούρα.

Που μπορούμε να γευτούμε τις δικές σας συνταγές αυτή την περίοδο;

Στο καφεστιατόριο 5th  Floor που βρίσκεται στο κέντρο της Πάφου.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ