Ένα εναλλακτικό χόμπι [που κερδίζει έδαφος στην Κύπρο]

Τα σύνεργα εξαρτώνται από σένα. Μπορείς να πας μόνο με τα αθλητικά σου, μπορείς να πας με κιάλια, τηλεσκόπιο,  φωτογραφική με τηλεφακό, βιβλία αναγνώρισης. Μπορείς να πας έξω από το σπίτι σου ή στο Τρόοδος. Μέρα ή νύχτα, πάλι μπορείς να το κάνεις!

Κάπου άκουσα ότι «το να παρατηρείς πουλιά είναι κάτι μεταξύ του να είσαι συλλέκτης γραμματοσήμων και κυνηγός».

 


Article featured image
Article featured image

Φωτογραφίες: Λεύκιος Σεργίδης



Η παρατήρηση πουλιών είναι ένα χόμπι όχι και τόσο διαδεδομένο στον τόπο μας, αν και τα πουλιά που μπορείς να παρατηρήσεις στο νησί μας είναι πάρα πολλά και πολύ ενδιαφέροντα. Αυτό, γιατί λόγω της ξεχωριστής μας θέσης στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες πουλιά επισκέπτονται το νησί μας είτε για να γεννήσουν τα αβγά τους  είτε για να ξεχειμωνιάσουν είτε απλώς για να πάρουν μια ανάσα και να συνεχίσουν το μεγάλο τους ταξίδι προς τον τελικό προορισμό. Ενδεικτικό είναι ότι, από τα 400 περίπου πουλιά που μπορεί κάποιος να παρατηρήσει στην Κύπρο μόνο τα 54 είναι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού μας.


Τα περισσότερα πουλιά μπορείς να τα παρατηρήσεις εκτός των καλοκαιρινών περιόδων που, όπως στις περισσότερες Μεσογειακές χώρες, η προσέλευση τουριστών είναι πολύ χαμηλή.


Σε άλλες χώρες το χόμπι αυτό είναι πολύ διαδεδομένο. Στη Μεγάλη Βρετανία για παράδειγμα υπάρχουν περίπου 2,85 εκατομμύρια άτομα που ασχολούνται με την πτηνοπαρατήρηση ενώ στις ΗΠΑ πάνω από 50 εκατομμύρια άτομα δηλώνουν ότι παρατηρούν πουλιά!

Για τη μικρή μας Κύπρο η μεγάλη ποικιλία πουλιών, που μπορεί κάποιος να παρατηρήσει, μπορεί να αποτελέσει ένα επιπλέον μέσο προσέλκυσης τουρισμού και ειδικά τους μήνες που η τουριστική προσέλευση είναι περιορισμένη. Αυτό γιατί τα περισσότερα πουλιά μπορείς να τα παρατηρήσεις εκτός των καλοκαιρινών περιόδων που, όπως στις περισσότερες Μεσογειακές χώρες, η προσέλευση τουριστών είναι πολύ χαμηλή.

Στο νησί μας μπορείς να δεις μια μεγάλη ποικιλία πουλιών. Ξεκινώντας από σπουργίτια, σουσουράδες, κοράκια κ.α. που μπορείς να τα δεις και μέσα στην πόλη, μπορείς να επεκταθείς και σε περιοχές εκτός των οικισμών, και εκεί θα βρεθείς μπροστά σε μεγάλες εκπλήξεις. Πάπιες, ερωδιοί, αρπακτικά, αλκυόνες, αηδόνια, κορμοράνοι, φλαμίνγκο, κουκουβάγιες, ωδικά πουλιά είναι κάποια από τα πουλιά που μπορείς να παρατηρήσεις αν βγεις λιγάκι προς τα έξω.

 



Ο Γαλαζολαίμης, ένα πολύ όμορφο πουλί που μπορεί να βρεις κοντά σε νερό

 



Κίτρινη Σουσουράδα

 



Η Πελλοκατερίνα, ένα όμορφο είδος αφρικάνικου χαραδριού

 

Στη Κύπρο ενεργοποιείται ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου (BirdLife Cyprus) ο οποίος είναι μια Μη Κυβερνητική Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση που εξειδικεύεται σε θέματα που έχουν να κάνουν με πουλιά. Πρόσφατα μάλιστα έχει εκδώσει ένα πολύ ενδιαφέρον και όμορφο βιβλίο που περιγράφει και αναλύει τις Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά της Κύπρου. Σήμερα αριθμεί περίπου 550 μέλη αλλά ο αριθμός όλο και αυξάνεται αφού το χόμπι αυτό φαίνεται να κερδίζει όλο και περισσότερο τις καρδιές των Κυπρίων. Εδώ μπορείς να βρεις την προσωπική εξομολόγηση ενός νέου πτηνοπαρατηρητή που γοητεύτηκε από το χόμπι και πλέον γυρίζει τους αγρούς και τα βουνά βγάζοντας πανέμορφες φωτογραφίες πουλιών.

 



Ο Κίτσης, το πιο κοινό αρπαχτικό του νησιού μας

 



Το Βαλτοσιάχινο, ένα αρπακτικό που κυνηγά σε υγρότοπος

 



Ο Γκρίζος Ερωδιός που μπορεί να τον πετύχεις σε περιοχές με νερό

Ένα «προβληματάκι» που αντιμετωπίζουν τα πουλιά που έρχονται σε επαφή με το νησί μας είναι η παράνομη παγίδευση αποδημητικών πουλιών. Και το υποκοριστικό φέρει μέσα του μια δόση ειρωνείας, αφού κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες πουλιά παγιδεύονται στα δίχτυα και τα ξόβεργα για να απολαύσουν κάποιοι αμπελοπούλια στο τραπέζι τους. Παράλληλα όμως από τα αμπελοπούλια 150 άλλα είδη πουλιών είναι παράπλευρες απώλειες που παγιδεύονται επίσης και θανατώνονται. Και μιλάμε για σπάνια πουλιά όπως το Κυπριακό Θουπί που είναι η ενδημική κουκουβάγια του νησιού μας και δεν συναντάται σε καμιά άλλη χώρα του κόσμου, αλλά και τα αηδόνια, που έτσι όπως πάμε πλέον… θα μπορείς να κοιμηθείς στις Πλάτρες. Και αν δεν πείστηκες για το ότι το φαινόμενο αυτό πρέπει να σταματήσει διάβασε αυτό το εύστοχο άρθρο που έγραψε ο φίλος Μιχάλης και μάλλον θα αλλάξεις γνώμη.

 



Η Αλκυόνη που μπορούμε να τη δούμε σε παραλίες και υγρότοπους



Αυτά περί πτηνοπαρατήρησης. Αν αναζητάς μια διέξοδο να βγεις λίγο έξω από την πόλη ή να μάθεις λίγα πράγματα παραπάνω για τη κυπριακή φύση και τα πανέμορφα μας τοπία μόλις σου έδωσα μια δικαιολογία να πας μια βόλτα το Σαββατοκύριακο.  Ξεκίνα απλώς με στόχο να εντοπίσεις ένα πουλί που δεν έχεις ξαναδεί και ποιος ξέρει… Ίσως τελικά σε τραβήξει και εσένα το χόμπι αυτό!

 



Περισσότερες πληροφορίες και δραστηριότητες του Project μπορείς να βρεις στο site www.cyprusbiodiversity.eu αλλά και στo facebook page www.facebook.com/Bioforlife, LIFE+ Project


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ