Τα καλύτερα αμπελοπούλια και πού θα τα φας

Καταρχάς, συγχωρείστε με για τον τίτλο-δόλωμα που χρησιμοποιώ. Τουλάχιστον, τα δικά μου δολώματα είναι ανώδυνα και καθόλου κερδοφόρα.

Και εξηγούμαι…

 


Article featured image
Article featured image

Παλιά, πολύ παλιά, ναι, μπορεί να βάζαμε κανένα ξόβεργο για να τρώμε κανένα μεζέ στο σπίτι μας, να κερνάμε κάτι σπέσιαλ τους ξένους μας και να απολαμβάνουμε κανένα παράνομο όταν βγαίναμε στις ταβέρνες.

Παλιά, όμως, όλα ήταν πιο αγνά. Οι προθέσεις, οι άνθρωποι, τα κίνητρα… Δεν ήθελαν όλοι να γίνουν πλούσιοι. Δεν αισχροκερδούσε ο κόσμος εις βάρος άλλων ή εις βάρος του περιβάλλοντος, του τόπου που μας φιλοξενεί και θα φιλοξενεί και τα παιδιά μας.

Δεν κατηγορούμε τους παλιούς. Αν μιλήσεις με παππούδες, σε αρκετές περιπτώσεις θα ακούσεις για φτώχια που δεν μπορείς να διανοηθείς ότι υπήρχε στην Κύπρο.

Λίγο η «κουλτούρα» του νησιού όμως, λίγο η άγνοια, η έλλειψη εκπαίδευσης αλλά και η απουσία οποιασδήποτε νομοθεσίας (πριν το ‘74), δημιούργησαν σιγά-σιγά, χρόνο με τον χρόνο μια τεράστια μπίζινα, αυτή της παράνομη παγίδευσης και πώλησης αμπελοπουλιών. Blackcaps τα λένε, για όσους δεν το γνωρίζουν.

«Τζαι αν τα πουλήσει; Ο κόσμος πεινά σήμερα ρε κουμπάρε. Ο κόσμος δυστυχά. Αν πουλήσω 10 ντουζίνες πουλιά και πιάσω 5 λίρες, 50 λίρες, ίνταμπον το πρόβλημα; Ποιον εν που να πειράξω;» λέει χαρακτηριστικά ένας παππούς σε καφενείο στο Παραλίμνι, ο οποίος εμφανίζεται σε ένα ντοκιμαντέρ του Vice με θέμα τα αμπελοπούλια.

Όχι φίλτατε κύριε Παραλιμνίτη. Δεν μιλάμε για 5 ή 50 λίρες, αλλά για 15 εκ. ευρώ κάθε χρόνο. Μιλάμε για άλλα 40-100 που χάνονται από τον τουρισμό γιατί κάποιοι τουρίστες δεν ανέχονται τις μαλακίες και τις «εξυπνάδες» μας. Δεν μιλάμε για 10 ντουζίνες αλλά για 2 εκατομμύρια πουλιά που θανατώθηκαν στην Κύπρο το φθινόπωρο 2014. Και φυσικά δεν μιλάμε μόνο για αμπελοπούλια αλλά για 152 είδη πουλιών που πιάνονται στα ξόβεργα σας και πεθαίνουν αργά και βασανιστικά. Γκέγκε;

Και αφού δεν το χωράει το δικό μας έξυπνο μυαλό, ας είναι τουλάχιστον να καταλάβουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας, ας είναι τουλάχιστον να αλλάξουμε κεφάλια, έστω και σε πολύ βάθος χρόνου...

 

Ένα ωραίο animation που ετοίμασε ο Σύνδεσμος ως μέρος του εκπαιδευτικού του προγράμματος. Αν έχεις παιδιά, αξίζει να το δουν:



Για τα παιδιά, πολύ ενδιαφέρον είναι και το φυλλάδιο με κρυπτόλεξο που θα βρεις ΕΔΩ.



Κι αν έχεις 3 λεπτά ακόμα, διάβασε πιο κάτω κάποια πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία που ενδεχομένως θα σε σοκάρουν:

 

Από την παράνομη παγίδευση δεν επηρεάζονται μόνο τα αμπελοπούλια αλλά 152 είδη (εκ των οποίων τα 78 είναι απειλούμενα). Μεταξύ αυτών και γνωστά μας είδη όπως το αηδόνι (Luscinia megarhynchos) και το ενδημικό Θουπί (Otus scops cyprius). Δες ολόκληρη τη λίστα ΕΔΩ.



Οι ισχυρισμοί ότι τα άλλα είδη που παγιδεύονται (πέραν των αμπελοπουλιών) ελευθερώνονται από τους παγιδευτές φυσικά και δεν ευσταθούν, καθώς είναι πολύ δύσκολο έως ακατόρθωτο να ξεμπλέξεις ένα πουλί από το δίχτυ και ειδικά από ξόβεργο χωρίς τραυματισμό.

Τα δίχτυα και τα ξόβεργα απαγορεύονται στην Κύπρο από το 1974, χωρίς όμως ποτέ να εφαρμοστεί ουσιαστική πάταξη. Επίσης η Εθνική νομοθεσία απαγορεύει ρητά την εμπορία και/ή κατοχή παγιδευμένων πουλιών, τόσο σε εστιατόρια όσο και σε σπίτια.

Τόσο τα αμπελοπούλια όσο και τα υπόλοιπα αποδημητικά πουλιά που έρχονται στην Κύπρο, ταξιδεύουν κατά μέσο όρο 4 βδομάδες έως ότου ολοκληρώσουν την αποδημία τους, διανύοντας χιλιάδες χιλιόμετρα πάνω από θάλασσες και ηπείρους. Κάποια, μάλιστα, χρειάζονται πάνω από 8 εβδομάδες! Και μόλις έρθουν στην Κύπρο, εμείς τους υποδεχόμαστε με τα ξόβεργα, έτσι για να ξαποστάσουν.

Από την Κύπρο περνούν 207 είδη αποδημητικών πουλιών κάθε χρόνο, πολλά από τα οποία δεν φεύγουν ποτέ ξανά.

Περισσότερα από 2 εκατομμύρια πουλιά θανατώθηκαν σε ολόκληρη την Κύπρο το φθινόπωρο 2014.

Μέσω ενός συστηματικού προγράμματος παρακολούθησης της παράνομης παγίδευσης πουλιών που πραγματοποιήθηκε από τον Πτηνολογικό Σύνδεσμο Κύπρου το φθινόπωρο του 2014, φαίνεται ότι η κατάσταση είναι πιο δραματική κατάσταση από κάθε άλλη φορά, αφού τα επίπεδα για την παράνομη παγίδευση με τη χρήση διχτύων είναι τα υψηλότερα από την αρχή του προγράμματος το 2002. Συγκεκριμένα, βρήκαν 16 χιλιόμετρα ενεργών διαδρομών για δίχτυα εντός της περιοχής έρευνας και πάνω από 6000 ξόβεργα, τα οποία και καταγγέλθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες και άλλους ΜΚΟ.

Κάθε χρόνο χάνονται 40-100 εκ. ευρώ από τον τουρισμό, λόγω της κακής εικόνας που έχει δημιουργήσει η παγίδευση και αυτό είναι στοιχείο που βγαίνει μέσα από μια έρευνα της περιβαλλοντικής ΜΚΟ, Terra Cypria. Ναι, πολλοί ευαισθητοποιημένοι τουρίστες επιλέγουν διαφορετικούς προορισμούς για τις διακοπές τους και όχι την Κύπρο με τους «πρωτόγονους» δολοφόνους κάθε λογής πουλιών.

Όχι, αυτοί που βάζουν δίκτυα και ξόβεργα δεν το κάνουν για να έχουν κανένα «πουλλούι» για το μεζέ τους ή κανένα «χωστό» στην ταβέρνα τους για κάποιο μερακλή πελάτη. Ο τζίρος αυτής της παράνομης δραστηριότητας φτάνει τα 15 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο, σύμφωνα με υπολογισμούς της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας. Μιλάμε για πολύ σοβαρή μπίζινα.

Τα δίχτυα και τα ξόβεργα είναι από τις πιο απάνθρωπες μεθόδους θανάτωσης πουλιών που χρησιμοποιούνται, αφού τα πουλιά παραμένουν συνήθως παγιδευμένα για ώρες, με την κάθε τους προσπάθεια για απελευθέρωση να έχει ως αποτέλεσμα να παγιδεύονται ακόμα περισσότερο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, ο θάνατος επέρχεται από το σοκ και μόνο που βιώνουν και ας μην έχουν κάποιο εμφανή τραυματισμό.

 

Ευχαριστούμε τον Πτηνολογικό Σύνδεσμο Κύπρου για τις πολύτιμες πληροφορίες.

Αν θες να μάθες περισσότερα για το θέμα, πιο κάτω θα βρεις όλα τα contact details:

Τηλ: 22455072

www.birdlifecyprus.org

birdlifecyprus@birdlifecyprus.org.cy

www.facebook.com/BirdLifeCyprus

www.twitter.com/birdlifecyprus


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ