Η Google μάς «φουσκώνει» τα μυαλά [έχουμε θέμα]

Η Google και γενικότερα το ίντερνετ μας δημιουργούν τη ψευδαίσθηση ότι είμαστε εξυπνότεροι από αυτό που ισχύει στην πραγματικότητα.


Article featured image
Article featured image

Σύμφωνα με μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έρευνα του τμήματος Ψυχολογίας του κορυφαίου αμερικανικού περιοδικού Yale, το διαδίκτυο έχει δημιουργήσει μια νέα γενιά ανθρώπων που νομίζουν ότι είναι εξυπνότεροι από αυτό που ισχύει στην πραγματικότητα, αφού συγχέουν τη συνεχή αναζήτηση πληροφοριών με την πραγματική γνώση.

Στη μελέτη τους που μόλις δημοσιεύτηκε από την Ένωση Αμερικανών Ψυχολόγων, οι ερευνητές ισχυρίζονται, με βάση τα αποτελέσματα 9 πειραμάτων σε πάνω από χίλιους συμμετέχοντες, ότι οι άνθρωποι που αναζητούν πληροφορίες στο internet και ιδίως μέσω μηχανών αναζήτησης όπως το Google και το Bing, τείνουν να μπερδεύουν την προσωπική γνώση με τη γρήγορη πρόσβαση στην πληροφορία.  

Οι ερευνητές μάλιστα προειδοποιούν πως με την αύξηση της χρήσης smartphones και tablets, το πρόβλημα της ψευδαίσθησης ότι τα ξέρουμε όλα, που μπορεί να επηρεάσει πολύ σημαντικές πτυχές της ζωής μας, όπως πολιτικές αποφάσεις και διαπροσωπικές σχέσεις, αναμένεται να αυξηθεί.  


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ