Τι κάνουμε όταν σπάσουν οι λαμπτήρες ενέργειας; [Είναι όντως επικίνδυνοι;]

Όλοι (ή τουλάχιστον οι περισσότεροι από εμάς) έχουμε στο σπίτι λαμπτήρες ενέργειας.

 


Article featured image
Article featured image

Οι λαμπτήρες ενέργειας ή αλλιώς, οι συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού (ΣΛΦ), οι οποίοι τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο έχουν γίνει "τρεντ" στο χώρο της φωταγώγησης αλλά έχουν εισβάλει για τα καλά στη ζωή μας λόγω και της οικονομίας που προσφέρουν αναφορικά με την κατανάλωση, είναι γεγονός πως έφεραν τεράστια οφέλη (οικονομικά και άλλα), τόσο σε ατομικό, όσο και σε συλλογικό επίπεδο.

Τι συμβαίνει όμως σε περίπτωση που ένας λαμπτήρας ενέργειας σπάσει;

Πολλά είναι τα άρθρα που κατά καιρούς έχουν περάσει από το timeline μας, σε διάφορα ειδησεογραφικά site, τα οποία αναφέρουν πως οι συγκεκριμένοι λαμπτήρες είναι αρκετά επικίνδυνοι και πως σε περίπτωση που σπάσουν, πρέπει να τηλεφωνήσεις άμεσα στην πυροσβεστική υπηρεσία.

Εμείς, με αφορμή την αναστάτωση που πιθανός να προκαλείται αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα, επικοινωνήσαμε με την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, ούτως ώστε να μάθουμε τι πραγματικά ισχύει με τους λαμπτήρες ενέργειας. Τι απ' όσα διαβάζουμε είναι αλήθεια και τι παραμύθια.

Ο λειτουργός εξυπηρέτησης, μας διαβεβαίωσε πως στο εσωτερικό των λαμπτήρων ενέργειας, τους οποίους η ΑΗΚ προμηθεύεται από το Υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας, όντως υπάρχει ποσότητα υδράργυρου, η οποία είναι επικίνδυνη, τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τα ζώα.

Η ΑΗΚ εξέδωσε ένα ενημερωτικό έντυπο, με χρήσιμες πληροφορίες, για όσους από εμάς χρησιμοποιούμε τους συγκεκριμένους λαμπτήρες. Στο έντυπο θα βρεις όλα τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις σε περίπτωση που σπάσει ο λαμπτήρας, αλλά και πού μπορείς να τους ανακυκλώσεις -υπάρχουν ειδικοί κάδοι στους οποίους πρέπει να τοποθετούνται.

 

Διαβάστε ΕΔΩ το ενημερωτικό έντυπο της ΑΗΚ, αναφορικά με το τι κάνουμε σε περίπτωση που σπάσει ένας συμπαγής λαμπτήρας φθορισμού.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ