5 ερωτήματα που πρέπει να απαντήσετε πριν δεχθείτε μια δουλειά

Τις περισσότερες φορές η αναζήτηση εργασίας, που από μόνη της είναι μια δοκιμασία που προκαλεί άγχος και ανάμεικτα συναισθήματα, είναι πέραν όλων των άλλων και μια σημαντική στιγμή για την εξέλιξη της ζωής μας προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση.

 


Article featured image
Article featured image

Σίγουρα, τη στιγμή που ακούμε από τα χείλη του αρμόδιου για τις προσλήψεις τη φράση «συγχαρητήρια προσλαμβάνεστε» όλοι είμαστε ευτυχείς.

Λίγο νωρίτερα όμως, έχει γίνει συνήθως και μια περιγραφή των όρων αυτής της εργασίας.

Καλό θα ήταν λοιπόν πριν πείτε και εσείς το μεγάλο «ναι» να εξετάσετε συγκεκριμένα ζητήματα που σχετίζονται με αυτή την εργασία.

1.Μου επιτρέπει να κάνω τη ζωή που θέλω;

Η δουλειά που κάνουμε, δεν είναι αυτό που είμαστε και σίγουρα θέλουμε κάτι παραπάνω στη ζωή από το να δουλεύουμε χωρίς να απολαμβάνουμε τη ζωή. Μερικά λοιπόν από τα ερωτήματα που πρέπει να θέσετε στον εαυτό σας είναι: μήπως οι ώρες εργασίας που απαιτούνται είναι πάρα πολλές για μένα; Η δουλειά που αναλαμβάνω θα μου αποφέρει τα απαιτούμενα χρήματα για να κάνω τη ζωή του θέλω ή θα μου τα αποφέρει κάποια στιγμή; Ή ακόμη, αξίζουν τα χρήματα που παίρνω από αυτή δουλειά και οι ώρες που εργάζομαι για να θυσιάζω την προσωπική μου ζωή; Εν τέλει...θα έχετε μια ευτυχισμένη ζωή;

 

2.Θα νοιώθω πραγματικά άνετα κάνοντας αυτή τη δουλειά;

Για να έχει δώσει ο διευθυντής το «πράσινο φως» για την πρόσληψή σας τότε σίγουρα κάνετε για τη δουλειά. Το πραγματικό ερώτημα όμως για εσάς είναι εάν όντως αισθάνεστε άνετα να κάνετε τη δουλειά για την οποία έχετε προσληφθεί. Γι' αυτό εξετάστε προσεκτικά τις καθημερινές ευθύνες που σας περιέγραψαν και θα πρέπει πλέον να αναλάβετε και απαντήστε στο πιο σημαντικό ερώτημα: θέλω πραγματικά να τις αναλάβω;

 

3.Μου αρέσει το νέο μου αφεντικό και οι συνάδελφοί μου;

Το ιδανικό θα ήταν να έχετε συναδέλφους ικανούς και ευχάριστους. Ωστόσο αν και μπορεί να έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά αυτό που είναι πιο σημαντικό και αφορά αποκλειστικά εσάς- και δεν θα πρέπει να νοιώθετε ενοχές γι αυτό- είναι εάν όντως τους συμπαθείτε, όπως επίσης και το αφεντικό σας. Καλό θα ήταν να μην αντιμετωπίσετε αυτό το θέμα επιπόλαια. Είναι μια ομάδα ανθρώπων με τους οποίους θα πρέπει να αισθάνεστε άνετα.

 

4.Είμαι υπερήφανος για την εργασία μου στη συγκεκριμένη επιχείρηση;

Πρέπει να σκεφτείτε, ειδικά αν είστε αποφασισμένοι να κάνετε καριέρα, εάν αισθάνεστε άνετα να απασχολείστε σε αυτή την εταιρεία, είτε βάσει των αξιών σας είτε άλλων κριτηρίων που μπορεί να είναι σημαντικά για εσάς. Αν και κάτι τέτοιο μπορεί να φαντάζει συχνά πολυτέλεια, είναι σημαντικό να αισθάνεστε υπερήφανοι για το έργο που παράγει η επιχείρησή «σας» καθώς θα σας χαρίσει μια αίσθηση ικανοποίησης για το έργο που παράγετε.

 

5.Η δουλειά αυτή ταιριάζει στο βιογραφικό που θέλω;

Ξεκαθαρίστε εάν πρόκειται για μια μακροπρόθεσμη ή βραχυπρόθεσμη επαγγελματική δέσμευση. Φροντίστε να μην ξεκινήσετε μια δουλειά μόνο και μόνο επειδή θέλετε να φύγετε από κάποια άλλη. Αυτή η νέα θέση λοιπόν σε βοηθάει να προσεγγίσεις καλύτερα τους επαγγελματικούς σου στόχους; Εάν όχι ίσως να πρέπει να αναθεωρήσετε. Και φυσικά μην ξεχάσετε να σκεφτείτε σοβαρά εάν αυτή η δουλειά σας ικανοποιεί επαγγελματικά. Βέβαια ο καθένας θα απαντούσε σε αυτό το ερώτημα με διαφορετικά κριτήρια. Ωστόσο είναι βασικό να εξετάσετε δύο πράγματα: εάν η δουλειά σας αποτιμάται σημαντικά και κατά συνέπεια εάν η εταιρεία θα επενδύσει σε εσάς και στην επαγγελματική σας εξέλιξη.


[πηγη]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ