Ομοφοβικοί, σπίθκια σας

Στο πλαίσιο του μαθήματος «Πολιτική Επικοινωνία», οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου κλήθηκαν να εργαστούν σε ομάδες με στόχο τη χάραξη επικοινωνιακής στρατηγικής που θα καταπιάνεται με ένα κοινωνικό/πολιτικό ζήτημα της επιλογής τους.

Οι Ελίνα Βασίλη, Νικολίνα Φραγκουλλίδου και Σωκράτης Κυριακίδης θέλησε να ασχοληθεί με το θέμα της ομοφοβίας, μιας και αυτή η συμπεριφορά ή στάση απέναντι στα ομοφυλόφιλα άτομα βρίσκεται σε έξαρση τα τελευταία χρόνια, θέτει σε κίνδυνο κάποιους συνανθρώπους μας.

 


Article featured image
Article featured image

Πιο κάτω παραθέτουμε αυτούσιο που μας έστειλαν οι φοιτητές:

Ποια είναι τα αναγκαία χαρακτηριστικά για να θεωρείται κάποιος άντρας; Ποιο είναι το ανάλογο στην περίπτωση της γυναίκας; Υπάρχουν; Ή μήπως η κοινωνία διαμορφώνει ρόλους, συμπεριφορές, δραστηριότητες και γνωρίσματα τα οποία θεωρούμε κατάλληλα για άντρες και γυναίκες; Όλες αυτές οι στερεοτυπικές αντιλήψεις που η ίδια η κοινωνία έχει φυτέψει στο μυαλό μας, οδηγούν μια μεγάλη μερίδα του κόσμου να αποστρέφεται και να μισεί οτιδήποτε διαφορετικό. Ο κλινικός ψυχολόγος Weinberg, αποκάλεσε τη στάση αυτή «ομοφοβία» και την προσδιόρισε ως μίσος και μισαλλοδοξία απέναντι σε ομοφυλόφιλους άντρες και γυναίκες καθώς και παράλογο φόβο για στενή επαφή μαζί τους.

Η διαδικτυακή ομάδα «Η φωνή μας ενάντια στην ομοφοβία / SMASHomophobia», αποτελεί τόπο συγκέντρωσης όλων εμάς που τασσόμαστε ενάντια σε αυτή. Η συμπεριφορά αυτή βρίσκεται σε έξαρση τα τελευταία χρόνια και θέτει σε κίνδυνο τα ομοφυλόφιλα άτομα αφού πολλές φορές, η αρνητική αυτή στάση οδηγεί σε λεκτικές και σωματικές επιθέσεις εναντίον τους, με μόνη αιτία τη μεγάλη αντιπάθεια απέναντί τους. Σκοπός, λοιπόν, της πρωτοβουλίας αυτής είναι η αποδυνάμωση του φαινομένου αυτού και η σταδιακή εξάλειψη του. Δυστυχώς, την ομοφοβία την ενισχύουν και τη διατηρούν πολλοί θεσμοί: η εκκλησία, το εκπαιδευτικό σύστημα, οι νόμοι, τα ΜΜΕ, κτλ.

 



 

Στόχοι της ομάδας μας:

-         Ενημέρωση του κοινού σχετικά με την ομοφοβία

-         Επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει σε ομοφυλόφιλα άτομα (ομοφοβικά εγκλήματα μίσους)

-         Ευαισθητοποίηση του κοινού για το θέμα στην ολότητα του

-         Αποδοχή της διαφορετικότητας και του σεξουαλικού προσανατολισμού κάθε ατόμου

 

Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι απαραβίαστη. Πρέπει να είναι σεβαστή και να προστατεύεται. Κάθε άτομο έχει δικαίωμα στη σωματική και διανοητική του ακεραιότητα. ΣΕΒΟΜΑΙ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΑ! Γιατί «φυσιολογικό» είναι να αισθάνεσαι εντάξει με τον εαυτό σου και να ζεις σε μια ισορροπημένη, ανοιχτόμυαλη κοινωνία.

 

Facebook Page: www.facebook.com/frenostinomofovia

Twitter: www.twitter.com/SMASHomophobia

Blog: www.smashomophobia.blogspot.com


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ