Νέα μπαταρία φορτίζεται μέσα σε μόλις ένα λεπτό

Όσοι δεν αντέχουν μακριά από το κινητό τους ούτε για την ώρα που απαιτεί η φόρτιση της μπαταρίας, μπορούν να πανηγυρίσουν. Οι επιστήμονες βρήκαν τη λύση.

 


Article featured image
Article featured image

Αμερικανοί έφτιαξαν μία φτηνή, μεγάλης διάρκειας, εύκαμπτη μπαταρία από αλουμίνιο, η οποία θα φορτίζεται μέσα σε μόλις ένα λεπτό.

Αυτή, θα μπορεί να αντικαταστήσει τις μπαταρίες λιθίου, που χρησιμοποιούνται σε laptop και κινητά τηλέφωνα.

Πέρα από τη γρήγορη φόρτιση, η μπαταρία αλουμινίου είναι και πιο ασφαλής, καθώς δεν υπάρχει ο κίνδυνος ανάφλεξης, όπως με εκείνη από λίθιο. Οι επιστήμονες προσπαθούσαν καιρό να φτιάξουν μία μπαταρία από αλουμίνιο, που είναι ένα ελαφρύ και σχετικά φθηνό μέταλλο με υψηλή ικανότητα φόρτισης.

Ο καθηγητής χημείας Χόνγκιε Ντάι, του πανεπιστημίου Stanford στην Καλιφόρνια, παραδέχθηκε ότι κατάφεραν να δημιουργήσουν αυτή την μπαταρία κατά τύχη, όταν διαπίστωσαν πόσο καλά «συνεργαζόταν» ο γραφίτης με το αλουμίνιο. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχει κίνδυνος να πιάσει φωτιά η νέα μπαταρία, ακόμη κι αν κάποιος την τρυπήσει με τρυπάνι.

Επιπλέον, θα είναι πιο ανθεκτική, καθώς η μπαταρία λιθίου έχει «χρόνο ζωής» περίπου 1.000 κύκλους, ενώ εκείνη από αλουμινίου 7.500 κύκλους, χωρίς μειωθεί η απόδοσή της.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Article featured image

Άνδρας προσπάθησε να εξαγάγει λαθραία 2.000 ζωντανά μυρμήγκια

Article featured image

Επιστήμονες απαντούν γιατί οι γάτες προσγειώνονται σχεδόν πάντα τέλεια

Article featured image

Τι θα ακούγαμε αν μιλούσαμε με έναν Νεάντερταλ;