6 συμβουλές για τον κίνδυνο απαγωγής παιδιών

Ο Ανθρωπιστικός Οργανισμός «Hope For Children» και ο Σύνδεσμος για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ), οι οποίοι λειτουργούν την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000, δίνουν ορισμένες συμβουλές προς όλους τους γονείς για τον κίνδυνο απαγωγής παιδιών.

 


Article featured image
Article featured image

Σύμφωνα με τους συνδέσμους, αν και μεμονωμένο το πρόσφατο περιστατικό απόπειρας απαγωγής παιδιού, οι γονείς αλλά και το κοινό θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να έχουν πάντοτε την προσοχή τους στα παιδιά.

Η Υπηρεσία 116000 χαιρετίζει την άμεση αντίδραση παρευρισκόμενων στο πρόσφατο περιστατικό και εστιάζει την προσοχή της σε ζητήματα ευαισθητοποίησης των γονέων και του κοινού αλλά και άμεσης ενημέρωσης των αρχών ασφαλείας.

Η Υπηρεσία παραθέτει πιο κάτω σημαντικές συμβουλές προς γονείς και το κοινό σχετικά με μέτρα μείωσης των κινδύνων απαγωγής των παιδιών:



1. Τα παιδιά πρέπει να είναι συνεχώς υπό την επίβλεψη ενήλικα, ειδικά σε πολυσύχναστους χώρους όπως εμπορικά κέντρα, πλατείες και πεζόδρομοι.

2. Να μην αφήνονται τα παιδιά μόνα τους στο αυτοκίνητο ή στο παιδικό καροτσάκι.

3. Προσπαθήστε να αποφεύγετε να ντύνεται τα παιδιά με ρούχα που γράφουν το όνομά τους. Τα παιδιά συνήθως εμπιστεύονται κάποιον που γνωρίζει το όνομά τους.



4. Να εξηγήσουμε στα παιδιά να μην παρασύρονται ή να ακολουθούν άγνωστούς τους για κανένα λόγο.



5. Να εξηγήσουμε στα παιδιά ότι πρέπει να αντιδρούν (φωνάζοντας, για παράδειγμα, ή κουνώντας συνεχώς τα χέρια τους) σε περίπτωση που κάποιο άτομο τα αρπάξει.



6. Τα παιδιά να γνωρίζουν ένα τηλέφωνο που να μπορούν να επικοινωνήσουν με άτομο της εμπιστοσύνης τους, ή το τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης 112 ή 199, ή την Γραμμή Βοήθειας 116 000.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ