Βρεθήκαμε στην πρώτη Εθνική Σύνοδο Νεολαίας

Περισσότεροι από διακόσιοι και πενήντα νέοι, από όλες τις επαρχίες, όλες τις ηλικίες, και όλα τα υπόβαθρα βρέθηκαν χθες στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία» στη Λευκωσία, για να συμμετάσχουν στην πρώτη Εθνική Σύνοδο Νεολαίας που έγινε ποτέ.

 


Article featured image
Article featured image

Η Σύνοδος διοργανώθηκε από τον Οργανισμό Νεολαίας και ακολουθήθηκε από το πετυχημένο Φεστιβάλ Νέων που δυο μέρες πριν είχε πραγματοποιηθεί στον Δημοτικό Κήπο Λευκωσίας.

Μαθητές, φοιτητές, στρατιώτες, νέοι που ανήκουν σε κάποιο οργανωμένο σύνολο (από κομματική νεολαία μέχρι NGO και άφρο-μπανάνες) ανένταχτοι και τυχάρπαστοι, ακόμη και εναλλακτικοί σελέμπριτι τύπου Cotsios Ο Pikatillis, ήταν όλοι εκεί.

Η Σύνοδος, που στα κοινωνικά μέσα εμφανίστηκε με το #youthconfcy, ήταν ολοήμερη και χωρίστηκε σε δύο μέρη.

Το πρώτο, πρωινό μέρος περιελάμβανε όχι ιδιαίτερα ανιαρές, θα λέγαμε, ομιλίες, από «μεγάλα ονόματα» που βρέθηκαν στον χώρο, όπως η πραγματικά συμπαθής κυρία που είναι Επικεφαλής στο Τμήμα Νεολαίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, Antje Rothemund, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Υπουργός Παιδείας Δρ. Κώστας Καδής.

Ξέρει πως οι νέοι της Κύπρου είναι συνηθισμένοι σε βαρετές ομιλίες, είπε η κ. Antje, η οποία προσπάθησε να δώσει με όσο πιο ευχάριστο τρόπο τα φώτα της μέσω της εμπειρίας της στο σημαντικότατο πόστο το οποίο υπηρετεί.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «ξέρει πως οι νέοι της Κύπρου ζουν σε μια πατρίδα χωρίς προπτικές» αλλά « εάν ενώσουμε δυνάμεις, μπορούμε να πετύχουμε».

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου και ουσιαστικότερου μέρους πραγματοποιήθηκαν οκτώ θεματικά εργαστήρια, στα οποία οι συμμετέχοντες κατέληξαν σε συγκεκριμένες εισηγήσεις, που παρουσιάστηκαν στη συνέχεια στην Ολομέλεια της Συνόδου και υποβλήθηκαν στον Οργανισμό Νεολαίας γραπτώς.

Οι θεματικές των εργαστηρίων ήταν Εκπαίδευση και Κατάρτιση, Απασχόληση και Επιχειρηματικότητα, Υγεία και Υγιής Απασχόληση, Συμμετοχή, Εθελοντισμός, Κοινωνική Ενσωμάτωση, Νεολαία και Κόσμος, Δημιουργία και Πολιτισμός.

Σύμφωνα, μάλιστα, με δέσμευση που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε στο τέλος της ομιλίας του, οι εισηγήσεις αυτές θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης σε ειδική συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

Τόσο η Σύνοδος Νέων όσο και το Φεστιβάλ Νέων αποτελούν την απαρχή ενεργειών στις οποίες έχει σχεδιάσει ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου, με στόχο τον καταρτισμό μίας Εθνικής Στρατηγικής για τη νεολαία.

Κάτι που στην Κύπρο γίνεται για πρώτη φορά.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ