5 τεχνικές για αποτελεσματική διαχείριση του χρόνου μας

Στον επιχειρηματικό κόσμο, σε στιγμές απελπισίας, ο πιο συχνός ισχυρισμός είναι πως «δεν υπάρχουν αρκετές ώρες μέσα σε μια μέρα»! Η αλήθεια όμως είναι πως υπάρχουν.

 


Article featured image
Article featured image

Γράφει ο Andrey Dashin (Ιδρυτής της ForexTime Ltd (FXTM) και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και μέτοχος της Alpari)

 

Η μέρα μας αποτελείται από τις ίδιες ώρες που είχαν στη διάθεσή τους λαμπρά μυαλά του παρελθόντος που κατάφεραν να πετύχουν τα πιο αξιοσημείωτα κατορθώματα. Ο χρόνος είναι ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά και οφείλουμε να τον χρησιμοποιούμε σωστά. Η σωστή διαχείριση χρόνου είναι αδιαμφισβήτητη αναγκαιότητα, ιδιαίτερα στο χώρο εργασίας, αφού οδηγεί στην παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα.

Ως επαγγελματίας τα τελευταία 20 χρόνια, προτεραιότητά μου είναι να εκμεταλλεύομαι στο έπακρον τις διαθέσιμες ώρες της ημέρας για να μπορώ να έχω τον έλεγχο. Το να έχει κανείς τον έλεγχο βοηθά στο να παραμείνει ήρεμος και να μπορέσει να αξιολογήσει και να διαχειριστεί καλύτερα την κάθε κατάσταση. Το άγχος δεν βοήθησε ποτέ κανένα. Αντίθετα μπορεί να σου καταστρέψει τη μέρα ή ακόμα και την υγεία. Συνεπώς είναι πολύ σημαντική η διαχείριση του χρόνου με απόλυτη ακρίβεια και υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γίνει αυτό. Υπάρχει ο δύσκολος τρόπος και ο έξυπνος τρόπος. Το θέμα δεν είναι  απλά να κάνεις τη δουλειά. Το θέμα είναι να την κάνεις καλά.  

Όταν ο φόρτος εργασίας γίνεται υπερβολικός, ακολούθησε τις πιο κάτω τεχνικές για να διαχειριστείς αποτελεσματικά τον χρόνο σου και να διευκολύνεις τον εαυτό σου να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα:

1.  Ξεκίνα τη μέρα σου, προγραμματίζοντας τη μέρα σου. Το πρώτο πράγμα που πρέπει κάνεις το πρωί είναι να γράψεις κάτω όλα όσα έχεις να κάνεις βάζοντας ταυτόχρονα προτεραιότητα στα πιο επείγοντα. Έπειτα αξιολόγησε την κάθε εργασία σε σχέση με τον απαιτούμενο χρόνο εκτέλεσης. Υπολόγισε πόσο χρόνο θα χρειαστείς για να ολοκληρώσεις όλες τις προτεραιότητες της μέρας. Εάν αυτές οι εργασίες χρειάζονται πολύ χρόνο για να γίνουν, ανάθεσε τις υπόλοιπες σε κάποιον άλλο.

2. Βάλε προθεσμίες. Όταν σου ανατίθεται μια εργασία, ζήτα συγκεκριμένη προθεσμία υποβολής. Αυτό θα σε βοηθήσει να θέσεις προτεραιότητες. Μη βιαστείς να τα τελειώσεις όλα. Πρέπει να στοχεύεις τόσο στην ποσότητα όσο και στην ποιότητα γιατί το ένα συμπληρώνει το άλλο.

3.  Απέφυγε τους περισπασμούς. Μία βασική και ουσιώδης τεχνική. Εάν η εργασία απαιτεί τη μέγιστη συγκέντρωσή σου, απομονώσου σε ένα ήσυχο μέρος, βάλε το κινητό στο αθόρυβο και ζήτησε να μην σε ενοχλήσουν εκτός και αν είναι επείγον. Εάν βρίσκεσαι σε γραφείο open plan χρησιμοποίησε ακουστικά και βάλε κλασική μουσική (χωρίς στίχους) ή λευκό θόρυβο για να μειώσεις όσο το δυνατό περισσότερο όλους τους θορύβους που μπορούν να σε αποδιοργανώσουν.  

4.  Χαλάρωσε. Φρόντιζε να κοιμάσαι καλά για 6 με 8 ώρες τη μέρα, να ασκείσαι, και να κάνεις διαλογισμό. Εάν είσαι κουρασμένος, το να κοιμάσαι αγχωμένος ή να μην κοιμάσαι καθόλου θα δυσκολέψει τη συγκέντρωση και την παραγωγικότητά σου.

5.  Ποτέ μην αφήνεις για αύριο αυτό που μπορείς να κάνεις σήμερα. Αυτή είναι ίσως η καλύτερη συμβουλή που υπάρχει. Αν μπορείς να το κάνεις, σταμάτα να το αποφεύγεις, σταμάτα να κωλυσιεργείς και απλά κάντο. Θα ευχαριστείς τον εαυτό σου την επόμενη μέρα. 

Τελικά, όποια και αν είναι η εργασία, δεσμεύσου να μην παραπονεθείς και να μην πνιγείς στη μιζέρια και τη βαρεμάρα, γιατί τότε ο χρόνος δεν θα περνάει με τίποτα. Στο τέλος της μέρας μη βιάζεσαι, χαλάρωσε και απόλαυσέ το. Και να θυμάσαι, αν δεν έχεις το χρόνο να το κάνεις σωστά, θα πρέπει να βρεις το χρόνο για να το κάνεις διπλά!

Σημείωση: Το περιεχόμενο αυτού του άρθρου περιλαμβάνει προσωπικές απόψεις και ιδέες και δεν θα πρέπει να ληφθούν ή να παρερμηνευθούν ως επενδυτική συμβουλή.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ