Κατεδαφίστηκε ένα από τα ιστορικότερα κτίρια της Λάρνακας

Κατεδαφίστηκε σήμερα ένα από τα ιστορικότερα κτίρια της Λάρνακας, η Διανέλλειος Τεχνική Σχολή.

 


Article featured image
Article featured image

Οι μπουλντόζες έπιασαν δουλειά, μετά από σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 2 Απριλίου.

Η διαδικασία κατεδάφισης υλοποιήθηκε με ευθύνη του Ιδρύματος Διανέλλειου Ορφανοτροφείου, στο οποίο ανήκει ο χώρος ενώ τα έξοδα κατεδάφισης ανέλαβε το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

(Cover photo: Larnaka Online)

Το κτίριο της πρώην Διανέλλειου Τεχνικής Σχολής αποτελούσε κληροδότημα του ευεργέτη της Λάρνακας Δημήτρη Διανέλλου προς το Διανέλλειο Ορφανοτροφείο, αλλά πλέον έχει περάσει στη δικαιοδοσία του υπουργείου Παιδείας.

 H ιστορία

 Η Διανέλλειος Τεχνική Σχολή Λάρνακας άρχισε να λειτουργεί από το 1962 ως Επαγγελματική Σχολή με την ονομασία Επαγγελματική Σχολή Λάρνακας. Μετονομάστηκε σε Διανέλλειο Τεχνική Σχολή το 1978 προς τιμή του μεγάλου ευεργέτη της Λάρνακας Δ.Γ. Διανέλλου , με δωρεά του οποίου κτίστηκε το 1959 το κυρίως κτίριο, που στεγάζόταν μέχρι πρότινος η Σχολή.

 Η Σχολή λειτούργησε μέχρι το 1977 ως καθαρά Επαγγελματική Σχολή. Από το 1977 λειτουργούσε όπως και οι άλλες Σχολές , ως Τεχνική με Τεχνική και Επαγγελματική Κατεύθυνση.

 Η σχολική χρονιά 1968-69 αποτέλεσε σταθμό στην επέκταση της Σχολής. Τότε συμπληρώθηκε και επεκτάθηκε το κτιριακό συγκρότημα με την προσθήκη νέων αιθουσών διδασκαλίας , αναδιοργανώθηκε το ξενοδοχειακό τμήμα  και διαμορφώθηκαν αθλητικοί χώροι.

 Ταυτόχρονα αποφασίστηκε για το ξενοδοχειακό τμήμα η ανέγερση οικοτροφείου που συμληρώθηκε το 1970. Στα χρόνια που ακολούθησαν είχαν ανεγερθεί , με δαπάνες της Κυβέρνησης , νέα εργαστήρια και νέες πτέρυγες αιθουσών διδασκαλίας.

 Από τη σχολική χρονιά 1969-70 λειτουργούσε  στη σχολή και σύστημα μαθητείας , ενώ από το 1971-72 λειτουργούσε Τμήμα Βραδινών Μαθημάτων για πλείστες ειδικότητες.

Διέθετε σύγχρονα εξοπλισμένα εργαστήρια και εγκαταστάσεις για την εξυπηρέτηση των αναγκών των διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων.

Το τέλος

Τα τελευταία χρόνια το σχολείο αυτό, με μια προσφορά 50 χρόνων, είχε εγκαταλειφθεί και το κτίριο είχε ερημωθεί.

Η κατεδάφισή του σηματοδοτεί την ανέγερση ενός νέου, σύγχρονου σχολικού κτιρίου για τις εκπαιδευτικές ανάγκες της Λάρνακας ενώ μετά από ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρνακας, τα Προπύλαια της Σχολής έχουν σωθεί.

Να μην ήταν άραγε εφικτή η ανακαίνιση του υφιστάμενου κτιρίου;

 

Δείτε τις φωτογραφίες που έστειλε στο Sigmalive ο δημοτικός σύμβουλος Μάριος Κουκουμά:

 




 

 




 




 

 




 




 




 

 
















ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ