Ο Πασχάλης Τσαρούχας φέρνει το «Ληστή» στην Κύπρο

Article featured image
Article featured image

«Ο Ληστής» είναι το πρωτότυπο έργο του Δημήτρη Μανιάτη, σε σκηνοθεσία Σταμάτη Κραουνάκη και πρωταγωνιστεί τον Πασχάλη Τσαρούχα, που έρχεται στην Κύπρο για μία και μοναδική παράσταση στις 19 Μαΐου στη Λευκωσία.

Δεν ξέρουμε ποιος είναι. Ο θρυλικός Γιαγκούλας; Ο Νταβέλης;

Ένας από τα τρομερά αδέλφια Ρέντζου, ο Θωμάς Γκαντάρας; Ο ληστής με τις γλαδιόλες; Ο Παλαιοκώστας; Ένα πρόσωπο που εμπεριέχει όλα τα παραπάνω και πολλά άλλα ή τίποτε από όλα αυτά παρά ένας τρελός που παραληρεί για μια ζωή που φαντάστηκε πως έγινε κάπως έτσι;

Σε ένα ακαθόριστο χρονικά τοπίο, ο ληστής της παράστασης δεν είναι μόνο ένα παραβατικό -σύμφωνα με τις ισχύουσες δομές- πρόσωπο. Είναι ένας αντιφατικός, πολύσημος άνθρωπος με αγροτικό στακάτο λόγο, πάθη, ζήλιες, μίση, αγάπη. Μια φλεγόμενη φιγούρα που διηγείται τη δική της ιστορία, τη δική της εκδοχή της Ιστορίας, ένας αρνητής της τάξης που επικηρύχθηκε από τον κόσμο επειδή διατύπωσε τον δικό του.

Με ένα παραληρηματικό φλας μπακ οι εικόνες μιας ακραίας ζωής στην ύπαιθρο και στα όρη, παρατάσσονται μπροστά μας από την αφήγηση του κοινωνικού ληστή. Και κάπου μέσα στις μάχες, τα καρτέρια, τις ψαλμωδίες ληστρικών τραγουδιών acapella από τον ίδιο, τις συμπλοκές, τις διαπραγματεύσεις, δεσπόζει η εικόνα της ερωμένης. Της γυναίκας που αγάπησε, που του έδινε κουράγιο η ίδια της η ύπαρξη και που δεν πρόλαβε ούτε να της το πει.

Μέχρι τον τελικό λυτρωμό.

Τρίτη 19 Μαΐου, Δημοτικό Θέατρο Λατσιών, Λευκωσία, 20.30. Εισιτήρια: €12 (προπώληση μέχρι 17 Μαΐου & €15 (18 & 19 Μαΐου) & στο http://www.soldoutticketbox.com.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ