Η ορχήστρα είναι η πόλη [Urban Faces]

Η πρώτη συνάντηση με τον Αντώνη έγινε στο γραφείο. Θυμάμαι να μας ενημερώνει για τους στόχους της πρωτοβουλίας «One for all» και να προσπαθεί να μας αναλύσει το «όραμα» μιας ομάδας μουσικών της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου (ΣΟΚ) οι οποίοι προσπαθούν να επικοινωνήσουν ένα πολύ απλό μήνυμα.

 


Article featured image
Article featured image

Ότι «η ορχήστρα είναι η πόλη», ότι η ορχήστρα δεν παίζει μόνο κλασσική μουσική, ότι μπορεί να παίξει οτιδήποτε ακούει ο καθένας από εμάς… από κλασσικό ροκ μέχρι μουσική κινηματογράφου.

Μάλιστα, η ΣΟΚ, απ’ ότι μου ανέφερε ο ίδιος σε μεταγενέστερο στάδιο, έχει παίξει μουσική κινηματογράφου σε γεμάτα θέατρα, αλλά και ζωντανή μουσική με παράλληλη προβολή της ταινίας, όπως έγινε για παράδειγμα με το «Gold rush» του Charlie Chaplin.

«Σκοπός είναι να πάει η μουσική να δημιουργήσει ένα οργανικό soundtrack στον χώρο που βρίσκεται ο κόσμος. Θέλουμε να προσεγγίσουμε το κοινό αυτό που δεν είχε την ευκαιρία να γνωρίσει την ορχήστρα και το έργο της».

Εξαρχής, κάτι μου έλεγε ότι αυτή η πρωτοβουλία θα πάει περίφημα, θα συζητηθεί μέσα στην πόλη.

Ως εκ τούτου, στην πρώτη (απρόοπτη) συναυλία των «Gangs of CY», μια Κυριακή απόγευμα, στο Καφενείο ο Πλάτανος, στο παλιό Καϊμακλί, βρέθηκα από νωρίς, έχοντας αγωνία και περιμένοντας να επαληθευτούν οι όποιες προσδοκίες μου.

Το τελικό αποτέλεσμα, η ατμόσφαιρα, η μουσική, η γενική εντύπωση… ήταν όλα υπέροχα και πέραν των προσδοκιών μου. Δεν υπερβάλλω. Πάρε μια γεύση με ένα κλικ ΕΔΩ, κυρίως μέσω των 4 βίντεο.

 



Το σχήμα στο οποίο παίζει ο Αντώνης, οι The Dark Road Ensemble, είναι ένα από τα σχήματα των Gangs of CY

 

Το ίδιο συνέβη και στη δεύτερη συναυλία που πραγματοποιήθηκε το στο Coffee Beanery της Έγκωμης, μια βδομάδα αργότερα.

Οι Papageorgio String Quartet έπαιξαν classic rock. Απίστευτα ωραίο το αίσθημα να ακούς «Show must go on», «The eye of the tiger», «Hotel California», αλλά και Scorpions από ένα κουαρτέτο αποτελούμενο από δύο βιολιά, μια βιόλα και ένα βιολοντσέλο!

Και αυτό ήταν μόνο η αρχή, αφού οι μουσικοί της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου που θα βγουν από το θέατρο και ως «Gangs of CY» θα επιδιώξουν να παρουσιάσουν τη μουσική τους στο ευρύ κοινό, βρίσκονται ακόμα στην αρχή της προσπάθειάς τους που θα διαρκέσει μέχρι και τον Δεκέμβριο. Αρχικά θα περιοριστούν στα όρια της Λευκωσίας, ενώ από χρόνου θέλουν να πάνε και παραπέρα.

Λίγο πριν την τρίτη κατά σειρά συναυλία των «Gangs of CY», η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο του «Storytellers» (διάβασε σχετικά ΕΔΩ), συναντηθήκαμε ξανά με τον Αντώνη Παρτζίλη, έναν από τους μουσικούς της ορχήστρας και βασικό συντελεστή της πρωτοβουλίας «One for all», και του ζητήσαμε να μας μυήσει στα μυστικά της σπουδαίας αυτής «συμμορίας» που τον τελευταίο καιρό τείνει να καταστεί talk of the town.

 



Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, η καμπάνια του «One for all» για φέτος έχει ως σλόγκαν «Η ορχήστρα είναι η πόλη», ενώ το μήνυμα είναι πως, ορχήστρα και πόλη είναι μια ενιαία οργανική έκφραση.

Στο πλαίσιο αυτής της καμπάνιας θα πραγμαοποιηθεί και ένα Φεστιβάλ στο Πάρκο της Ακρόπολης, το Σάββατο 23 Μαΐου, στις 18.30, με το πρόγραμμα να περιλαμβάνει διάφορα είδη μουσικής, μουσική που ο κόσμος την ξέρει, την ακούει, πλην όμως θα την ακούσει με προσθήκη ορχήστρας!

«Στόχος είναι, αν καθιερωθεί το φεστιβάλ, να έχουμε κάθε φορά 3-4 διαφορετικά είδη μουσικής. Για φέτος επιλέξαμε μουσικό παραμύθι, ελληνικό τραγούδι και κλασσική μουσική. Σε ότι αφορά στο μουσικό παραμύθι, θα ακούσετε τον ‘Τεμπέλη Δράκο’ του Γιώργου Χατζηπιερή, αλλά με ορχήστρα, θα ακούσετε ελληνικά τραγούδια με τους ίδιους τους συντελεστές που θα ερμηνεύσουν και τα παιδικά, τον Φοίβο Δεληβοριά, την Σοφία Παπάζογλου, τον Δώρο Δημοσθένους και τη Μαριαστέλλα Τζανουδάκη, ενώ τέλος θα ακουστούν και γνωστά στο κοινό θέματα κλασσικής μουσικής».

Επιπλέον, πέραν από τις απρόοπτες εμφανίσεις σε διάφορα cafes, όλα τα σχήματα θα παίξουν σε έναν χώρο που θα γνωστοποιηθεί από πριν στο κοινό, ειδικά για όσους θέλουν οπωσδήποτε να δουν τα σχήματα του «Gangs of CY». Αυτό θα γίνεται στον «Χώρο Δίπλα στα Καλά Καθούμενα», με τη μέρα και την ώρα να γνωστοποιούνται από πριν.

Στο συγκεκριμένο live, στα ενδιάμεσα των τραγουδιών, τα σχήματα θα μπορούν να επικοινωνούν με τον κόσμο, να λένε την ιστορία τους, να απαντούν σε ερωτήσεις…

Αυτοί είναι λοιπόν οι «Gangs of CY», μια ωραία μουσική συμμορία που προσπαθεί να μας μυήσει με ένα πολύ ιδιαίτερο τρόπο στον μαγικό κόσμο της συμφωνικής μουσικής!

 



 

Ευχαριστίες στο HOOK recording art studio για τον ήχο.

Χορηγοί επικοινωνίας: CITY & Sigmalive

 




Gangs of CY

Winter is coming... την ερχόμενη Παρασκευή, στον Χώρο Δίπλα στα Καλά Καθούμενα, αφού η επόμενη εμφάνιση είναι «λιγάκι» προγραμματισμένη. Μάθε περισσότερα εδώ: http://bit.ly/1EgtRF3


Posted by City Free Press on Wednesday, 6 May 2015



ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ