Νέος ιός μόλυνε το Facebook

Ένα κακόβουλο λογισμικό, με το όνομα «Backdoor Trojan» έχει μολύνει το Facebook και εξαπλώνεται με την εμφάνιση πορνογραφικού βίντεο.

 


Article featured image
Article featured image

Η επίμαχη ανάρτηση, εμφανίζεται να έχει κοινοποιηθεί από κάποιον φίλο του χρήστη στο Facebook και να έχουν επισημανθεί σε αυτήν με tag μέχρι και 20 φίλοι του.

Εάν ο χρήστης πατήσει στο εμφανιζόμενο ως πορνογραφικό βίντεο μεταφέρεται σε μια απατηλή ιστοσελίδα στην οποία παίζουν τα πρώτα δευτερόλεπτα του βίντεο και στη συνέχεια σταματάει η αναπαραγωγή του και εμφανίζεται μήνυμα, το οποίο ενημερώνει τον χρήστη ότι απαιτείται να κατεβάσει μια αναβάθμιση του λογισμικού Adobe Flash Player (InstallFlashPlayer.exe ).

Στην περίπτωση που ο χρήστης συναινέσει και κατεβάσει το αρχείο, τότε μολύνεται από κακόβουλο λογισμικό, το οποίο έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί το πληκτρολόγιο και το ποντίκι του μολυσμένου υπολογιστή, με αποτέλεσμα να μπορούν να υποκλαπούν κωδικοί και επικοινωνίες πάσης φύσεως (π.χ. κωδικοί e-banking, αριθμοί πιστωτικών καρτών, κωδικοί πρόσβασης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κ.ά.).

Οι χρήστες του διαδικτύου καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουν τα ακόλουθα μέτρα προστασίας:

– Να μην πατάνε σε αναρτήσεις με περίεργο περιεχόμενο ή αναρτήσεις οι οποίες δεν εμφανίζεται να οδηγούν σε κάποια γνωστή ιστοσελίδα.

– Από τις ρυθμίσεις ασφαλείας του Facebook να ενεργοποιήσουν την επιλογή στην οποία δεν θα μπορεί κάποιος να τους προσθέσει με ετικέτα (tag) χωρίς να το εγκρίνουν.

– Να χρησιμοποιούν εφαρμογές ασφαλείας, όπως λογισμικό Antivirus, το οποίο θα πρέπει να είναι πάντοτε ενημερωμένο.

– Να ελέγχουν και να έχουν πάντοτε ενημερωμένη την έκδοση του λειτουργικού συστήματος του υπολογιστή τους.

 


[πηγη]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ