Φοιτητές παρουσιάζουν τη μνήμη εικαστικά

Το Τμήμα Σχεδιασμού και Πολυμέσων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας παρουσιάζει έκθεση με θέμα τη μνήμη από εικαστική σκοπιά, στο ισόγειο των γραφείων της εφημερίδας «Πολίτης».

Η έκθεση παρουσιάζει έργα φοιτητών του τμήματος Σχεδιασμού και Πολυμέσων, καθώς και έργα μαθητών από δημόσια και ιδιωτικά σχολεία της Κύπρου που αναπτύχθηκαν στo πλαίσιo της θεματικής του διαγωνισμού memo | H ΜNHMH από εικαστική σκοπιά.*

 


Article featured image
Article featured image

«Σκέψου το χρόνο σαν να έχει σχήμα, κάτι που μπορείς να δεις, σαν μια σειρά υγρών διαφανειών που βρίσκονται η μία πάνω στην άλλη. Δεν κοιτάς πίσω κατά μήκος του χρόνου αλλά κάτω, διαμέσου του, όπως το νερό. Μερικές φορές έρχεται αυτό στην επιφάνεια, μερικές φορές κάτι άλλο, μερικές φορές τίποτα. Τίποτα δεν χάνεται».



 

Margaret Atwood, Το μάτι της γάτας, 1988

Η θεματική του διαγωνισμού και της έκθεσης πραγματεύεται την ιδέα της μνήμης και την ιδέα της υπενθύμισης που κρύβεται πίσω από την λέξη memo.

Η λέξη memo προέρχεται από τη λέξη memorandum και το ρήμα memoro. Στα ελληνικά, memo σημαίνει σημείωμα, αναφορά ή υπενθύμιση ενός σημαντικού γεγονότος. Κατ’ επέκταση είναι μια σημείωση, ένα αρχείο ή κάποια άλλη μορφή επικοινωνίας που βοηθάει τη μνήμη να καταγράψει γεγονότα ή παρατηρήσεις που αφορούν σε κάποιο θέμα.

Οι μαθητές/φοιτητές κλήθηκαν να διερευνήσουν δημιουργικά και να ασχοληθούν με την ιδέα της μνήμης και της υπενθύμισης, να ασχοληθούν με παλιούς και σύγχρονους αστικούς και υπαίθριους μύθους ή πραγματικότητες, να ανακαλέσουν από το παρελθόν μορφές της αστικής ζωής που έχουν εκλείψει και σκηνές οι οποίες δεν πρόλαβαν να καταγραφούν ή απορρίφθηκαν από τις μεγάλες αφηγήσεις που βρίσκουμε στα βιβλία ιστορίας. Να καταγράψουν την ιστορία μιας κοινωνικής ομάδας (π.χ. μιας οικογένειας), μιας πόλης ή ενός χωριού, καθώς και τωρινές ιστορίες, που θα ήθελαν να θυμούνται οι ίδιοι μετά από χρόνια.

Η έκθεση memo διοργανώνεται στο χώρο όπου σήμερα στεγάζονται τα γραφεία της εφημερίδας “Πολίτης” και που παλαιότερα υπήρξε η έδρα του σημαντικού τυπογραφείου των Αδελφών Ζαβαλή. Στο ισόγειο του ιστορικού κτιρίου, ανάμεσα στις τυπογραφικές μηχανές του παρελθόντος, μια σειρά από σύγχρονα έργα νεαρών καλλιτεχνών μας δείχνουν με ποιον τρόπο το παρελθόν διαμορφώνει το παρόν και πώς το παρόν σχηματίζει τον πολιτισμό του αύριο...

 

Για το Facebook event πατήστε εδώ

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ