Βιώσιμο το τραμ της Λευκωσίας

Το τραμ της Λευκωσίας, σύμφωνα με τη μελέτη βιωσιμότητας από Ελλαδίτες Συμβούλους είναι βιώσιμο.

 


Article featured image
Article featured image

Σύμφωνα με το InBusinessNews, η μελέτη βιωσιμότητας για τη δημιουργία τραμ στη Λευκωσία ολοκληρώθηκε και κατέδειξε ότι είναι βιώσιμο το έργο με συνολικό κόστος  γύρω στα 216 εκατ. ευρώ.

Οι Σύμβουλοι, έλαβαν υπόψη διάφορες οικονομικές παραμέτρους και διάφορα σενάρια υπολογισμού τόσο τους κόστους, όσο και  των κερδών που αναμένεται να έχει το έργο.

Ωστόσο, τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης του έργου θα εξαρτηθούν από το ύψος της συγχρηματοδότησης του έργου.

Η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται να γίνει εντός των επόμενων βδομάδων, όπου θα γίνει  και η επίσημη παρουσίαση της μελέτης από τους Συμβούλους.

Από το νοσοκομείο στη Λακατάμια

Σύμφωνα με τη μελέτη, το τραμ της Λευκωσίας θα ακολουθεί μία γραμμή σε σχήμα πέταλο. Θα ξεκινά από την περιοχή του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, θα διασχίζει το κέντρο, θα συνεχίζει στη λεωφόρο Στροβόλου και θα καταλήγει στη λεωφόρο Μακαρίου στη Λακατάμια. Το μήκος υποδομής δικτύου του τραμ θα είναι 14 χιλιόμετρα.

Το κόστος  των 216 εκατ. ευρώ  περιλαμβάνει τις υποδομές, τις γραμμές, τα βαγόνια και το αμαξοστάσιο όπου θα πηγαίνουν τα βαγόνια όταν δεν λειτουργούν.  Επίσης, θα υπάρχει και χώρος στάθμευσης στις δύο αφετηρίες ώστε να μπορεί να αφήνει κάποιος το ιδιωτικό του όχημα τόσο στη Λακατάμια, όσο και στο Γενικό Νοσοκομείο.

Το μεγαλύτερο μέρος του έργου περιλαμβάνει κρατική γη, επομένως δεν θα χρειαστούν απαλλοτριώσεις. Ωστόσο, όπως πληροφορούμαστε, απαλλοτριώσεις πιθανόν να γίνουν στην περιοχή του αμαξοστασίου.

Πού θα βρεθούν τα λεφτά;

Το έργο αναμένεται να υλοποιηθεί από κρατικούς πόρους και κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναφορικά με τα χρονοδιαγράμματα και το πότε θα αρχίσει η υλοποίηση του έργου, κύκλοι του Υπουργείου Μεταφορών σημείωσαν ότι θα εξαρτηθεί από το πόσο άμεση αλλά και το ύψος της συγχρηματοδότησης του έργου.

 «Πρώτα θα ζητήσουμε χρηματοδότηση από την ΕΕ και θα δούμε εάν μας επιτραπεί να ξεκινήσουμε το έργο», λέχθηκε χαρακτηριστικά.


inbusiness

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ