Εσύ πρόSEXες;

Η Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία Κύπρου διοργανώνει εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού σχετικά με τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ).



 


Article featured image
Article featured image

Η συχνή εναλλαγή συντρόφων από τον σεξουαλικά ενεργό πληθυσμό και η αδιαφορία και η άγνοια του κοινού για την επικινδυνότητα προσβολής από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής χωρίς τη χρήση προφυλακτικού, έχουν συμβάλει στην ραγδαία αύξηση της συχνότητας εμφάνισης των ΣΜΝ.

Επομένως, η σοβαρότητα του ζητήματος χρήζει πλέον ιδιαίτερης μεταχείρισης ενώ το θέμα αφορά τη δημόσια υγεία και επηρεάζει μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού.

Μιλώντας για ΣΜΝ εννοούμε τις λοιμώξεις που μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή και οι οποίες οφείλονται σε ποικίλα παθογόνα, όπως μικρόβια, ιούς, μύκητες, πρωτόζωα, παράσιτα και άλλα.

Μερικά από τα πιο γνωστά ΣΜΝ είναι η γονόρροια, τα χλαμύδια, η σύφιλη, ο έρπης γεννητικών οργάνων, τα κονδυλώματα, και το AIDS, με το κάθε ένα από αυτά να διαφέρει ως προς τα συμπτώματα, τη συχνότητα και την αντιμετώπιση.

Παρ' όλα αυτά, η πρόληψη για αποφυγή μετάδοσης, είναι σε όλα τα ΣΜΝ κοινή, με την καλύτερη προφύλαξη να αποτελεί τη συστηματική χρήση προφυλακτικού κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

Το δέρμα είναι ο καθρέφτης που αντανακλώνται οι διάφορες παθήσεις των ΣΜΝ. Ο ειδικός ιατρός που θα μπορέσει να ερμηνεύσει σωστά τις εκδηλώσεις του δέρματος για την όσο δυνατό πιο έγκαιρη και ακριβή διάγνωση είναι ο Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος. Καλό είναι να θυμόμαστε ότι υπάρχουν θεραπείες για όλων των ειδών τις λοιμώξεις των ΣΜΝ, αλλά στόχος πάντα είναι η πρόληψη που περιλαμβάνει σωστή ενημέρωση, υπεύθυνη σεξουαλική συμπεριφορά και τη χρήση προφυλακτικού, για αποφυγή μετάδοσης ενός ΣΜΝ από το οποίο πιθανόν να αγνοούμε ότι πάσχουμε εμείς ή ο εκάστοτε σύντροφός μας.

Στις 6-12 Ιουλίου, 2015, η Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία Κύπρου διοργανώνει καμπάνια για ευαισθητοποίηση του κοινού για τα ΣΜΝ, μέσω συζητήσεων στα ΜΜΕ, ενημέρωσης των ασθενών στα ιατρεία των μελών της ΔΑΕΚ αλλά και στο MyMall Λεμεσού στις 4/7, από τις 15:00 μέχρι τις 18:00.

Η ΔΑΕΚ έχει επιλέξει ως σύνθημα της καμπάνιας τη φράση «Εσύ ΠρόSEXες;», θέλοντας να επιστήσει την προσοχή στον καθένα μας, και ιδιαίτερα στους νέους, στους οποίους παρατηρείται σε μεγάλο ποσοστό εμφάνιση των ΣΜΝ, ώστε να γνωρίζουν και να απαιτούν τη χρήση προφυλακτικού σε κάθε τους σεξουαλική επαφή, σεβόμενοι τον εαυτό τους και τους συντρόφους τους.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε στη σελίδα της καμπάνιας ΕΔΩ.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ