Αυτό είναι το μνημείο που μας έφτιαξαν οι Εβραίοι

Εβδομήντα χρόνια μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, το Ισραήλ θυμήθηκε να στείλει τις ευχαριστίες του στον λαό της Κύπρο για το χέρι βοηθείας που δόθηκε σε Εβραίους πρόσφυγες, όταν βρέθηκαν κρατούμενοι στην Κύπρο, καθοδόν προς την τότε Παλαιστίνη, κατά την περίοδο 1946-1949.

 


Article featured image
Article featured image

Το μνημείο που βλέπετε στη φωτογραφία κοσμεί εδώ και λίγες μέρες μια νησίδα πρασίνου απέναντι από την είσοδο των Δικαστηρίων στη Λεμεσό και φτιάχτηκε «ως φόρος τιμής» από το Ισραήλ προς την Κύπρο.

«Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και αμέσως μετά, η Κύπρος έγινε ο τόπος διέλευσης 53 χιλιάδων επιζώντων του Ολοκαυτώματος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στα εγκαίνια του μνημείου.

«Οφείλουμε να αναδείξουμε αυτήν τη σχετικά άγνωστη, αλλά καθοριστική στιγμή της σύγχρονης Ιστορίας μας. Τότε που οι Εβραίοι πρόσφυγες προσπαθούσαν να φτάσουν στην υπό βρετανική διοίκηση Παλαιστίνη, πριν από την ίδρυση του Κράτους του Ισραήλ. Η περίοδος της απέλασης στο αποικιοκρατούμενο τότε νησί μας ήταν το τελευταίο στάδιο στο μακρινό τους ταξίδι, προς τη Γη της Επαγγελίας, τη γη του Ισραήλ. Ήταν περίοδος ατελείωτων και καταθλιπτικών συνθηκών διαβίωσης στα δέκα στρατόπεδα που ίδρυσαν οι αποικιοκρατικές Αρχές, στην Αμμόχωστο, τη Λάρνακα και τη Δεκέλεια. Σε αυτούς τους σκοτεινούς χρόνους υπήρξε όμως και πολλή αγάπη».

Η Λεμεσός επιλέγηκε αφού εδώ βρίσκεται στις μέρες μας η μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα της Κύπρου και αποτελεί την έδρα πολλών και μεγάλων επιχειρήσεων από το Ισραήλ.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ