Το «Ψιντρή βασιλιτζιά μου» με… άλλη διάθεση

Τα παιδιά είναι σαν τα σφουγγάρια λέμε, που ρουφάνε ότι μα ότι τους δώσουμε. Είναι όμως και αυστηροί κριτές. Και κριτήριο έχουν, και αισθητική και γούστο.

 


Article featured image
Article featured image

Τον τελευταίο καιρό, για παράδειγμα, η κόρη μου ανακαλύπτει την κυπριακή παραδοσιακή μουσική μέσω του δίσκου του Αλκίνοου με τα κυπριακά. Και μην φανταστείς, δηλαδή, ότι ακούει τα πάντα από την αρχή ως το τέλος, απλώς έχει πάθει ένα κόλλημα με το «Ψιντρή βασιλιτζιά μου».

Για να ‘μια ειλικρινής, επειδή εγώ έχω κόλλημα με οτιδήποτε παραδοσιακό, λατρεύω την παράδοση και τις ρίζες μας, δεν μπορώ να μην παραδεχθώ πως απολαμβάνω τη φάση. Δεν ξέρω, ίσως να ‘ναι το γεγονός πως παίρνω κάποια ψήγματα ότι το μήλο μπορεί και να έπεσε τελικά κάτω από τη μηλιά…

Πέραν από την πλάκα, είναι ωραία εικόνα να βλέπεις ένα παιδάκι να τραγουδάει σήμερα ένα τραγούδι στη διάλεκτο, το οποίο γράφτηκε πριν από πολλά χρόνια και να ζητάει μάλιστα να το ακούσει ξανά και ξανά.

 



Ωραίο, επίσης, είναι να διαβάζεις κολακευτικά σχόλια γενικότερα για τη μουσική παράδοση του τόπου σου, π.χ. κάτω από ένα post στο facebook, το οποίο αφορά σε ένα κυπριακό τραγούδι.

Τις τελευταίες ώρες, το «Ψιντρή βασιλιτζιά μου» κυκλοφορεί πολύ στο facebook σε ένα «Avlaves live RAP edition». Δεν εξετάζουμε την ποιότητα, δεν μας χαλά να το ακούμε από synthesizer και ντραμς αντί για λαούτο και βιολί, δεν εστιάζουμε στο γεγονός ότι το τραγούδι μπορεί να βγήκε πάνω στην πλάκα και τον χαβαλέ, δεν θα κολλήσουμε στους αλλοπρόσαλλους στίχους που πρόσθεσε ο Λούης Πατσαλίδης και σίγουρα δεν το εξισώνουμε σε καμιά περίπτωση, ούτε με το πρωτότυπο ούτε με τη διασκευή των Αλκίνοου - Παπαστάμου.

Μας αρέσει όμως που πολύς κόσμος -είτε γιατί εκτιμά το ταλέντο της Χατζηαδάμου και τον (όπως έδειξε) ακομπλεξάριστο χαρακτήρα της ο οποίος της επέτρεψε να κάνει την εν λόγω διασκευή, είτε απλώς επειδή κατανοεί πως, ναι, ίσως τελικά να ‘ναι και αυτός ένας τρόπος να φτάσει η συγκεκριμένη μουσική σε ένα πολύ συγκεκριμένο κοινό που υπό άλλες συνθήκες δεν θα είχε πρόσβαση- πατάει like ή αφήνει ένα comment στο post της εκπομπής «Show & Αβλαβές».

Ενημερωτικά, το wanabe hit του καλοκαιριού είναι διαθέσιμο και σε mp3 download μέσω του SoundCloud!

 



Μ.Μ.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ