Απόψε η κάθαρση της «Διόρθωσης»

Εγκαινιάζεται (ξανά) απόψε η έκθεση φωτογραφίας «Διόρθωση» της Πάολας Ρεβενιώτη, η οποία τον περασμένο Νοέμβριο είχε λογοκριθεί από την κυπριακή αστυνομία.

 


Article featured image
Article featured image

Το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας σε συνεργασία με την οργάνωση Accept – ΛΟΑΤ Κύπρου, διοργανώνει και παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας «Διόρθωση», με έργα της Ελληνίδας τρανς ακτιβίστριας Πάολας Ρεβενιώτη.

Την έκθεση, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Κύπρου 2015, επιμελείται ο Χρήστος Κυριακίδης. Κατά τη διάρκειά της θα προβάλλεται και το πρόσφατο ντοκιμαντέρ της Πάολας Ρεβενιώτη με τίτλο «Καλιαρντά».

Τα εγκαίνια θα γίνουν την Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2015, στις 19:00, στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας (NiMAC) και η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο 13 Ιουνίου.

Στο πλαίσιο των εγκαινίων, η πανεπιστημιακός Ζέλεια Γρηγορίου θα έχει μια συνομιλία με την Πάολα Ρεβενιώτη με τίτλο: «Η Ζέλεια σε διάλογο με την Πάολα». Ο διάλογος των δύο θα είναι ανοικτός για το κοινό και θα αρχίσει στις 19:30.

Όπως είναι ήδη γνωστό, πρόκειται για την έκθεση που πρωτοπαρουσιάστηκε στις 20 Νοεμβρίου 2014 στη Δημοτική Αγορά Λευκωσίας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Accept – ΛΟΑΤ Κύπρου για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Τρανς θυμάτων.

Η έκθεση διακόπηκε βίαια την επόμενη μέρα των εγκαινίων της, μετά από κατάσχεση των έργων από την Αστυνομία Κύπρου, με την κατηγορία της ανάρτησης φωτογραφιών αισχρού περιεχομένου σε δημόσιο χώρο.

Ακολούθησε γενική κατακραυγή για το γεγονός, ενώ το ίδιο το NiMAC αντέδρασε με γραπτή ανακοίνωση καταδικάζοντας την κατάσχεση των έργων και τη λογοκρισία, τονίζοντας πως ο ρόλος του έργου τέχνης στη σύγχρονη κοινωνία είναι να ενεργοποιεί και να ευαισθητοποιεί κριτικά το κοινό σε σχέση με τις εκάστοτε κοινωνικοπολιτικές πραγματικότητες.

Η ανακοίνωση εξέφραζε την ελπίδα πως το γεγονός αυτό θα προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία για την έναρξη ενός γόνιμου διαλόγου για τη σημασία και την αναγκαιότητα της προστασίας της ελευθερίας της καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας.

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, το NiMAC θεωρεί πως το κυπριακό κοινό θα πρέπει να έχει την ευκαιρία να δει την έκθεση, την αποκαθήλωση της οποίας η Επίτροπος Διοικήσεως χαρακτήρισε ως «μια πράξη αχρείαστη, δυσανάλογα δραστική και κατασταλτική».


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ