Η απόλαυση ενός specialty grade καφέ [Urban Faces]

Ο καφές πουλάει πολύ τον τελευταίο καιρό. Η πόλη (οι πόλεις) έχουν γεμίσει με καφετέριες. Αλυσίδες και μη.

Ανάμεσά τους και ένα micro-roastery + coffee bar το οποίο εδώ και λίγους μήνες έχει ανοίξει στην Πινδάρου.

Ο λόγος για το ωραίο από κάθε άποψη μαγαζί των Χρήστου Σωτηρίου και Μαρίας Φλουρή, το A κχoffee project.

 


Article featured image
Article featured image

Από το σπίτι τους που το έκαναν καθαρά ως χόμπι, βρέθηκαν πριν δύο χρόνια να φτιάχνουν καφέ σε ένα pop up μαγαζάκι στην παλιά Λευκωσία, ενώ κατέληξαν τελικά εκτός κέντρου.

Σήμερα, στο A κχoffee project θα δεις κόσμο που σταματάει το πρωί για ένα καφέ καθοδόν για τη δουλειά, κόσμο που κάθεται εκεί με τις ώρες, με υπολογιστή ή χωρίς, αλλά και κόσμο που κάθεται για έναν εσπρέσο στα γρήγορα. Κυρίως όμως θα δεις κόσμο που επιστρέφει ξανά και ξανά!

Ο Χρήστος και η Μαρία, τους οποίους πέραν από τον χώρο τους θα τύχει να τους δεις και σε διάφορα φεστιβάλ (εντός και εκτός πόλης), θέλουν διακαώς να μυήσουν τους πελάτες τους στο μαγικό κόσμο του specialty grade καφέ και να μας βοηθήσουν να αντιληφθούμε από πόσα στάδια περνάει μια γουλιά καφέ πριν καταλήξει στον ουρανίσκο μας, έτσι ώστε να εκτιμήσουμε ακόμα περισσότερο αυτό το σπουδαίο προϊόν της φύσης!

 

Στο μενού σας δεν υπάρχει το φραπέ. Τι προτείνετε εναλλακτικά;

Αναλόγως του πως πίνει τον καφέ του κάποιος, μπορούμε να προτείνουμε κάτι ανάλογα. Υπάρχουν πολλές επιλογές, σε κρύο ή ζεστό, με γάλα ή χωρίς, φίλτρου ή με βάση τον εσπρέσο και ως εκ τούτου μπορούμε να ικανοποιήσουμε οποιοδήποτε θέλει να πιει έναν καφέ.


Είναι σημαντικό να εκπαιδεύεις τον κόσμο εξηγώντας τους δυο πράγματα, τόσο για να ξέρουν τι πίνουν, πρωτίστως όμως για να το ευχαριστιούνται γευστικά.




Είναι εύκολο να πείσετε τον πελάτη να δοκιμάσει κάτι, πέραν από εκείνο που έχει μάθει να πίνει;

Το προσπαθούμε προτείνοντας κάτι που είναι όσο πιο κοντά γίνεται σε αυτό που πίνει, εξηγώντας τους ότι γενικά εδώ η φάση είναι λίγο διαφορετική, ότι δηλαδή αυτό που θα πιει είναι πάρα ωραίο στη γεύση… Αρχικά, δεν είχαμε ούτε freddo, στην πορεία όμως αποφασίσαμε να το προσθέσουμε στο μενού, αφού θεωρήσαμε ότι πρέπει να έχουμε κάτι γνώριμο για τον κόσμο και σιγά-σιγά να μάθουν όλα τα υπόλοιπα που έχουμε.

Ποιο είναι το καλύτερο σχόλιο που σας έκαναν για τον καφέ σας;

Δεν είναι σχόλιο αλλά κάτι που ίσως ακουστεί ως κλισέ. Βλέπουμε να έρχονται άτομα ξανά και ξανά, άτομα που γνωρίσαμε εδώ και αυτό θεωρούμε πως σημαίνει κάτι. Είναι σημαντικό για εμάς και το εκτιμούμε αφάνταστα. Επίσης, το άλλο που μας αρέσει πολύ είναι, από τη στιγμή που ο πελάτης δοκιμάζει έναν καλό καφέ -όχι μόνο σε εμάς αλλά οπουδήποτε-, αυτόματα τα στάνταρ του ανεβαίνουν και κάπου εκεί ξεκινά να μαθαίνει, να ενδιαφέρεται και να ψάχνεται αναφορικά με τον εξειδικευμένο καφέ. Είναι σημαντικό να εκπαιδεύεις τον κόσμο εξηγώντας τους δυο πράγματα, τόσο για να ξέρουν τι πίνουν, πρωτίστως όμως για να το ευχαριστιούνται γευστικά.

Υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος και για το πως πίνουμε τον καφέ, ακόμα και τον εσπρέσο;

Δεν είναι θέμα πρέπει ή δεν πρέπει, σίγουρα όμως κάποια πράγματα θα τα γευτείς καλύτερα αν τα πιες με κάποιο συγκεκριμένο τρόπο. Το ταξίδι του καφέ ξεκινά από τη φάρμα και περνά από πάρα πολλά στάδια πριν φτάσει στο φλυτζάνι σου, οπότε με το να τον πιες όπως πρέπει είναι καλό για σένα αφού με αυτό τον τρόπο παίρνεις τα γευστικά χαρακτηριστικά του. Με το να βάζεις για παράδειγμα πάρα πολλή ζάχαρη ή γάλα σε έναν καφέ φίλτρου που είναι ντελικάτος και καθαρός και έχει συγκεκριμένα γευστικά χαρακτηριστικά και αρώματα, έρχεσαι και σβήνεις όλα τα βήματα που είχαν γίνει πριν καταλήξει σε σένα ο καφές. Π.χ. στον εσπρέσο τα αρώματα είναι παγιδευμένα κάτω από την κρέμα, τον καϊμάκι όπως λέμε. Οπότε, με το να παραμερίσεις την κρέμα με το κουταλάκι και να έρθεις κοντά, όπως και με το κρασί, θα πιάσεις τα αρώματα που θα απελευθερωθούν. Στη συνέχεια τον ανακατεύεις για να πιάσεις πιο ισορροπημένες γουλιές πίνοντάς τον.


Όταν ασχοληθείς με τον καφέ συνειδητοποιείς πως, όσο πιο πολλά πράγματα μαθαίνεις τόσο περισσότερα είναι και αυτά που δεν ξέρεις ακόμα και αυτή είναι η μαγεία.




Πόσα είδη καφέ διαθέτει το κατάστημα και ποιες οι χώρες προέλευσης;

Το μενού μας είναι μινιμάλ, με τα βασικά και απαραίτητα, με βάση τον εσπρέσο, με νερό ή γάλα. Δηλαδή, Americano, cappuccino, latte, freddo και φίλτρου. Δεν χρησιμοποιούμε κάποιο σιρόπι με γεύσεις, διότι ο καφές από μόνος του είναι όπως το κρασί -έχει να κάνει με την ποικιλία του καφέ (όπως και το κρασί), με το υψόμετρο, την περιοχή, την χώρα και τον τρόπο επεξεργασίας (από την συγκομιδή ως το καβούρδισμα). Σε ότι αφορά στις χώρες προέλευσης, δεν έχουμε κόλλημα με κάποιες συγκεκριμένες, αφού ο καφές είναι εποχιακό γεωργικό προϊόν. Δοκιμάζουμε σοδιές και επιλέγουμε αναλόγως. Γενικά όμως προτιμούμε Κεντρική και Λατινική Αμερική αλλά και Αφρική.

Γιατί επιλέγετε να καβουρδίζετε και να αλέθετε εσείς τον καφέ;

Σε πολύ γενικές γραμμές, με αυτό τον τρόπο έχουμε περισσότερο έλεγχο σε πιο πολλά στάδια του καφέ. Είναι ένα ακόμα βήμα πριν την μηχανή στο οποίο μπορούμε να κάνουμε αυτό που θεωρούμε καλύτερο για τον συγκεκριμένο καφέ που καβουρδίζουμε τη δεδομένη ώρα. Απολαμβάνουμε πάρα πολύ τη διαδικασία. Ακόμα και το roasting, το ξεκινήσαμε σπίτι μας σαν χόμπι και τελικά το εξελίξαμε.

Η όλη φάση ξεκίνησε ως χόμπι;

Ναι, ήρθε όλο πολύ φυσικά. Δεν πιεστήκαμε καθόλου να το κάνουμε. Εξάλλου, έχουμε σπουδάσει εντελώς διαφορετικά πράγματα (σ.σ. η Μαρία σπούδασε σχέδιο μόδας και ο Χρήστος ψυχολογία). Συνεχώς μαθαίναμε ενώ παράλληλα καταλαβαίναμε πως, όσο πιο πολλά πράγματα μαθαίνεις τόσο περισσότερα είναι και αυτά που δεν ξέρεις ακόμα και αυτή είναι η μαγεία. Το γεγονός πως δεν μπορείς να τα ξέρεις όλα για τον καφέ σε κάνει να θέλεις να μάθεις πολύ περισσότερα πράγματα. Ξεκινήσαμε από το σπίτι μας, κάναμε το pop-up κατάστημα στην παλιά Λευκωσία και τελικά καταλήξαμε εδώ που είμαστε σήμερα. Περισσότερο, θέλαμε να το κάνουμε γιατί πιστεύουμε πως είμαστε κάπως στάσιμοι σε ότι αφορά στην ποιότητα του καφέ στην Κύπρο, ενώ σε άλλους τομείς όπως το κρασί και το φαγητό αναπτυχθήκαμε. Συνεχίζουμε φυσικά να το κάνουμε για εμάς, ελπίζοντας πως όλο και περισσότερος κόσμος θα μυείται στον υπέροχο κόσμο του καφέ.

 



Είχατε ανοίξει πριν 2 χρόνια το pop-up στην παλιά πόλη, αλλά τελικά αποφασίζετε σήμερα να βγείτε εκτός κέντρου. Γιατί;

Θεωρούμε ότι η παλιά πόλη έχει γίνει λίγο over crowded και αυτό που θέλαμε να κάνουμε εμείς δεν θα βόλευε εκεί. Στην παλιά πόλη πας για περίπατο, ενώ εμείς θέλαμε να μπορεί ο άλλος να έρθει για ένα take away πριν τη δουλειά, πράγμα πολύ δύσκολο για να γίνει μες στην παλιά πόλη, να μπεις δηλαδή να πάρεις ένα καφέ και να φύγεις. Γενικά, θέλαμε να έρθουμε λίγο πιο έξω, φτιάχνοντας κάτι διαφορετικό.


Από τη στιγμή που είσαι διατεθειμένος να δώσεις λεφτά για ένα καλό κρασί, ένα ουίσκι, μια μπίρα ή ένα μπέργκερ, γιατί να μην μπορείς να το κάνεις και για τον καφέ;


Εκτός από καφέ τι άλλο υπάρχει στην βιτρίνα σας;

Όπως με τον καφέ, θέλαμε και σε αυτό το κομμάτι να κρατήσουμε ψηλά το θέμα της ποιότητας. Έχουμε λίγα πράγματα για τα οποία συνεργαζόμαστε με μαγαζιά που θεωρούμε ότι κάνουν πολύ καλή δουλειά. Φέρνουμε κρουασάν και ταχινόπιτες από Kalopesas, αλλά και ψωμί και bagels από Qboo, ενώ φτιάχνουμε εδώ και ορισμένα γλυκά και αλμυρά με εποχιακά υλικά.

Αν και ο καφές σας δεν είναι ακριβός, εννοώντας πως η σχέση ποιότητας-τιμής είναι πολύ λογική, θεωρείτε ότι, αν κάτι είναι ποιοτικά καλό ο κόσμος δεν θα τσιγκουνευτεί να πληρώσει κάτι παραπάνω;

Δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτοι με αυτό. Αυτό εξαρτάται και από τον χαρακτήρα του καθενός. Σε γενικές γραμμές θεωρώ πως, αν κάποιος αντιληφθεί την διαδικασία από την οποία περνά ένα προϊόν, πόσω μάλλον ο καφές, πόσα στάδια υπάρχουν δηλαδή από την φάρμα ως το ποτήρι, και συνειδητοποιήσει πόσο στοιχίζει ένας καφές, ίσως να πει ότι είναι και λίγα αυτά που δίνει. Θεωρούμε ότι ο καλός καφές είναι υποτιμημένος, ακόμα και στην τιμή. Από τη στιγμή που είσαι διατεθειμένος να δώσεις λεφτά για ένα καλό κρασί, ένα ουίσκι, μια μπίρα ή ένα μπέργκερ, γιατί να μην μπορείς να το κάνεις και για τον καφέ;

 



Με ποιους τρόπους θα μπορούσατε να εξελίξετε ακόμα περισσότερο την επιχείρησή σας;

Σιγά-σιγά θέλουμε να προμηθεύουμε με καφέ άλλα μαγαζιά, είτε café είτε εστιατόρια, έτσι ώστε να γνωρίσει ακόμα περισσότερος κόσμος τον specialty café και να δημιουργηθεί εντέλει μια κοινότητα. Επίσης, πολύ σημαντική είναι και η εκπαίδευση. Σκοπεύουμε να διοργανώσουμε διάφορα σεμινάρια γευσιγνωσίας, αφού αυτός είναι ένας πολύ ωραίος και διαδραστικός τρόπος να αντιληφθούμε ότι κάθε καφές έχει τα δικά του γευστικά χαρακτηριστικά, όπως ακριβώς συμβαίνει και με το κρασί.

Τι είναι ο καφές, πέραν από κάτι που σε ξυπνά το πρωί και πέραν από μια αφορμή για να δεις έναν φίλο;

Απόλαυση! Αρκεί μόνο να καταλάβεις πόσα άτομα δουλεύουν μέχρι να φτάσει ο καφές σε σένα για να τον πιείς…



Περισσότερες πληροφορίες για το A κχoffee project, ΕΔΩ.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ