Οι κρήνες και πηγές της Λευκωσίας μέσα από την τέχνη της Κυριακής Κώστα

Article featured image
Article featured image

Το Point Centre for Contemporary Art παρουσιάζει το πρότζεκτ της Κυριακής Κώστα με τίτλο «Το νερό της: Κρήνες και πηγές της Λευκωσίας» την Τρίτη 9 Ιουνίου, στις 19.30. Ακολούθως και συγκεκριμένα στις 20.00 θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με τους Ευαγγελία Λεδάκη, Κωστή Βελώνη και Γιάννη Τουμαζή.

Η ιδέα του νερού ως κοινού και πολύτιμου αγαθού, ως δικαιώματος, ως στοιχείου φυσικού που μας συνδέει με βαθύτερες υπαρξιακές και ανθρώπινες ανάγκες βρίσκεται στον πυρήνα του πρότζεκτ Το νερό της: Βρύσες και πηγές της Λευκωσίας. Το πρότζεκτ αυτό είναι σε εξέλιξη στη Λευκωσία και διαθέτει τα στοιχεία εκείνα που εναρμονίζονται με τη φιλοσοφία των κοινών και την καθαρότητα της αλήθειας.



Στόχος του είναι η ανασύσταση της υδάτινης χαρτογραφίας μίας πόλης μέσα από την επανα-ενεργοποίηση ανενεργών εστιών υδατοπαροχής. Ο εντοπισμός νεκρών σημείων νερού των σύγχρονων πόλεων, όπως κρήνες, βρύσες, σιντριβάνια, που κάποτε αποτελούσαν σημεία συνάντησης και συναναστροφής των ανθρώπων και η προσπάθεια ενεργοποίησης τους, επαναφέρει το θέμα της σχέσης των ανθρώπων με το νερό, του δικαιώματος στη χρήση του, του νερού ως κοινού αγαθού, της παρουσίας του στο δημόσιο χώρο, της πολυαισθητηριακής ευχαρίστησης που μπορεί να προσφέρει αλλά και της ενεργοποίησης αξιών που πηγάζουν από τα πιο πάνω.



Μέσα από την ακτιβιστική εικαστική πράξη της ενεργοποίησης αρχίζει ο αναστοχασμός, το υποσυνείδητο γίνεται συνειδητό, ξεκινάμε να σκεφτόμαστε και να διεκδικούμε το αυτονόητο σε ένα τμήμα ξηράς που βρέχεται από όλες τις μεριές του από θάλασσα, διεκδικούμε τη μη εγκατάλειψη, προσανατολιζόμαστε στη σημασία και την κάλυψη των πολλαπλών αναγκών και κατανοούμε ότι συντηρώντας το τοπικό συναντούμε το οικουμενικό. Τέλος, το πρότζεκτ αποτελεί και μια προσπάθεια καταγραφής και τεκμηρίωσης των παλαιών εστιών νερού της Λευκωσίας, προσεγγίζοντας τις ως σημαντικό υλικό στοιχείο της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης, που συγκεντρώνει πολλαπλές κατασκευαστικές, αισθητικές, καλλιτεχνικές αξίες και χρήζει περαιτέρω ανάδειξης και αξιοποίησης.



Μάθε περισσότερα για τους συμμετέχοντες

Η Κυριακή Κώστα (Λευκωσία 1971) σπούδασε Βυζαντινές και Εφαρμοσμένες Τέχνες  στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου από το Πανεπιστήμιο Κίνγκστον στο Λονδίνο. Έχει λάβει μέρος σε πολυάριθμες εκθέσεις τέχνης στην Κύπρο και στο εξωτερικό καθώς και σε διεθνείς καλλιτεχνικές διοργανώσεις και πρωτοβουλίες σε ορισμένες από τις οποίες έχει διακριθεί. Οι ατομικές της εκθέσεις περιλαμβάνουν παρουσιάσεις στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος και στο Λεβέντιο Δημοτικό Μουσείο στη Λευκωσία. Τα βίντεο της χρησιμοποιούνται ως διδακτικό υλικό στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου ενώ η ίδια έχει διδάξει στο Τμήμα Τέχνης και Εκπαίδευσης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.



Η Ευαγγελία Λεδάκη γεννήθηκε το 1980 στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται. Είναι επιμελήτρια εκθέσεων και κριτικός της τέχνης. Έχει πραγματοποιήσει σπουδές ανθρωπολογίας (MRes, Goldsmiths College, University of London και Πάντειο Πανεπιστήμιο), επιμέλειας εκθέσεων (MA, University of Essex) και ιστορίας της τέχνης (Πανεπιστήμιο Κρήτης). Γράφει άρθρα και κριτικές για την εφημερίδα Αυγή, ενώ ποιήματα και κείμενά της έχουν δημοσιευτεί σε καταλόγους εκθέσεων και περιοδικά. Την απασχολεί η μελέτη της σύγχρονης τέχνης μέσα από τη συγκριτική προσέγγιση της ανθρωπολογίας και της ψυχανάλυσης. Είναι συνιδρύτρια του επιμελητικού πρότζεκτ Radical Reading.

 

O Κωστής Βελώνης γεννήθηκε στην Αθήνα όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε πολιτισμικές και ανθρωπιστικές σπουδές (MRes) στο London Consortium (Birkbeck College, ICA, AA, Tate) και Arts Plastiques/ Esthétiques στο Université Paris 8 (Maitrise,D.E.A).Είναι Διδάκτωρ Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Το έργο του εστιάζει στην ανάδειξη των αντιφάσεων που προκύπτουν από την κοινωνική διάσταση της έννοιας της ελευθερίας όπως και στον αναπροσδιορισμό της ηθικής μέσα από την εμπειρία της ιδιωτικότητας. Πρόσφατες εκθέσεις  περιλαμβάνουν Adventures of the Black Square: Abstract Art and Society 1915 – 2015, Whitechapel Gallery, Λονδίνο 2015,  This is Not My Beautiful House, Kunsthalle Athena 2014, No Country for Young Men, BOZAR, Βρυξέλλες 2014 . Η επερχόμενη έκθεσή του The Traveler and his Shadow, εγκαινιάζεται στις 5 Ιουνίου στο Art Proposals στη Λευκωσία.



Ο Γιάννης Τουµαζής είναι ο διευθυντής του ∆ηµοτικού Κέντρου Τεχνών Λευκωσίας και του ιδρύματος Πιερίδη αλλά και πρόεδρος  του  Δ.Σ.  του  Θ.Ο.Κ.  και  Αντιπρόεδρος  του  Δ.Σ.  του  Ιδρύματος «Θεατρικό Μουσείο Κύπρου». Είναι επίσης Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής και Εφαρμοσμένων Tεχνών του Πανεπιστημίου Φρέντερικ στη Λευκωσία. Σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στην Αθήνα, Σκηνογραφία στη Σχολή Καλών Τεχνών της Ουτρέχτης και Αισθητική και Θεωρία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Picardie-Jules Verne στην Αμιέν της Γαλλίας, όπου και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή. ΄Εχει επιµεληθεί και σχεδιάσει περισσότερες από 50 εκθέσεις.΄Εχει σχεδιάσει διάφορα µουσεία στην Κύπρο και την Ελλάδα. Η έρευνά του εστιάζεται στα τεκταινόμενα στη μοντέρνα και σύγχρονη  τέχνη τόσο στην κυπριακή όσο και στη διεθνή εικαστική σκηνή, αλλά και στις μουσειολογικές  προσεγγίσεις της νεώτερης Ιστορίας της Κύπρου. Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο. 

 

Πληρ. http://www.pointcentre.org.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ