Αριθμός ρεκόρ γυναικών στην τουρκική βουλή

Τις πιο πολλές γυναίκες στην ιστορία της θα έχει η νέα Βουλή της Τουρκίας, μια χώρα στην οποία η ισότητα των δύο φύλων, κυρίως στις αγροτικές περιοχές, παραμένει ζητούμενο.

 


Article featured image
Article featured image

Το νέο κοινοβούλιο στην Τουρκία θα έχει 96 γυναίκες σε σύνολο 550 βουλευτών, ένας αριθμός ρεκόρ για τα μέχρι σήμερα δεδομένα.

Σύμφωνα με καταμέτρηση που πραγματοποίησε το Γαλλικό Πρακτορείο, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, το ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), που βρίσκεται στην εξουσία από το 2002, θα στείλει στα έδρανα της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης 41 γυναίκες, μεταξύ των οποίων πολλές που φορούν μαντίλα.  

Το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP, σοσιαλδημοκρατικό), το οποίο κέρδισε 132 έδρες, θα έχει 20 γυναίκες βουλευτές. Το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP, δεξιό) θα έχει 4 μεταξύ των 80 βουλευτών του.

Το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP), το οποίο σημείωσε μεγάλη νίκη κατά τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές, προκαλώντας πλήγμα στο κόμμα του Ερντογάν που για πρώτη φορά έχασε την αυτοδυναμία, θα στείλει από την πλευρά του 31 γυναίκες στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, από τους 80 βουλευτές που εκλέγει.  

Το HDP αγωνίζεται για την ισότητα των δύο φύλων και έχει πολλές γυναίκες στελέχη. Μεταξύ των βουλευτών που εξέλεξε είναι και η Ντιλέκ Οτσαλάν, η ανιψιά του αρχηγού των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης.  

Σημειώνεται ότι το απερχόμενο κοινοβούλιο είχε 79 γυναίκες και μόνο μία στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις φεμινιστικές ενώσεις, η κατάσταση των γυναικών έχει επιδεινωθεί αφότου το κόμμα του προέδρου Ερντογάν ανέβηκε στην εξουσία στην Τουρκία, όπου η συζυγική βία και τα εγκλήματα «τιμής» στοιχίζουν κάθε χρόνο τη ζωή σε δεκάδες γυναίκες. 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ