Ο Σόιμπλε επιμένει στο προσωρινό Grexit

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επανάφερε στη συζήτηση και πάλι σήμερα το ζήτημα της προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, παρά το γεγονός ότι η ελληνική βουλή ενέκρινε το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα.

 


Article featured image
Article featured image

Πολλοί οικονομολόγοι αμφισβητούν ότι η Αθήνα θα μπορούσε να λύσει τα οικονομικά προβλήματά της χωρίς ένα κούρεμα του χρέους της.

«Όμως ένα κούρεμα δεν ταιριάζει με τη συμμετοχή στη νομισματική ένωση», είπε ο Σόιμπλε σε σημερινή του συνέντευξη στο γερμανικό κρατικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk.

Ο Γερμανός υπουργός αναφέρθηκε στις αυξανόμενες οικονομικές ανάγκες της Ελλάδας, οι οποίες μέσα σε λίγες εβδομάδες αυξήθηκαν από τα 10 στα 80 δισεκ. ευρώ. «Κανείς δεν γνωρίζει πώς μπορεί να προχωρήσει χωρίς κούρεμα χρέους. Αυτή είναι η κατάσταση», επεσήμανε.Ήδη χθες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζήτησε να υπάρξει απομείωση του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με τον Σόιμπλε, ένα προσωρινό Grexit θα ήταν ο καλύτερος δόμος για τη χώρα. Πάντως αναφερόμενος στην υιοθέτηση από το ελληνικό κοινοβούλιο του πρώτου πακέτου μεταρρυθμίσεων που είχαν ζητήσει οι πιστωτές της Αθήνας, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σχολίασε ότι «είναι ένα σημαντικό βήμα».

«Προχωρήσαμε ένα βήμα. Γίνονται δύσκολες συζητήσεις στην Ελλάδα», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι οι Έλληνες πολίτες πριν από μερικές ημέρες ψήφισαν το αντίθετο από αυτό που υιοθετήθηκε από το κοινοβούλιο.

Ο Γερμανός υπουργός ζήτησε τώρα από την Ελλάδα να εφαρμόσει τα όσα έχει υποσχεθεί. «Πρέπει να διατηρήσουμε τη συνοχή της Ευρώπης και να την ενισχύσουμε. Πρέπει κανείς να τηρεί τα όσα έχει υποσχεθεί. Διαφορετικά χάνεται η εμπιστοσύνη», τόνισε.

Αναφερόμενος στο πώς θα προχωρήσουν τώρα τα πράγματα ο Σόιμπλε εξήγησε ότι τώρα το Eurogroup πρέπει να εξετάσει το ελληνικό νομοσχέδιο. «Θα εξετάσουμε αν η Ελλάδα υιοθέτησε τους νόμους που απαιτούνται», είπε. Στη συνέχεια ο Σόιμπλε θα ζητήσει από τη γερμανική βουλή εντολή για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την παροχή ενός τρίτου πακέτου βοήθειας στην Ελλάδα.


[πηγη]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ