Ιστορική η αποψινή βραδιά για την Αμμόχωστο

Μια ιστορική μέρα ξημέρωσε σήμερα για την ταλαίπωρη πόλη της Αμμοχώστου, αφού απόψε θα γίνουν τα εγκαίνια του αναστηλωμένου πύργου του Οθέλλο.

 


Article featured image
Article featured image

Τετρακόσια δώδεκα χρόνια μετά που ο κοσμοξάκουστος Άγγλος συγγραφέας Ουίλιαμ Σαίξπηρ έγραψε τη συγκλονιστική τραγωδία «Οθέλλο», ο θρυλικός πύργος που αποτελεί τμήμα των ενετικών τειχών της κατεχόμενης Αμμοχώστου παραδίδεται απόψε αναστηλωμένος.

Η αναστήλωση αποτελεί ίσως το σημαντικότερο μέχρι σήμερα έργο συντήρησης που ολοκλήρωσε η δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά.

Επικεφαλής της επιτροπής είναι ο Τάκης Χατζηδημητρίου και ο Αλί Τουντζάι και το έργο ξεκίνησε πέρσι το καλοκαίρι με χρηματοδότηση από την Κομισιόν και σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη.

Πρόσφατα ανακοινώθηκε πως οι Χατζηδημητρίου και Τουντζάι θα τιμηθούν με το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στην αποψινή εκδήλωση θα βρεθούν μεταξύ άλλων οι δήμαρχοι της πόλης Αλέξης Γαλανός και Ισμαήλ Αρτέρ, πανεπιστημιακοί και εκπρόσωποι των επιμελητηρίων από τις δύο πλευρές.

Θα γίνουν ομιλίες από εκπροσώπους της Επιτροπής, των ΗΕ και της ΕΕ και η βραδιά θα κορυφωθεί με θεατρική παράσταση της ομώνυμης τραγωδίας, την οποία σκηνοθέτησε ο νεαρός Τουρκοκύπριος σκηνοθέτης Izel Seylani και σε αυτήν συμμετέχουν τόσο Ελληνοκύπριοι όσο και Τουρκοκύπριοι ηθοποιοί.

Πέρα από το θέατρο, οι καρδιές των παρευρισκόμενων που θα βρεθούν στην αισιόδοξη αυτή, για το μέλλον της Κύπρου, εκδήλωση θα ευφρανθούν και από μουσική βασισμένη στο έργο  όπερα του Τζιουζέπε Βέρντι.

Ο πύργος του Οθέλλο αποτελεί τμήμα των οχυρώσεων του γραφικού κάστρου της Αμμοχώστου. Είναι ένα τετράγωνο κτίσμα με τέσσερις πύργους στις γωνίες του και ξεχωριστή τάφρο από το υπόλοιπο κάστρο. Κατά τη φραγκοκρατία εκεί δενόταν η μία άκρη της αλυσίδας που έκλεινε την είσοδο του εσωτερικού λιμένα της πόλης.

Αν και στο πρωτότυπο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, που γράφτηκε το 1603, δεν γίνεται σαφής αναφορά στην Αμμόχωστο αλλά «σε ένα λιμάνι της Κύπρου», πιστεύεται πως εκεί είναι που διαδραματίζεται η τραγωδία.

Ο Οθέλλο, σύμφωνα με το έργο, ήταν Ενετός διοικητής της πόλης.

Να σημειωθεί πως τον Σεπτέμβριο θα γίνει ακόμη η παράδοση της αναστηλωμένης εκκλησίας του Προφήτη Ηλία στη Φιλιά Μόρφου, η οποία είχε σχεδόν καταρρεύσει, ενώ σύντομα πρόκειται να ξεκινήσουν οι εργασίες στη μονή του Αγίου Παντελεήμονα στη Μύρτου.

 

Η θεατρική παράσταση θα επαναληφθεί για το κοινό (δωρεάν) αύριο και μεθαύριο, 3 και 4 Ιουλίου, στις 19:30 το βράδυ.

Για το Facebook event πατήστε εδώ 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ