Online η σοκαριστική Αϊσέ του Θεραπή [βραβευμένη μικρού μήκους για αγνοούμενους]

Στο διαδίκτυο βρίσκεται αναρτημένη από χθες, 20 Ιουλίου, η βραβευμένη ταινία μικρού μήκους «Η Αϊσέ πάει διακοπές» του Χάρη Θεραπή.

 


Article featured image
Article featured image

«41 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, ακόμη προσπαθούμε να κρύψουμε τις πληγές που χάσκουν ορθάνοικτες. Η ταινία μας ανεβαίνει σήμερα στο διαδίκτυο με ελεύθερη θέαση. Ευχαριστώ ξανά όλους τους συντελεστές της ταινίας» ανέφερε στη λεζάντα της δημοσίευσης ο δημιουργός.

Ο Θεραπής υποκινήθηκε από το εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα των αγνοουμένων, και ειδικότερα με πτυχές που φωτογραφίζουν τις ευθύνες της πολιτείας μας στη διαιώνιση του ζητήματος και στην καπηλεία του δράματος των συγγενών.

 

Σύνοψη:

Ένας Τούρκος πολεμικός ανταποκριτής αποστέλλεται για να φωτογραφίσει την τουρκική εισβολή του 1974 και γίνεται μάρτυρας εν ψυχρώ εκτελέσεων των συλληφθέντων αιχμαλώτων.

Έχει ανεπτυγμένη εθνική περηφάνια και υποστηρίζει το στρατιωτικό καθεστώς, αλλά όταν έρχεται αντιμέτωπος με τις απάνθρωπες τακτικές των κατοχικών στρατευμάτων υποχρεώνεται να αποφασίσει.

Nα σιωπήσει και να γίνει συνένοχος ή να διατηρήσει τον ανθρωπισμό του;

 

Σε παλαιότερη του δημοσίευση ο Χάρης Θεραπής αναφέρει:

«Τον Αύγουστο του 2009, η συνέντευξη του Εργκίν Κουνούξεβερ, ενός εκ των επίσημων πολεμικών ανταποκριτών που συνόδευσαν τα τουρκικά στρατεύματα εισβολής, σε τούρκικο τηλεοπτικό σταθμό και η παραδοχή του ότι ο ίδιος είχε φωτογραφήσει πολυάριθμες εκτελέσεις ΕΚ αιχμαλώτων, αποτέλεσαν την αφορμή της προσωπικής μου ανάμιξης με το θέμα.

Ένα ταξίδι που έμελλε ν’ ανατρέψει μύθους και ευσεβοποθισμούς με τους οποίους μεγαλώνουμε στην μακαρία νήσο Κύπρο. Στην ίδια συνέντευξη, το πιο σοκαριστικό σημείο που ανέφερε ο Κουνούξεβερ, ήταν η απορία του γιατί η ΕΚ πλευρά για τόσα χρόνια συντηρεί το θέμα των αγνοουμένων, την στιγμή που όπως δήλωνε "Εγώ ο ίδιος είχα φωτογραφήσει εκτελέσεις και αυτά τα φιλμ μαζί με τις φωτογραφικές μου, κλάπηκαν από τους ΕΚ που με είχαν συλλάβει τέλη του Αυγούστου του 1974".

Δηλαδή με απλά λόγια, συγκαλύψαμε το γεγονός ότι αρκετοί από τους αγνοούμενους ήταν νεκροί; Και αν ναι, για ποιο λόγο αφήναν οι λογής-λογής επίσημοι και παράγοντες από το 1974 και εντεύθεν, εκατοντάδες συγγενείς να βιώνουν ένα γολγοθά χωρίς τέλος;»

 

Στην ταινία παίζουν οι Κρίστοφερ Γκρέκο, Άλκης Κρητικός, Σοφοκλής Κασκαούνιας, Προκόπης Αγαθοκλέους, Ανδρέας Τσέλεπος και Αλεξία Χαραλαμπίδου.

 

Δείτε την:

 

Για την ιστοσελίδα της ταινίας πατήστε ΕΔΩ.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ