Επικίνδυνο για καρκίνο και το γαλλικό φιλί

Το φιλί είναι πλέον ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου στον εγκέφαλο και τον φάρυγγα, αφού ξεπέρασε σε επικινδυνότητα το κάπνισμα και το ποτό.

 


Article featured image
Article featured image

Συγκεκριμένα, το γαλλικό φιλί μπορεί να μεταδώσει τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV).

Ο επικεφαλής της Γναθοχειρουργικής στο Βασιλικό Νοσοκομείο του Δαρβίνου στην Αυστραλία, ο Δρ Mahiban Thomas, δήλωσε ότι ο ιός ήταν υπεύθυνος για το 70% των περιπτώσεων καρκίνου του εγκεφάλου και του φάρυγγα.

Ο Δρ Thomas είπε στη Daily Mail της Αυστραλίας, ότι αν κάποιος έχει μολυνθεί από τον ιό HPV στον στοματοφάρυγγα, έχει 250 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσει καρκίνο στον εγκέφαλο και το φάρυγγα, από κάποιον που δεν έφερε τον ιό.

Και ενώ οι περισσότεροι συνήθως συνδέουν τον ιό HPV με τον καρκίνο του τραχήλου, μπορεί να επηρεάσει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες.

Υπάρχουν περισσότερα από 100 είδη του ιού, αλλά μόνο οκτώ στελέχη «υψηλού κινδύνου» του ιού HPV μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο στον στοματοφάρυγγα.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών ανέφερε ότι οι μελέτες δείχνουν πως ο στοματικός HPV μεταδίδεται κατά τη διάρκεια του στοματικού σεξ ή με τα «γαλλικά» φιλιά, και περίπου 7% των ανθρώπων έχουν HPV στο στόμα, αλλά μόνο το 1% αυτών έχουν τον τύπο του ιού που ευθύνεται για τον στοματοφαρυγγικό καρκίνο.

Ο Δρ Thomas μάλιστα ανέφερε ότι σύμφωνα με νέες μελέτες, ακόμα και η συμμετοχή σε «χάδια», χωρίς σεξουαλική αλληλεπίδραση θα μπορούσε να μεταφέρει τον ιό HPV.


[πηγη]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ