Η Κύπρος θα βοηθήσει στον εντοπισμό εξωγήινων

Ο Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO) θα είναι σε θέση σύντομα να συμβάλει στις παγκόσμιες προσπάθειες για εντοπισμό ευφυούς εξωγήινης ζωής.

 


Article featured image
Article featured image

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Οργανισμού Γιώργος Δανός, ο CSEO και το Ινστιτούτο Ερευνών Εξωγήινης Νοημοσύνης στις ΗΠΑ (SETI) συνεργάζονται και σύντομα ο Κυπριακός Οργανισμός θα ξεκινήσει να συμβάλλει – από εγκαταστάσεις στην Κύπρο – στην έρευνα για εντοπισμό ευφυούς εξωγήινης ζωής.

«Ο CSEO θα συμβάλει στις προσπάθειες του Ινστιτούτου SETI για εντοπισμό ευφυών σημάτων`από το σύμπαν, ή αλλιώς, σημάτων που δεν είναι φυσικώς απαντώμενα αλλά προέρχονται από έναν ευφυή πολιτισμό» είπε ο κ. Δανός στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η προσπάθεια ανακάλυψης τέτοιων ηλεκρομαγνητικών σημάτων ξεκίνησε από τον Νίκολα Τέσλα το 1896 και εντάθηκε παγκοσμίως το 1980 με την δημιουργία του Planetary Society από τον γνωστό επιστήμονα Καρλ Σάγκαν.

«Ως μέλος του Planetary Society από το 1988 συνέβαλα σε αυτή την έρευνα για πολλά χρόνια. Τώρα με την δημιουργία του CSEO, μπορούμε να συμβάλουμε και ως Οργανισμός και ως Κύπρος» είπε ο κ. Δανός.

Ο κ. Δανός, σχολίασε ακόμη την πρόσφατη ανακοίνωση της ΝΑΣΑ για ανακάλυψη του εξωπλανήτη Kepler 452B που μοιάζει με τη Γη.

«Οι επιστήμονες θα συνεχίσουν να ανακαλύπτουν με αυξανόμενο ρυθμό εξωπλανήτες που θα έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά με τη Γη», είπε.

Σημείωσε ακόμη ότι οι προδιαγραφές του νέου αυτού πλανήτη δείχνουν να είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη ζωής.

«Θα αρχίσουμε να εντοπίζουμε όλο και περισσότερους εξωπλανήτες όμοιους με τη Γη, καθώς η τεχνολογία τελειοποιείται», είπε, ενώ για το ενδεχόμενο ύπαρξης ευφυούς ζωής τόνισε:

«Εκτιμώ ότι σε μερικά χρόνια θα ανιχνεύσουμε ένα έξυπνο σήμα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στην ανακοίνωση για την ανακάλυψη του εξωπλανήτη Kepler 452B συμμετείχε και το SETI. Είναι επίσης ιδιαίτερα ευχάριστο ότι αυτή η συνεχιζόμενη προσπάθεια παίρνει τώρα μια θετικότατη ώθηση από τον Στήβεν Χόκινγκ».

 «Ζούμε σε μια εποχή ανακαλύψεων που αλλάζουν το πως αντιλαμβανόμαστε την ύπαρξη μας και το σύμπαν γύρω μας», κατέληξε ο κ. Δανός.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ