Προβολές του ντοκιμαντέρ που είχε λογοκρίνει το ΡΙΚ

Όπου προβλήθηκε στην Ευρώπη -και προβλήθηκε σε αρκετές χώρες- εισέπραξε πολύ θερμές κριτικές. Στην Κύπρο λογοκρίθηκε. Τόσο από το ΡΙΚ όσο και από το τουρκοκυπριακό BRT TV.

 


Article featured image
Article featured image

Το εξαιρετικά τολμηρό και αιρετικό για την εποχή του ντοκιμαντέρ «To τείχος μας», από τους Πανίκκο Χρυσάνθου και Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, θα προβληθεί σε τέσσερα διαφορετικά καφενεία σε Κερύνεια, Αμμόχωστο, Λεμεσό και Λευκωσία.

Το ντοκιμαντέρ πρωτοδημοσιεύτηκε το 1993, αρκετά χρόνια δηλαδή πριν το άνοιγμα των οδοφραγμάτων, σε καιρούς που οι επαφές μεταξύ των δύο κοινοτήτων ήταν μηδαμινές και η προκατάληψη βρισκόταν στο ζενίθ της.

Αναντίρρητα, το να μπαίνεις μπροστά και να μιλάς για τον κοινό πόνο των ανθρώπων της Κύπρου με παραδοχή των λαθών που διαπράχθηκαν εξ αμφοτέρων των πλευρών, σε μια περίοδο όπου κανείς άλλος δεν το έκανε, κάνει το ντοκιμαντέρ αυτό μια γνήσια επαναστατική πράξη.

Περιλαμβάνει ιστορικό οπτικοακουστικό υλικό και μαρτυρίες ανθρώπων που αφηγούνται τη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου, μέσα από τη δική τους, προσωπική εμπειρία.

Τόσο το κρατικό ΡΙΚ όσο και το τουρκοκυπριακό BRV TV αρνήθηκαν να το προβάλλουν.

Σαράντα χρόνια μετά, οι λόγοι για να το δούμε παραμένουν επίκαιροι. Ίσως και πιο επίκαιροι από ποτέ.

Ο Πανίκος Χρυσάνθου θα είναι παρών και στις τέσσερις προβολές.

Στις 7 Ιουλίου θα προβληθεί στο «Casablanca» στη Κερύνεια, στις 12 Ιουλίου στο Retro Detay στην Αμμόχωστο, στις 15 Ιουλίου στο «Καφενείο 11» στη Λευκωσία και στις 16 Ιουλίου στο καφενείο «Στο Δρόμο» στη Λεμεσό.

Όλες οι προβολές ξεκινούν στις 8:00μμ.

Στην Κερύνεια και την Αμμόχωστο θα είναι με τουρκικούς υποτίτλους και σε Λευκωσία και Λεμεσό με ελληνικούς.

Για το Facebook event πατήστε εδώ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ