Παραμυθίες και Μιχάλης Ττερλικκάς μαζί στο Φεστιβάλ Ξαρκής

Όταν οι άνθρωποι που αγαπούν την παράδοση τύχει να συναντηθούν στην πορεία της ζωής τους, <παραδίδουν <παρά + δίδουν, ένα πλήθος δημιουργημάτων της λαϊκής τους παράδοσης από στόμα σε στόμα και από γενιά σε γενιά.

 


Article featured image
Article featured image

Φέτος τον Ιούλη στο Φεστιβάλ Ξαρκής μια τέτοια συνάντηση ανθρώπων που συνεχίζουν με σεβασμό τη λαϊκή μας παράδοση γίνεται πραγματικότητα. Ο Μιχάλης Ττερλικκάς ερμηνευτής και ερευνητής της Κυπριακής παραδοσιακής μουσικής συναντά τις Παραμυθίες που με τα λόγια και τη μουσική αφηγούνται παραμύθια προτείνοντας την αναβίωση της ξεχασμένης πια πανάρχαιας τέχνης της αφήγησης στο σύγχρονο κόσμο. Μέσα από αυτή τη συνάντηση ένα μουσικό - αφηγηματικό ταξίδι θα ξεκινήσει με τίτλο «Βάστα με να σε βαστώ, για να φκούμεν το βουνόν» γεμάτο εικόνες και ακούσματα με τραγούδια, μουσικούς σκοπούς και παραμύθια παρμένα από τις βαθιές ρίζες της Κυπριακής λαϊκής μας παράδοσης.

Στην συνέχεια αυτής της συνεύρεσης θα ακολουθήσει παραδοσιακή μουσική της Κύπρου στο σχολείο με το Μιχάλη Ττερλικκά και τη μουσική παρέα «Μούσα». Δείτε πιο κάτω λεπτομέρειες.



Ο Μιχάλης Ττερλικκάς ασχολείται με τη παραδοσιακή μουσική της Κύπρου ως ερμηνευτής και ερευνητής από τα τέλη της δεκαετίας του 70΄ δίνοντας συναυλίες και συμμετέχοντας σε ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά προγράμματα στην Κύπρο και το εξωτερικό. Έχει στο ενεργητικό του τέσσερεις προσωπικές δισκογραφικές εκδόσεις καθώς και φιλικές συμμετοχές σε άλλες εκδόσεις. Στον τομέα της έρευνας έχει κάνει πολλές καταγραφές από φορείς της παράδοσης, δημιουργώντας ένα σημαντικό αρχείο. Έχει επίσης σημαντικές συμμετοχές στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Από το 1991 ηγείται της μουσικής παρέας, «Μούσα». Βάση των δικών του ερμηνειών είναι τα προσωπικά του ακούσματα, οι ερμηνείες παλαιότερων ερμηνευτών και ηχογραφήσεις που κάνει ο ίδιος ανάμεσα στον λαό στα πλαίσια των ερευνών του. Στόχος του είναι η διάσωση και διάδοση της παραδοσιακής μας μουσικής, με τρόπο ώστε, να επανενταχθεί φυσιολογικά στην ψυχαγωγία των σημερινών Κυπρίων.

 

Η ομάδα «Παραμυθίες» αποτελείται από τις Βερόνικα Αλωνεύτου και Μαρίνα Κατσαρή που με τα λόγια και τη μουσική που επιτελείται από τα μουσικά όργανα: σαντούρι και ποικίλα κρουστά, αφηγούνται Λαϊκά Παραμύθια σε παιδιά και ενήλικες από την Ελλαδική, Κυπριακή και Παγκόσμια Λαϊκή Παράδοση. Έχουν αφηγηθεί παραμύθια σε Συνέδρια (Πανεπιστήμιο της Δευτέρας στο EUC, Σύνδεσμο Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου), σε Μουσεία (Λαϊκής Τέχνης, Τεχνών Λουκίας και Μιχαλάκη Ζαμπέλα, ΡΟΤΑ, CVAR, Εθνολογικό Μουσείο Οικεία Χατζηγιωργάκη Κορνέσιου), σε Φεστιβάλ (Φέγγαρος) και Πολιτιστικούς Συλλόγους. Επίσης, ταξιδεύουν στα δημόσια Δημοτικά σχολεία μ’ ένα πρόγραμμα αφήγησης εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

 

Η Μουσική Παρέα «Μούσα» αποτελείται από πεπειραμένους μουσικούς με μακρά πορεία στη παραδοσιακή μουσική του τόπου και πλούσιο ρεπερτόριο. Συνοδεύοντας τον Μιχάλη Ττερλικκά έδωσαν πολλές συναυλίες στο εξωτερικό και έχουν κυριολεκτικά οργώσει την Κύπρο με γλέντια, συναυλίες και παραστάσεις.

 

Συναυλία Παραδοσιακής Μουσικής της Κύπρου

Παραδοσιακή Μουσική της Κύπρου με το Μιχάλη Ττερλικκά και τη μουσική παρέα «Μούσα». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παραδοσιακά τραγούδια της Κύπρου, επιλεγμένα με τρόπο που να καλύπτει όλο το φάσμα της παραδοσιακής μας μουσικής. «Στόχος μας είναι μια εναλλακτική πρόταση ποιοτικής ψυχαγωγίας. Ψυχαγωγίας που προσφέρει ταυτόχρονα μέσα από το τραγούδι πληροφορίες για τον τρόπο ζωής, τα ήθη και τις αξίες των προηγούμενων γενιών. Παράλληλα με τη ψυχαγωγία επιδιώκουμε να κεντρίσουμε στον ακροατή το ενδιαφέρον για την παραδοσιακή μας μουσική το οποίο θεωρούμε ένα σημαντικό βοήθημα για την ανάκτηση της τραυματισμένης μας ταυτότητας».



Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ξαρκής 2015

Παρασκευή 10 Ιουλίου, 19:00 στην εκκλησία της Λόφου


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ