Πώς πήραν τα ονόματά τους 14 κορυφαίες εταιρείες

Το Business Insider, επιχειρεί να ρίξει «φως» σε καλά κρυμμένα επιχειρηματικά «μυστικά», αποκαλύπτοντας πώς πήραν το όνομά τους 14 μεγάλες εταιρείες.

 


Οι απαντήσεις παρουσιάζουν τεράστιο ενδιαφέρον, αφού κάποια ονόματα έχουν λογοτεχνικές και ετυμολογικές ρίζες, ενώ κάποια άλλα... δεν σημαίνουν τίποτα και ήταν απλά  καθαρή «έμπνευση» του εγκεφάλου που τα σκέφτηκε.

Η αλήθεια λοιπόν πίσω από κάποια ονόματα, έχει ως εξής:LEGO

Τι σημαίνει το όνομα από τα διάσημα τουβλάκια που δεκαετίες ξετρελαίνουν μικρούς και μεγάλους; Είναι ένα όνομα που προέρχεται από τις λέξεις «leg got» που σημαίνουν «παίξε καλά» στα δανέζικα.

 

IKEA

Ο ιδρυτής, Ινγκβαρ Κάμπραντ συνδύασε τα αρχικά του, με εκείνα των Ελμταριντ και Αγκουναρίντ, τη φάρμα και το χωριό στα οποία μεγάλωσε.

 

CANON

Αρχικά ονομάστηκε Kwanon, από μία θεότητα του βουδισμού, αλλά η εταιρεία άλλαξε το όνομά της σε Canon το 1935, ώστε να είναι πιο ελκυστικό στο παγκόσμιο κοινό.

 

SONY

Προέρχεται από το sonus, τη λατινική λέξη για τον ήχο και την έκφραση της αργκό «sonny boy» που το '50 στην Ιαπωνία περιέγραφε ένα έξυπνο, ευπαρουσίαστο νεαρό.

 

HAAGEN-DAZS

Επιλέχθηκε από τους δημιουργούς του για να ακούγεται ως δανέζικο όνομα και να δίνει μία «αύρα της παλιάς παγκόσμιας παράδοσης και χειροτεχνίας», αλλά δεν σημαίνει τίποτα στη συγκεκριμένη γλώσσα.

 

YAHOO

Είναι ακρώνυμο του «Yet Another Hierarchical Officious Oracle» (Άλλο ένα ιεραρχικό αυταρχικό μαντείο), αλλά και ένα φανταστικό είδος αγενές, θορυβώδες και βίαιο, το οποίο αναφέρεται στα «Ταξίδια του Γκιούλιβερ».

 

PEPSI

Αρχικά ονομαζόταν «Brad's Drink», από το δημιουργό της, Κάλεμπ Μπράντχαμ, αλλά πήρε το σημερινό όνομά της το 1898 από τη λέξη δυσπεψία, για να αντιπροσωπεύει την πεποίθηση του Μπράντχαμ ότι επρόκειτο για κάτι υγιεινό που βοηθούσε την πέψη.

 

GOOGLE

Πήρε το όνομά της από το «googol», το μαθηματικό όρο για το 1 που ακολουθείται από 100 μηδενικά.

 

VIRGIN

Ενας από τους συνεργάτες του Ρίτσαρντ Μπράνσον το πρότεινε σημειώνοντας «Είμαστε εντελώς παρθένοι (virgins) στις επιχειρήσεις».

 

BLACKBERRY

Επειδή τα πλήκτρα του θύμιζαν το φρούτο στους δημιουργούς του.

 

SPOTIFY

Οι Ντάνιελ Εκ και Μάρτιν Λόρεντζον που το δημιούργησαν προσπαθούσαν να βρουν όνομα, όταν ο Εκ παράκουσε την ιδέα που του προτάθηκε, ως Spotify. Τώρα λένε πως προέρχεται από τις λέξεις spot (εντοπίζω) και identify (αναγνωρίζω).

 

STARBUCKS

Από το όνομα του υποπλοίαρχου στο «Μόμπι Ντικ».  

 

REEBOK

Είναι η λέξη που με διαφορετική ορθογραφία- rhebok- χρησιμοποιείται στα αφρικάανς για έναν τύπο αντιλόπης. Οι δημιουργοί του ήθελαν να αντικατοπτρίζει την ταχύτητα και τη χάρη.

 

AMAZON

Ο Τζεφ Μπέζος ήθελε ένα όνομα που ξεκινά από «Α» για να είναι στην κορυφή της αλφαβητικής λίστας. Σκέφτηκε ότι το μεγαλύτερο ποτάμι του κόσμου ήταν η καταλληλότερη για αυτό που ήλπιζε να γίνει η μεγαλύτερη επιχείρησή του.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ