Το πινγκ πονγκ είναι (και πάλι) εδώ!

«Το πινγκ πονγκ ήταν ένα από τα δημοφιλέστερα αθλήματα στο νησί μας, μέχρι που η νεολαία άρχισε να απομακρύνεται από τους παραδοσιακούς συλλόγους και κάπου εκεί το άθλημα άρχισε να παίρνει την κατιούσα. Φυσικά, λόγω της ιδιαιτερότητάς του, ακόμη κρατιέται σε καλά επίπεδα».

 


Article featured image
Article featured image

Και όχι μόνο λόγω της ιδιαιτερότητάς του, θα λέγαμε εμείς, αλλά και χάρη στην προσπάθεια ανθρώπων-αθλητών όπως ο Πόλυς Τζιάμπος, τον οποίο ενδεχομένως να γνωρίζεις με την ιδιότητά του ως αθλητικογράφος. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζεις γι’ αυτόν είναι πως, από τα 10 του, εδώ και 21 χρόνια δηλαδή, ασχολείται σοβαρά και συστηματικά με το πινγκ πονγκ.

Ένα άθλημα που είναι και χόμπι. Ένα ωραίο σπορ που αρκετοί το κάνουν για κοινωνικοποίηση, για να βελτιώσουν την αυτοπεποίθησή τους, άλλοι απλώς για το fun της υπόθεσης, ενώ είναι και ορισμένοι που το πήραν στα σοβαρά και κάνουν πρωταθλητισμό, αφού από το ’88 και μετά συγκαταλέγεται κιόλας στα ολυμπιακά αθλήματα.

Ο Πόλυς, έχω την εντύπωση, το κάνει για όλους τους πιο πάνω λόγους.

Μάλιστα, τα τελευταία 10 χρόνια, αλλά κυρίως από το 2013 και έπειτα, ασχολείται αποκλειστικά με την διδασκαλία των παιδιών. Διατηρεί ακαδημία στη Λευκωσία, φέτος το καλοκαίρι έκανε μάθημα σε περισσότερα από 260 παιδιά ηλικίας 5-12 ετών, αφού ο Δήμος Λευκωσίας σε συνεργασία με το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας ενέταξε στο καλοκαιρινό του πρόγραμμα το πινγκ πονγκ, ενώ από Σεπτέμβριο θα διδάσκει το άθλημα στα Ανοικτά Σχολεία των Δήμων Λακατάμιας, Στροβόλου και Λευκωσίας (αυτό αποτέλεσε κυρίως και την αφορμή της κουβέντας μας), σε μια προσπάθεια να διδαχτούν τα βασικά του πινγκ πονγκ όσα περισσότερα παιδιά γίνεται στην πρωτεύουσα.

 

Τι προσφέρει σε έναν άνθρωπο και δη σε ένα παιδί η επιτραπέζια αντισφαίριση;

Είναι μια ευχάριστη δραστηριότητα που ενδυναμώνει και γυμνάζει το παιδί είτε ασχολείται για λόγους ψυχαγωγίας (ή σαν δεύτερο άθλημα), είτε στοχεύοντας στον πρωταθλητισμό. Η προπόνηση των παιδιών  συμβάλλει στην ανάπτυξη της αερόβιας και της αναερόβιας ικανότητας. Βελτιώνει τη μυϊκή δύναμη, την αντοχή και την ισχύ, ενδυναμώνει την συναρμογή των μυών, αυξάνει την ευκαμψία και την ταχύτητα. Το πινγκ πονγκ ως άθλημα δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το χόμπι. Και όταν ένα παιδί ασχοληθεί πιο εντατικά, τότε εξασκεί και ενδυναμώνει τον οπτικοκινητικό του συντονισμό καθώς παρατηρεί διαρκώς τη μετακίνηση της μπάλας. Εκτός από σωματική άσκηση, το άθλημα μας προσφέρει και πνευματικά οφέλη. Το παιδί σχεδιάζει στρατηγικές και οι αποφάσεις που  πρέπει να εκτελεστούν σε δέκατα του δευτερολέπτου. Έτσι αυξάνονται τα επίπεδα συγκέντρωσης και η ικανότητα λήψης αποφάσεων. Κι αυτό είναι κάτι που θα βοηθήσει το παιδί και στα άλλα αθλήματα που ίσως κάνει ή ακόμα και στη μετέπειτα ζωή του.


«Έχω γνωρίσει πολλά παιδία που ασχολούνται με το πινγκ πονγκ, αφού μεταξύ άλλων τους γεμίζει με αυτοπεποίθηση»




Εκτός από ένα ακόμα άθλημα, τι άλλο είναι το πινγκ πονγκ;

Το πινγκ πονγκ είναι πώρωση. Η επιτραπέζια αντισφαίριση (πινγκ πονγκ) είναι ένα από τα δημοφιλέστερα αθλήματα, κυρίως σε ερασιτεχνικό επίπεδο και σε αυτό μπορούν να εξασκηθούν τόσο τα αγόρια όσο και τα κορίτσια, από μικρή ηλικία. Το άθλημα αυτό δεν απαιτεί μεγάλη μυϊκή υποστήριξη, οπότε τα παιδιά μπορούν άνετα να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του αθλήματος. Όταν μάθεις να παίζεις σωστά με ορθή τεχνική, τότε δεν σταματάς ποτέ και το αποζητάς συνεχώς. Το πινγκ πονγκ είναι ένας τρόπος κοινωνικοποίησης, ένας τρόπος έκφρασης. Μέσω του αγωνιστικού επιπέδου, αρκετοί βγάζουν το χαρακτήρα τους, μέσα στο παιχνίδι. Επιθετικό παιχνίδι (δυναμικός χαρακτήρας), με υπομονή με πάθος και άλλα πολλά. Μέσω της εμπειρίας μου στον χώρο, έχω γνωρίσει πολλά παιδία που ασχολούνται με το πινγκ πονγκ, αφού μεταξύ άλλων τους γεμίζει με αυτοπεποίθηση. Ψάχνουν μία ασχολία που να μην μοιάζει με κάποιο άλλο ομαδικό άθλημα. Το είπα και πριν. Το πινγκ πονγκ είναι και άθλημα, είναι και παιχνίδι.

Σε ποιους απευθύνεται; Πρέπει να έχω συγκεκριμένο σωματότυπο ή ιδιαίτερες ικανότητες για να μπορώ να παίξω;

Ο σωματότυπος δεν παίζει κανένα απολύτως ρόλο, στο αν ένα παιδί ή ενήλικας θα ασχοληθεί με το πινγκ πονγκ. Αυτό που θα πρέπει να γίνει, είναι ο προπονητής του να το διδάξει ώστε να διαμορφώσει και το πιο εύσωμο παιδί ή το πιο κοντό ή το πιο ψηλό ή το πιο αργό, το δικό του στιλ. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να παίξεις το αγωνιστικό πινγκ πονγκ. Εκτός από την τεχνική που θα πρέπει να μάθεις, παίζει σημαντικό ρόλο και η ρακέτα-λάστιχα και το στιλ παιχνιδιού. Φυσικά όσα και αν πούμε εδώ, μόνο όσοι έχουν ασχοληθεί μπορούν να μας κατανοήσουν πλήρως. Στην τελική, είναι άθλημα για όλους. Αυτό που χρειάζεται περισσότερο είναι όρεξη και προπόνηση.


Το πινγκ πινγκ είναι ίσως ένα από τα αθλήματα με το λιγότερο κόστος.




Πόσο καιρό θα μου πάρει για να φτάσω σε ένα καλό επίπεδο;

Αυτή η ερώτηση είναι ίσως η πιο σημαντική από όλες. Για να φτάσεις σε ψηλό επίπεδο και να θεωρείσαι αθλητής του πινγκ πονγκ χρειάζονται αρκετά. Αρκετά χρόνια προπόνηση. Καθημερινή προπόνηση 2-3 ώρες την ημέρα. Αρκετοί αγώνες και ταξίδια στο εξωτερικό ώστε να αποκτήσει ένας αθλητής εμπειρίες. Θα πρέπει να στερηθεί πολλά και να αφοσιωθεί στην προπόνηση του, τη γυμναστική και το διάβασμά του. Φυσικά, τα παραπάνω αφορούν κυρίως ένα παιδί-αθλητή που θέλει να φτάσει σε ψηλό  αγωνιστικό επίπεδο. Αν απλώς θέλει να μάθει και να παίζει σε μία ομάδα της Κύπρου, θα χρειαστούν και πάλι αρκετά αλλά σε πιο χαλαρούς ρυθμούς. Ένα παιδί όταν έχει το ταλέντο, την όρεξη και έρθουν και οι πρώτες επιτυχίες, τότε τα υπόλοιπα θα έρθουν μόνα τους, αφού τότε θα κάνει από μόνος τους τις επιλογές του.

Είναι δαπανηρό άθλημα; Πόσο θα μου κοστίσει αν θελήσω να ασχοληθώ;

Είναι ίσως ένα από τα αθλήματα με το λιγότερο κόστος. Για να ασχοληθεί ένα παιδί με το πινγκ πονγκ πρέπει να κάνει εγγραφή σε κάποιο αθλητικό σωματείο που καλλιεργεί το άθλημα στις μικρές ηλικίες. Εκεί, με τη βοήθεια έμπειρων προπονητών, θα μυηθεί στα μυστικά του σπορ. Η συνδρομή είναι από 30-40 ευρώ, από δύο ως πέντε φορές την βδομάδα προπόνηση. Αυτό που χρειάζεται και όχι από την αρχή, είναι ρακέτα του πινγκ πονγκ (περίπου στα €50-€60), ενώ πιο μετά θα χρειαστεί και αθλητικά παπούτσια. Όταν ένα παιδί έχει κλίση στο άθλημα και συνεχίσει, τότε το κόστος θα ανέβει λίγο, κυρίως όσο αφορά την αγορά του εξοπλισμού. Η ρακέτες που πουλάνε τα διάφορα αθλητικά καταστήματα στην Κύπρο δεν κάνουν για το αγωνιστικό μας κομμάτι. Άρα η μόνη αγορά θα είναι τα παπούτσια (συνήθως στον δεύτερο χρόνο) και η επαγγελματική ρακέτα του παιδιού.


Από το 1988 συγκαταλέγεται ανάμεσα στα ολυμπιακά αθλήματα.




Κι αν ασχοληθώ σοβαρά, μέχρι που μπορώ να φτάσω; Είναι ολυμπιακό άθλημα;

Σε ότι κάνουμε στη ζωή μας, σε καθημερινή βάση, οι πιθανότητες να βελτιωθούμε είναι αυξημένες. Άρα και στο πινγκ πινγκ ο κάθε ένας μπορεί να θέσει τους στόχους του και να τους πετύχει. Στην Κύπρο αν ασχοληθείς σοβαρά μπορείς να φτάσεις μέχρι τα κλιμάκια της Εθνικής Κύπρου και από εκεί και πέρα ίσως σε μεταγενέστερο στάδιο και σε μία ομάδα του εξωτερικού. Ναι, είναι ολυμπιακό άθλημα από το 1988. Υπάρχουν επίσης Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Πως είναι το πρωτάθλημα πινγκ πονγκ στην Κύπρο;

Το άθλημα μας είναι στο ίδιο στιλ διξαγωγής αγώνων όπως και το ποδόσφαιρο. Είναι το πινγκ πονγκ ατομικό άθλημα, αλλά υπάρχουν και οι ομαδικοί αγώνες. Στην Κύπρο διατηρούν τμήματα πινγκ πονγκ, κοντά στα 30 σωματεία. Υπάρχουν τρεις κατηγορίες αντρών και μία στις γυναίκες. Κάθε χρόνο διεξάγονται τόσο ατομικά όσο και ομαδικά πρωταθλήματα σε παγκύπρια βάση. Ομαδικά πρωταθλήματα γίνονται επίσης και σε όλες τις κατηγορίες κάτω των 18 ετών. Επίσης, υπάρχει η Παγκύπρια Ομοσπονδία Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης, που εκεί είναι καταγραμμένοι όλοι οι αθλητές. Για να λάβεις μέρος σε αγώνες θα πρέπει όπως σε όλα τα αθλήματα να αποκτήσεις τα απαραίτητα έγραφα και πιστοποιητικά υγείας. Κάτι που καθιστά αυτόματα και το άθλημα πιο ασφαλές. Υπάρχουν μεταγραφές από το ένα σωματείο στο άλλο και εγγραφές αθλητών.


Το πινγκ πονγκ ήταν ένα από τα δημοφιλέστερα αθλήματα στο νησί μας, μέχρι που η νεολαία άρχισε να απομακρύνεται από τους παραδοσιακούς συλλόγους και κάπου εκεί το άθλημα άρχισε να παίρνει την κατιούσα. Φυσικά, λόγω της ιδιαιτερότητάς του, ακόμη κρατιέται σε καλά επίπεδα.




Πόσο διαδεδομένο και πόσο εξελιγμένο είναι το πινγκ πονγκ στην Κύπρο; Έχουμε κάποιες σοβαρές διακρίσεις;

Η επιτραπέζια αντισφαίριση στην Κύπρο άρχισε να παίζεται στις αρχές του αιώνα από τους Άγγλους αποικιοκράτες, όπως και σε άλλες χώρες και διαδόθηκε σταδιακά και μεταξύ των Κυπρίων, με τη διεξαγωγή των πρώτων επίσημων πρωταθλημάτων κατ’ αρχήν ενδοσωματειακά και αργότερα διασωματειακά. Την 1η Ιουλίου του 1963 ιδρύθηκε η Παγκύπρια Ομοσπονδία Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης με πρωτοβουλία λίγων φανατικών φίλων του αθλήματος. Να αναφέρουμε πως, πολλά από τα μεγάλα ποδοσφαιρικά σωματεία της Κύπρου όπως η Ομόνοια Λευκωσίας, το ΑΠΟΕΛ, ο Ολυμπιακός Λευκωσίας, διατηρούσαν τμήματα επιτραπέζιας αντισφαίρισης από τις αρχές της δημιουργίας της ομοσπονδίας. Επίσης, στα πιο παλιά χρόνια η κάθε γειτονιά είχε και το δικό της σωματείο. Ήταν ένα από τα δημοφιλέστερα αθλήματα στο νησί μας. Με το πέρας του χρόνου και όταν η νεολαία, άρχισε να απομακρύνεται από τους παραδοσιακούς συλλόγους, κάπου και εκεί το άθλημα άρχισε να παίρνει την κατιούσα. Φυσικά, λόγω της ιδιαιτερότητάς του, ακόμη κρατιέται σε καλά επίπεδα. Μπορώ να πω ότι σε ηλικίες κάτω των 18 ετών πλέον υπάρχουν αθλητές σε καλό επίπεδο. Να πούμε ότι στην Ελλάδα το πινγκ πινγκ είναι ανάμεσα στα δημοφιλέστερα αθλήματα. Υπάρχουν αθλητές που είναι επαγγελματίες και αγωνίζονται στο εξωτερικό. Επίσης, από φέτος στο Ελληνικό πρωτάθλημα θα αγωνίζονται και δύο-τρία δικά μας παιδιά.

 


Τα περισσότερα παιδιά των ακαδημιών μας αποφοιτούν από το σχολείο με άριστα.


Σήμερα διδάσκεις σωστά; Ποιες είναι οι ακαδημίες σου και με ποιες ηλικίες ασχολείσαι;

Ασχολούμαι με το άθλημα από 7 χρόνων -τώρα είμαι 31. Το είχα ακολουθήσει στο πιο επαγγελματικό επίπεδο, με καθημερινές προπονήσεις με την Εθνική Ομάδα, πρωταθλήματα σε ηλικίες κάτω των 18 ετών και με αγώνες στον διεθνή χώρο με τα χρώματα της Κύπρου. Τα τελευταία 10 χρόνια, αλλά κυρίως από το 2013 και έπειτα, ασχολούμαι αποκλειστικά και συστηματικά με την διδασκαλία των παιδιών. Διατηρώ ίσως τη μοναδική ακαδημία της Λευκωσίας σε σωματειακό επίπεδο που είναι ανοικτή καθημερινά και βρίσκεται στη Λακατάμια, σε μία αίθουσα προδιαγραφών, με 6 τραπέζια, αγωνιστικό παρκέ, με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό. Φιλοξενούμε παιδιά κυρίως από 6 ετών, αλλά και ενήλικες. Οι δύο ομάδες μας, ο Ονήσιλος και ο Ευαγόρας Λακατάμιας, έχουν από την ημέρα ιδρύσής τους, τις περισσότερες επιτυχίες σε παγκύπρια βάση και τους περισσότερους αθλητές που πέρασαν από τις Εθνικές Ομάδες. Με λίγα λόγια κάνουμε αρκετά καλή δουλειά και αυτό το αποδεικνύουν τα αποτελέσματα. Επίσης, τα περισσότερα παιδιά που έρχονται για εγγραφή μένουν μαζί μας για πολλά χρόνια. Εξίσου σημαντικό για αναφορά είναι ότι τα περισσότερα παιδιά των ακαδημιών μας αποφοιτούν από το σχολείο με άριστα.

 



ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ

 

Εκτός από τις ακαδημίες, που αλλού διδάσκεις;

Σε αυτή την ερώτηση θα ήθελα να σταθώ λίγο περισσότερο. Έχω αναφέρει και πιο πάνω ότι εκτός από το αγωνιστικό κομμάτι, υπάρχει και η ψυχαγωγία. Ένα παιδί μπορεί για παράδειγμα να θέλει να ασχοληθεί με κάτι, αλλά λόγω του ψηλού επιπέδου και του μεγάλου ανταγωνισμού, δεν μπορεί και νιώθει περιθωριοποιημένος. Έχοντας παρατηρήσει αυτό, έχω ξεκινήσει κάτι αλλιώτικο το οποίο φαίνεται να αρέσει στα παιδιά. Από τις αρχές του καλοκαιριού ο Δήμος Λευκωσίας σε συνεργασία το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας, ενέταξε στο καλοκαιρινό του πρόγραμμα το πινγκ πονγκ. Πάνω από 260 παιδιά ηλικίας 5-12 ετών, έπαιξαν και διασκέδασαν με ένα άθλημα που δεν έτυχε σχεδόν ποτέ να ξανά ασχοληθούν. Τα παιδιά περίμεναν πως και πως εκείνη την ημέρα γιατί απλώς έκαναν ένα παιχνίδι που τους διασκέδαζε. Ο στόχος μας ήταν όλα τα παιδιά να ξεπεράσουν τους εαυτούς τους και να κοινωνικοποιηθούν. Να δοκιμάσουν κάτι όλοι μαζί, κάνοντας κυρίως παιχνίδια στα οποία το ένα παιδί βοηθάει το άλλο. Έτσι, τα παιδιά που ήταν στο Πολυδύναμο Κέντρο Λευκωσίας, Δημοτικό Αγίου Ανδρέα και Δημοτικό Αγίων Ομολογητών, έζησαν μια όμορφη καλοκαιρινή εμπειρία. Μερικά από τα παιδιά αυτά ίσως συνεχίσουν και μετά, σε άλλα προγράμματα τα οποία θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο. Ακόμη, έκανα καθημερινές επισκέψεις και στο καλοκαιρινό camp του Κεραυνού Στροβόλου, όπου και εκεί πάνω από 60 παιδιά ήταν κατενθουσιασμένα. Ωστόσο, δεν αφήσαμε ούτε καλοκαιρινές σχολές της Λακατάμιας παραπονεμένες αφού 3-4 ιδιωτικές λέσχες έφερναν τα παιδιά τους στην Ακαδημία για να γνωρίσουν το άθλημα και να περάσουν όμορφα τον χρόνο τους. Φυσικά, από Σεπτέμβριο ετοιμάζεται κάτι νέο για τη Λευκωσία, τον Στρόβολο και για δεύτερη χρονιά, στη Λακατάμια.

 


Από Σεπτέμβριο, παιδιά της Λακατάμιας, του Στροβόλου και της Λευκωσίας θα μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στα προγράμματα πινγκ πονγκ του Ανοικτού Σχολείου των Δήμων τους που θα πραγματοποιούνται μια φορά την βδομάδα.


Θα είσαι στα Ανοικτά Σχολεία από Σεπτέμβριο, σωστά;

Ναι, όπως έχω προαναφέρει, άλλο το αγωνιστικό πινγκ πονγκ και άλλο το ψυχαγωγικό. Η προσπάθεια είναι να διδαχτούν τα βασικά του πινγκ πονγκ όσα περισσότερα παιδιά γίνεται στη Λευκωσία. Από Σεπτέμβριο θα μπορούν, μία φορά την εβδομάδα, παιδιά της Λακατάμιας, του Στροβόλου και της Λευκωσίας να δηλώσουν συμμετοχή στα προγράμματα πινγκ πονγκ του Ανοικτού Σχολείου των Δήμων τους. Ήδη μερικά παιδιά είχαν την κλίση και εντάχθηκαν σε πιο αγωνιστικό επιπεδό. Ίσως κάποια και από τα νέα παιδιά που θα κάνουν την εγγραφή τους στο μέλλον να καταλήξουν και αυτά σε ένα από τα σωματεία της Κύπρου και να γίνουν αθλητές. Κανείς δεν ξέρει. Πάνω από όλα όμως ο στόχος είναι να ασχοληθούν με ένα αλλιώτικο άθλημα που έχει να τους προσφέρει πολλά θετικά στοιχεία. Άρα όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να επικοινωνήσουν με τους Δήμους για να πάρουν τις απαραίτητες πληροφορίες.

Ποια είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση που παίρνεις μέσα από αυτή τη διαδικασία και δη όταν διδάσκεις σε παιδάκια που βρίσκουν σε αυτό το άθλημα μια διέξοδο, είτε για να ασκηθούν είτε για να βελτιώσουν τα επίπεδα αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησής τους;

Αυτό που ζω με τους αθλητές μου, με παιδιά που είμαι καθημερινά μαζί τους δεν περιγράφεται. Είμαι και προπονητής τους και φίλος τους και σύμβουλός τους. Φυσικά κάτι πρωτόγνωρο ήταν αυτό που έζησα αυτό το καλοκαίρι στο Πολυδύναμο Λευκωσίας και σε διάφορες άλλα καλοκαιρινά σχολεία, όπου τα παιδιά μου έδειχναν τον ενθουσιασμό τους και την αγάπη τους. Περίμεναν πως και πώς να μπω στην αίθουσα για να κάνουν κάτι δημιουργικό. Για να παίξουν, για να αθληθούν, για να ακούσουν ίσως το πολυπόθητο «μπράβο». Ένοιωθα ότι έφευγαν από το μάθημα γεμάτοι αυτοεκτίμηση και κερδίζοντας έστω ακόμα ένα φίλο.

 

 



Ξέρω ότι ασχολείσαι και με το ποδόσφαιρο. Τελικά, ποδόσφαιρο ή πινγκ πονγκ; Αντικειμενικά να απαντήσεις.

Έχουν πολλές ομοιότητες και πολλές διαφορές. Δεν μπορούν όλοι να παίξουν ποδόσφαιρο, ενώ φυσικά ισχύει και το αντίθετο, δεν μπορούν όλοι να παίξουν πινγκ πονγκ. Γέμισε η Κύπρος με ακαδημίες ποδοσφαίρου. Το ποδόσφαιρο είναι και θα είναι ο βασιλιάς των σπορ. Πριν απαντήσω τι επιλέγω, απλώς θα αναφέρω ένα περιστατικό… Στους φετινούς παγκύπριους αγώνες των ομαδικών παίδων, έκανα μία ερώτηση σε ένα από τους αθλητές μου, που παίζει και ποδόσφαιρο σε ομάδα. Την στιγμή εκείνη η ομάδα μας κατακτούσε μία θέση στην τριάδα. Όταν τελείωσε το παιχνίδι, τον πλησίασα και τον ρώτησα: «Νιώθεις το ίδιο τώρα που τελείωσε ο αγώνας όπως νιώθεις όταν βάλεις ένα γκολ στο ποδόσφαιρο;». Η απάντηση που πήρα ήταν απρόσμενη. «Εδώ πανηγύρισα πιο έντονα από ποτέ άλλοτε. Τον κάθε πόντο που κερδίζω τον πανηγυρίζω ακόμα περισσότερο. Εγώ, εγώ είμαι υπεύθυνος για τον εαυτό μου, ενώ και η απόλαυση είναι ακόμη περισσότερη στην επιτραπέζια αντισφαίριση». Η δική μου απάντηση είναι ότι τα παιδιά θα πρέπει να δοκιμάσουν την τύχη τους σε διάφορα αθλήματα. Τόσο ατομικά όσο και ομαδικά. Μόνο να κερδίσεις έχει ένα παιδί από κάθε άθλημα. Άρα και τα δύο! Κλείνοντας, θέλω να αφήσω ένα μήνυμα προς τους γονείς. Όσο σημαντικό είναι το διάβασμα άλλο τόσο σημαντικός είναι ο αθλητισμός. Αφήστε τα παιδιά σας να ασκηθούν και με άλλα αθλήματα. Ίσως να έχουν μεράκι και σε κάτι άλλο.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ