«Θέλουμε να δίνουμε στον κόσμο πολιτισμό μέσω της καλής μουσικής»

«Δεν έχω λόγια ρε θηρία! Αυτή ήταν μια πολύ μεγάλη συναυλία για μένα…», τους εκμυστηρεύεται κατασυγκινημένος και με βουρκωμένα μάτια ο Μίλτος Πασχαλίδης με το πέρας μιας κοινής τους συναυλίας στο RED τον περασμένο Μάρτιο.

 


Article featured image
Article featured image

Μια κουβέντα-εξομολόγηση από έναν σημαντικό καλλιτέχνη, η οποία σίγουρα συνοψίζει τη χρονιά που πέρασε στο μαγαζί της παλιάς Λευκωσίας και τις εκεί σπουδαίες συνεργασίες.

Αλήθεια, πώς προέκυψε η ονομασία Prospectus ρωτώ τον Νικόλα (Φιλήτα); «Η πρώτη σκέψη ήταν πως πρόκειται για ένα ωραίο, εύηχο όνομα για συγκρότημα. Από κει και πέρα, πείτε το σαν εγχειρίδιο καλής μουσικής ή προσδοκία για κάτι αισιόδοξο που έρχεται…».

Ε ναι λοιπόν, κάπως έτσι εξελίσσονται τα πράγματα για τους Prospectus. Παίζουν καλή μουσική, διασκευάζοντας αγαπημένα τραγούδια με ένα πολύ ιδιαίτερο τρόπο -ελληνικά κυρίως-, ενώ μετά και τις επί σκηνής συνεργασίες με ηχηρά ονόματα όπως Μαχαιρίτσας, Τσακνής, Στόκας, Πασχαλίδης, Ηρώ, Ευρυδίκη κ.ά., ετοιμάζονται σίγουρα για ακόμα πιο δυνατές καταστάσεις.

 

Με ποιους σημαντικούς καλλιτέχνες από Ελλάδα είχατε την ευκαιρία-τύχη να συνεργαστείτε κατά τη διάρκεια της περσινής σεζόν στο RED;

Συμπράξαμε με ανθρώπους με τους οποίους είμαστε χρόνια φίλοι. Στην αρχή ήταν ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας με τον οποίο αφού γυρίσαμε όλη την Κύπρο για συναυλίες, φτάσαμε τελικά μέχρι το Λονδίνο τον περασμένο χειμώνα, κι αυτό ήταν κάτι πολύ σημαντικό για την πορεία μας. Οι συναυλίες ήταν όλες sold out, μέρες πριν, και σε όλες γινόταν χαμός! Στη συνέχεια ήρθε η σύμπραξη με έναν άλλο σπουδαίο δημιουργό και ερμηνευτή, τον Διονύση Τσακνή. Κατόπιν με τον Μίλτο Πασχαλίδη και τη Μιρέλα Πάχου, μετά με τον Μπάμπη Στόκα, την Ευρυδίκη και την Ηρώ, μέχρι που έκλεισε αυτός ο μικρός κύκλος. Οι καλλιτέχνες όλοι άψογοι. Πήραν και έδωσαν ό,τι καλύτερο. Ήταν όλα αυτά η ευόδωση των κόπων μας για τα πολλά χρόνια σκληρής δουλειάς.

 



Θα ισχύσει και φέτος αυτό το status; Έχουν γίνει ήδη κάποιες συζητήσεις για συνεργασίες;

Οπωσδήποτε! Οι συνεργασίες που προαναφέραμε θα συνεχίσουν και την επόμενη σεζόν και σε αυτές θα προστεθούν κι άλλες καινούργιες!

Πού αποδίδετε την επιτυχία των εμφανίσεών σας στο RED;

Οφείλουμε ένα τεράστιο «ευχαριστώ» πρώτα απ’ όλα στον κόσμο για αυτό που συμβαίνει τον τελευταίο χρόνο εκεί στη σκηνή του Red! Εμείς, εκείνο που κάνουμε είναι να δουλεύουμε πολύ σκληρά για να αποδίδουμε και να ερμηνεύουμε με τον καλύτερο τρόπο αυτή τη βαριά κληρονομιά της καλής ελληνικής μουσικής. Το αγαπάμε, είναι η ζωή, το οξυγόνο και η ύπαρξή μας.

Νιώθετε να εδραιώνεστε εκεί ως σχήμα;

Αυτό είναι δεδομένο. Ήταν μια πολύ μεγάλη και σωστή απόφαση να επιλέξουμε για έδρα μας στη Λευκωσία τον πανέμορφο και ιστορικό χώρο εκεί στο Red.


Ο Μίλτος Πασχαλίδης κατασυγκινημένος, με βουρκωμένα μάτια, μας αγκαλιάζει όλους από χαρά και μας λέει «Δεν έχω λόγια ρε θηρία! Αυτή ήταν μια πολύ μεγάλη συναυλία για μένα…».


Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να υπάρχει στις μέρες μας σύμπνοια απόψεων και κοινή αισθητική μεταξύ καλλιτεχνών και μαγαζατόρων;

Οι συνεργασίες μεταξύ συγκροτημάτων και μαγαζιών είναι μια πολύπλοκη υπόθεση! Χρειάζεται πολύ καλή συνεννόηση, κοινοί στόχοι, όραμα, προγραμματισμός, επαγγελματική νοοτροπία, εμπιστοσύνη και καλή θέληση! Όλα αυτά ευτυχώς υπάρχουν μεταξύ ημών και των ανθρώπων του Red.

 

Τι θυμάστε έντονα από τη σεζόν που φεύγει; Τι κρατάτε ως φυλακτό;

Ήταν πολλά! Θα σημειώσουμε ένα για χάρη της συνεντεύξεως εδώ. Το βράδυ που τελείωσε η πρώτη παράσταση που κάναμε με τον Μίλτο Πασχαλίδη στο Red, τον Μάρτιο, μόλις είχαμε τελειώσει, κάναμε υπόκλιση στο κοινό και στρίβουμε στη σκάλα να κατέβουμε απ’ τη σκηνή… Ο Μίλτος κατασυγκινημένος, με βουρκωμένα μάτια, μας αγκαλιάζει όλους από χαρά και μας λέει «Δεν έχω λόγια ρε θηρία! Αυτή ήταν μια πολύ μεγάλη συναυλία για μένα…». Θα το θυμόμαστε για χρόνια αυτό που νιώσαμε όλοι. Σαν φυλακτό το κρατάμε και τον ευχαριστούμε.

Τι άλλο νιώθετε πως έχετε να προσφέρετε στο μουσικόφιλο κοινό, τόσο από τις εμφανίσεις του Παρασκευοσαββάτου όσο και γενικότερα από τα live σας;

Η ανάπτυξη της μουσικής και της έκφρασης δεν σταματά ποτέ. Πολλά καινούργια πράγματα έρχονται στη συνέχεια! Θα τα ακούσει και θα τα βιώσει ο κόσμος στα live της νέας σεζόν!

Τι ιδιαίτερο θα λέγατε πως έχουν οι διασκευές σας;

Αυτό που κάνουν οι διασκευές μας, κυρίως είναι ότι αναδεικνύουν πολλά τραγούδια τα οποία εξαφανίστηκαν στη δίνη του χρόνου. Τραγούδια αριστουργήματα τα οποία η σημερινή γενιά δεν τους έδωσε την απαραίτητη σημασία. Αυτό είναι άδικο και κρίμα για ένα σωρό λόγους. Οι διασκευές μας λοιπόν έχουν ένα χαρακτηριστικό δικό μας, το οποίο φορτίζει με δυναμική αυτά τα συγκεκριμένα τραγούδια, κάνοντάς τα να δρουν στις συνειδήσεις και τα αφτιά των σημερινών νέων.


Το συγκρότημα ευτυχώς και δυστυχώς κάνει πάρα πολλά live κάθε χρόνο. Ίσως τα περισσότερα, αν δεν κάνουμε λάθος, από οποιοδήποτε άλλο συγκρότημα σε Κύπρο και Ελλάδα…


Ποιες θεωρείτε ως τις πιο χαρακτηριστικές διασκευές σας;

Συμπληρώνοντας τη σκέψη απ’ την προηγούμενη ερώτηση, τρανά παραδείγματα είναι τα κομμάτια του Αντώνη Βαρδή, όπως για παράδειγμα ‘Θα εκραγώ’ και ‘Φεύγω’. Μόλις τα ακούσεις αντιλαμβάνεσαι αυτό που είπαμε πιο πάνω. Το ίδιο συμβαίνει και με τη διασκευή στους ‘7 νάνους’ του Μικρούτσικου. Τραγούδια 30 τόσων χρονών, αναμορφωμένα και αναγεννημένα!

 



 



Από πέρσι μέχρι φέτος, ηχογραφήσατε καθόλου δικό σας υλικό;

Η πιο συχνή ερώτηση που δεχόμαστε! Το συγκρότημα ευτυχώς και δυστυχώς κάνει πάρα πολλά live κάθε χρόνο. Ίσως τα περισσότερα, αν δεν κάνουμε λάθος, από οποιοδήποτε άλλο συγκρότημα σε Κύπρο και Ελλάδα… Λέμε ευτυχώς γιατί είναι ευλογία να παίζεις τόσες φορές, αφού αυτόματα αυτό σημαίνει αποδοχή απ’ τον κόσμο. Και δυστυχώς γιατί ελάχιστος χρόνος μένει για έμπνευση, γράψιμο, επεξεργασία, στούντιο, ηχογραφήσεις κ.λπ.! Αυτό ήταν και το κυριότερό μας εμπόδιο μέχρι στιγμής και δεν προχωρήσαμε να βγάλουμε έξω κάτι εντελώς δικό μας. Ευελπιστούμε πως φέτος επιτέλους θα τα καταφέρουμε. Έχουμε ήδη αρκετό υλικό μαζεμένο, έχουμε και πράγματα απ’ τις συνεργασίες μας με τους καταξιωμένους αυτούς Έλληνες καλλιτέχνες που αναφέραμε πιο πριν.

Είχατε κάποια πρόταση από τους καλλιτέχνες με τους οποίους συνεργαστήκατε φέτος, είτε για να πάτε Αθήνα για live είτε για να συμμετάσχετε σε κάποια ηχογράφηση;

Ναι, φυσικά και είχαμε. Και έχουμε συχνά-πυκνά. Αναγνωρίζουν κάποιοι αυτό το ίσως ιδιαίτερο που χαρακτηρίζει την μπάντα. Αρκετά κιόλας καλά και γνωστά μαγαζιά από την Αθήνα μάς έχουν προσεγγίσει τα τελευταία χρόνια με σκοπό μια συνεργασία. Δεν λέμε όχι σε αυτό αλλά δεν είναι και η απόλυτη φιλοδοξία μας. Θεωρούμε ότι καλή μουσική πρέπει να παρουσιάζεται ζωντανά και στον τόπο μας, εδώ στην Κύπρο. Να υπάρχει και να αναπτύσσεται. Και ευτυχώς, το κάνουν αυτό πολλά παιδιά και συγκροτήματα τα τελευταία χρόνια. Αυτό, δεν σημαίνει βέβαια ότι θα αρνηθούμε την όποια καλλιτεχνική πρόκληση ανά πάσα στιγμή. Υπάρχουν κάποιες προτάσεις, τις μελετάμε και ανάλογα θα πράξουμε.

Βλέποντας σε βάθος χρόνου, τι θα θέλατε να έχετε πετύχει ως Prospectus;

Να δίνουμε στον κόσμο πολιτισμό μέσω της καλής μουσικής.

 

Κάθε Παρασκευή & Σάββατο*  (με εξαίρεση τη βδομάδα του 15αυγούστου)

Μουσική Σκηνή RED, παλιά Λευκωσία

Πληροφορίες 22767711



* 21 & 22 και 28 & 29 Αυγούστου - Μουσική Σκηνή RED

 29 Αυγούστου - Nicosia Beer Fest στην τάφρο Κωστάντζα



Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε αρχικά στο Time Out Cyprus (τεύχος Αυγούστου 2015)

Μ. Μ.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ