«Οι κυπριακές VHS ταινίες δεν είναι cult, τουλάχιστον όχι ακόμη»

Μου στέλνει κάποιος φίλος στο inbox ένα link μέσω του οποίου με παρέπεμπε σε ένα facebook page -δεν ήξερα γιατί και δεν ρώτησα κιόλας. Πατώ και διαβάζω «Πρώτο Φεστιβάλ Κυπριακών VHS Ταινιών».

 


Article featured image
Article featured image

Βλέπω και 2-3 αποσπάσματα από made in Cyprus βίντεο μιας άλλης εποχής και σκέφτομαι… ντάξει!

«Αυτές οι ταινίες δεν είναι cult, τουλάχιστον όχι ακόμη» μού ξεκαθαρίζει ο Κωνσταντίνος Ταλιώτης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ‘VHS Cyprus’. «Cult γίνεται κάτι όταν αρχίσει να απολαμβάνει μια δεύτερη ζωή με το πέρας κάποιον χρόνων, η οποία είναι ενδοξότερη από τη πρώτη και στην οποία αποκωδικοποιούνται κάποια χαρακτηριστικά που θα ήταν αδύνατο να είχαν αποκρυπτογραφηθεί στη πρώτη εμφάνισή τους. Οι κυπριακές βιντεοταινίες δεν έχουν απολαύσει ακόμη τη δεύτερή τους ζωή -αυτός είναι ένας από τους ρόλους που θέλει να διαδραματίσει το φεστιβάλ».

Ναι λοιπόν, είναι γεγονός! Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, το «VHS Cyprus» διοργανώνει το πρώτο φεστιβάλ κυπριακών VHS ταινιών στη Λευκωσία. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, πέραν των προβολών, θα γίνουν και βραδιές ‘Q&A’ με τους κύριους συντελεστές.

Στόχος του «VHS Cyprus» είναι η θεσμοθέτηση του φεστιβάλ σε ετήσια βάση ως πυρήνα γύρω από τον οποίο θα δημιουργηθεί και θα αναπτυχθεί το θεωρητικό και πρακτικό ενδιαφέρον για την ιστορία της παραγωγής εικόνων στη Κύπρο.

 



Με αφορμή το επικείμενο φεστιβάλ, λοιπόν, μιλάμε με τον Κωνσταντίνο Ταλιώτη, έτσι ώστε να μάθουμε ακόμα περισσότερες λεπτομέρειες.


Η κυπριακή βιντεοταινία αποτελεί την πρώτη μαζική οπτικοακουστική ενδοσκόπηση στη Κύπρο καταγράφοντας, άλλοτε επί τούτου και άλλοτε συμπτωματικά, την κοινωνική, πολιτική και πολιτισμική πραγματικότητα της εποχής.


 



Από ποια ανάγκη διοργανώνετε το φεστιβάλ;

Η ανακάλυψη της ύπαρξης των ταινιών αυτών μετά την ολοκληρωτική τους εξαφάνιση για πάνω από 25 χρόνια αποτέλεσε μια συναρπαστική διαδικασία. Ξεκινώντας το ψάξιμο, δεν είχα ξεκάθαρες ενδείξεις για το πόσες ακριβώς είναι οι ταινίες. Δύο χρόνια μετά και έχοντας βρει γύρω στις 250 ταινίες, εξακολουθώ να είμαι πεπεισμένος πως υπάρχουν κι’ άλλες. Η περίοδος από το 1981 μέχρι το 1993 ήταν μια πρωτόγνωρα εκρηκτική περίοδος παραγωγής βιντεοταινιών σε μια Κύπρο που είχε μοναδικό μέσω παραγωγής κινούμενων εικόνων το ΡΙΚ και τις ελάχιστες κινηματογραφικές ταινίες. Η κυπριακή βιντεοταινία αποτελεί την πρώτη μαζική οπτικοακουστική ενδοσκόπηση στη Κύπρο καταγράφοντας, άλλοτε επί τούτου και άλλοτε συμπτωματικά, την κοινωνική, πολιτική και πολιτισμική πραγματικότητα της εποχής. Η Κύπρος καταγράφει και βλέπει για πρώτη φορά τον εαυτό της συστηματικά. Ως τεκμήριο αυτής της περιόδου, αλλά και ως μάρτυρας της, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και γι’ αυτό απαιτείται η προσεκτική έρευνα γύρω από αυτή.

 



Που βρήκατε τις ταινίες;

Παντού. Χωρίς υπερβολή, από παλιά βίντεο κλαμπς που έχουν κλείσει στη Κύπρο, από τους παραγωγούς του ίδιους, από διανομείς στη Κύπρο, το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, ακόμη και από Ιάπωνες συντελεστές σε παραγωγές.


Μέσα από αυτές τις ταινίες εμφανίζεται ένας υπέροχος αρχειακός πλούτος εικόνων μιας όχι και τόσο μακρινής Κύπρου τον οποίο οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να δουν για πρώτη φορά.




Σκηνή από «Άγγελος στον άνεμο» / Παραγωγή: G.K.S. Vassos Films, Cinema, Video, TV Ltd. © / Σκηνοθεσία: Ανδρέας Κατσιμητσούλιας



Στις προβολές θα είναι παρόντες και οι συντελεστές των ταινιών;

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα γίνει μια σειρά από ‘Q&As’ με σημαντικούς συντελεστές των ταινιών, από άτομα της παραγωγής, σκηνοθέτες αλλά και ηθοποιούς. Στόχος του φεστιβάλ είναι πέρα από τις προβολές να δοθεί η ευκαιρία στο κόσμο να ακούσει τις εμπειρίες των συντελεστών όπως οι ίδιοι βίωσαν εκείνη τη περίοδο.

 



Σκηνή από «Έμπαινε Κώτσιο» / Παραγωγή: Videoscope Studio Ltd. © / Σκηνοθεσία: Αντρέας Λάρκος / 1989 / Διακρίνονται οι Κώστας Δημητρίου, Έλλη Κυριακίδου και Μάρω Καυκαρίδου​

 

Τι έχει να κερδίσει κάποιος από ένα τέτοιο φεστιβάλ;

Λαμβάνοντας υπόψη πως οι περισσότερες παραγωγές του ΡΙΚ γίνονταν σε στούντιο, οι κυπριακές βιντεοταινίες, που οι πλείστες είναι γυρισμένες σε εξωτερικές τοποθεσίες, παρουσιάζουν μοναδικές εικόνες των πόλεων, της αρχιτεκτονικής, της μόδας και γενικότερα της ατμόσφαιρας της εποχής. Μέσα από αυτές τις ταινίες εμφανίζεται ένας υπέροχος αρχειακός πλούτος εικόνων μιας όχι και τόσο μακρινής Κύπρου τον οποίο οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να δουν για πρώτη φορά.

 



 

 



«Πρώτο Φεστιβάλ Κυπριακών VHS Ταινιών»

Ημερομηνίες διεξαγωγής: 23-27 Σεπτεμβρίου 2015

Χώρος: Κοσμικόν Κέντρον Αντωνάκη, παλιά Λευκωσία

Πληροφορίες: 22664697, vhscyprus@gmail.com

Facebook: VHS Cyprus


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ