Επιστήμονες βρήκαν το εισόδημα που φέρνει την ευτυχία

Τα λεφτά, λέει μια λαϊκή ρήση, δε φέρνουν την ευτυχία. Είναι πράγματι έτσι; Μπας και τελικά τα πολλά λεφτά φέρνουν επίσης δυστυχία;

 


Article featured image
Article featured image

Σύμφωνα με σχετική έρευνα που πραγματοποιήθηκε από Βρετανούς και Αμερικανούς επιστήμονες, το εισόδημα «που φέρνει την ευτυχία» είναι τα 27,000 ευρώ τον χρόνο, περίπου δηλαδή τα 2250 τον μήνα.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, αν κάποιος βγάζει πάνω από αυτό το ποσό το χρόνο, όχι μόνο δεν αυξάνει τα επίπεδα της ευτυχίας του αλλά ίσως να γίνεται και πιο δυστυχισμένος.  

Για να καταλήξουν στα συμπεράσματα τους οι επιστήμονες μελέτησαν στατιστικά στοιχεία από διάφορες χώρες, συσχετίζοντας το επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης (ΑΕΠ ανά κεφαλή) με το επίπεδο ικανοποίησης από τη ζωή.

Διαπίστωσαν ότι όταν μια χώρα είναι φτωχή, η ευτυχία των πολιτών της αυξάνει αναλογικά με την αύξηση του εισοδήματος.

Όταν όμως μια χώρα περνάει ένα όριο ανάπτυξης, τότε το αίσθημα της ευτυχίας αποσυνδέεται από τα εισοδήματα. Αυτό μπορεί να εξηγηθεί με το γεγονός ότι οι άνθρωποι αποκτούν νέες αυξημένες ανάγκες και προσδοκίες που ίσως να μην μπορούν να τις ικανοποιήσουν.  

Ουσιαστικά, το συμπέρασμα της μελέτης είναι μια επιβεβαίωση του «παράδοξου του Ίστερλιν», όπως ονομάστηκε από το όνομα του οικονομολόγου που πρώτος το εντόπισε.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ